Hoppa till innehåll

Finländarna är generellt sett nöjda med sina studier – Gladast är Hankens alumner 

Varje år undersöker de finländska universiteten hur väl deras alumner klarar sig på arbetsmarknaden. Samtidigt mäts också hur nöjda alumnerna är med sin utbildning fem år efter att de utexaminerats.

Kort sagt kan man konstatera att finländarna är nöjda med sina studier. Sysselsättningsgraden är hög bland universitetsutbildade, och de flesta är nöjda med såväl arbetslivet som studierna.

Hanken på topp – positiva siffror för alla universitet

I år kan Hanken stoltsera med Finlands gladaste alumner. 95 procent av handelshögskolans alumner uppger att de är nöjda med sin karriär, 98 procent anser att utbildningen de fått håller hög klass och 96 procent av de tillfråga alumnerna är sysselsatta. 

Helsingfors och Aalto ligger inte långt bakom. 94 procent av universitetens alumner var sysselsatta inom fem år efter utexamineringen. 

78 procent av de som utexaminerats från Helsingfors universitet har aldrig upplevt långvarig arbetslöshet. 

Åbo akademis alumner klarar sig bra i arbetslivet. Foto: Anni Vanhanen

Åbo Akademi skriver att 90 procent av skolans alumner är nöjda både med studierna och arbetslivet. 

Finlands tuffa ekonomiska läge påverkar studerande i form av nedskärningar och höga levnadskostnader, men efter utexaminering ser situationen aningen ljusare ut. Arbetslösheten bland högskoleutbildade har minskat under det senaste året.

Kritiskt tänkande värderas i arbetslivet

Doktorander behandlas skilt i undersökningen men även här uppvisas positiva siffror. En stor majoritet av alla doktorander är nöjda med sin utbildning och har hög sysselsättningsgrad, oavsett vid vilket universitet de fått sin utbildning. 

Datan som samlas in används som bas för framtida undervisning, eftersom den ger en fingervisning i vad som kan förväntas av en universitetsstuderande när hen stiger in i arbetslivet. 

Analytisk förmåga, stresshantering, förmågan att ta in kunskap, goda kommunikationsfärdigheter och problemlösning var egenskaper som många av respondenterna ansåg att var särskilt viktiga i arbetslivet.

Jonathan Fagerholm är Studentbladets chefredaktör 2024-2025. Han studerar historia vid Helsingfors universitet.

Vad tycker du?