De finska statsfinanserna vill inte räcka till och åtgärder behövs. Det håller ordförande för Svensk Ungdom, Dan Cederlöf, med om. Men samtidigt anser han att man kan ifrågasätta vissa av regeringens prioriteringar.
Regeringen Orpo presenterade förra veckan nästa års budget, och det var ingen överraskning att sparivern fortsätter.
– Budgetförslaget är tufft för många, det kan man inte sticka under stolen med. Speciellt för studerande innebär det en sämre situation, anser Cederlöf.
Svensk Ungdom har därför tillsammans med Centerunga publicerat en lista på förslag till regeringen. Tillsammans vill de styra Finland mot en mer positiv riktning, och samtidigt även få de ungas röst hörd.
Svensk ungdom vill bygga mera studentbostäder – och kritiserar nedskärningarna i bostadsbidraget
– För tillfället finns det inte tillräckligt med förmånliga lägenheter för studerande. Samtidigt skär regeringen i bostadsbidraget och tvingar studerande att flytta till lägenheter som helt enkelt inte existerar, säger Cederlöf.
För att råda bot på det här vill SU och Centerunga skära i det bidrag som pensionärer får för ägarlägenheter. Det här skulle frigöra cirka 30 miljoner årligen, en summa som istället skulle kunna investeras i studentlägenheter.
Cederlöf ställer sig också kritisk till reformerna, läs nedskärningarna, i bostadsbidraget. Att studerande flyttas till det så kallade bostadstillägget har nämligen sina avigsidor.
Tillägget är bundet till studiestödet, om man inte kan studera under sommarmånaderna så mister man allt stöd för den perioden.
– Vad gör man om man inte hittar ett sommarjobb och om man inte har möjlighet att studera på sommaren. Enda alternativet är att lyfta allmänt utkomststöd, som man enbart kan få om man redan lyfter studielån. Regeringen tvingar i värsta fall unga studerande, som är landets viktigaste investeringar, att skuldsätta sig, menar Cederlöf.
SU vill bygga bro mellan opposition och regering
De andra punkterna på listan handlar främst om vård och arbetskraft.
– Vi hoppas att regeringen investerar i mentalvårdstjänster och i förebyggande vård. Det är investeringar som snabbt betalas tillbaka, säger Cederlöf.
Här hänvisar han till en undersökning gjord av Finlands ekonomer. Enligt rapporten förlorar finska staten årligen 14 miljarder euro till följd av mentala problem. Det handlar både om vårdkostnader och om uteblivna skatteintäkter.
– Vi vill också locka utländskt kunnande till Finland, vi har helt enkelt inte tillräckligt med arbetskraft i landet. Varför det finns ett parti som är emot det här har jag svårt att förstå.
De ovannämnda förslagen är som sagt resultatet av ett samarbete mellan Svensk Ungdom och Centerunga. Det handlar inte bara om att det är två partier som står nära centrum på den politiska kartan, utan det är ett uttryckligt försök att hitta lösningar som både oppositionen och regeringen kan ställa sig bakom.
– Vi behöver en gemensam vision för hur vi ska sporra ekonomisk tillväxt i Finland. Det handlar om ett långt kontinuerligt arbete över partigränser. Vi har inte råd att byta riktning varje gång vi får en ny regering, avslutar Cederlöf.