Dagarna blir längre och varmare, och vissa kan till och med unna sig lite semester. Sommaren är snart här, och med det även en paus från studielivets stress och fest. Studentbladet har bett Lycksalighetens Ö om fem boktips för att koppla av och njuta av sommarmånaderna.
Expeditionen. Min kärlekshistoria – Bea Uusma (2013)
Tre expeditionsmedlemmar flyger iväg mot nordpolen i en vätgasballong 1897. Ingen av dem kommer tillbaka. Ingen vet varför de dog.
Bea Uusma pusslar ihop mysteriet, hittar nya bevis och spekulerar om de tre männens öden i sin bok Expeditionen. Min kärlekshistoria.
Läsaren får följa med hur fallet tar över hennes liv, hur hon gör allt hon kan för att förstå. Boken hoppar mellan expeditionsmedlemmarnas dagboksanteckningar och Uusmas egen undersökning, som blir varandras bollplank och i och med det får nya meningar.
Berättelsen stiger ut ur tiden, som om Uusma och de tre männen skulle kommunicera med varandra. Både Andrée-expeditionen och Uusmas åtaganden är sanna fall, och mysteriet fortsätter att fånga samtida människors intresse ‒ senast förra året dramatiserades Uusmas bok av Sirius-teatern.
Det här är en berättelse om mänsklighet och sorg, om kärlek och mani. För dig som både tycker om mysterier och hjärterörande berättelser, rekommenderas den här boken starkt.
Benjamin Rosenlund
Arvspelen – Jennifer Lynn Barnes (2024)
Möt Avery Grams – tjejen som bara försöker överleva high school, ströjobbar på ett snabbhak och bor med sin syster. Hon har ingenting – tills hon plötsligt har allt.
Avery ärver mångmiljardären Tobias Hawthorne, och ingen förstår varför. Det enda kravet testamentet ställer är att hon ska bo i Hawthornes hus, snarare palats, i ett år, vilket visar sig vara en utmaning i sig. Där finns nämligen fyra bröder, som alla hade förväntat ärva sin morfar, men inte får något. Varför?
Arvspelen är en riktig smällkaramell för alla som gillar klassisk YA. Det visar sig att hela släkten Hawthorne var besatt av gåtor och tillsammans med bröderna Hawthorne börjar alltså Avery nysta upp det som verkar vara morfaderns sista mysterium.
Det här är fantasy utan att vara fantasy, en deckare utan att vara en deckare. Huset som Avery flyttar in i är fyllt av hemliga gångar, enorma salar, samlarobjekt och, ja, hemligheter – alltså känns hela Averys nya verklighet som något från en saga. Lättsmält underhållning av högsta kvalitet!
Elvira Niemi
Vem dödade bambi? – Monika Fagerholm (2019)
En grym gruppvåldtäkt sker i en förort där fyra tonåringar, ”gossarna”, våldtar en klasskamrat. Flera år senare får man följa med en av förövarna, Gusten, och hur han fortfarande behandlar vad som hände.
Gustens före detta klasskompis Cosmo Brandt vill göra en film om våldtäkten med namnet Vem dödade bambi?. Det här rör upp minnen som länge tryckts undan.
Parallellt med detta kan man läsa om Emmy och Saga-Lill: två väninnor som senare träffar Gusten och vars liv indirekt påverkas av det som hände.
Det blir en dans med läsaren där berättandet sakta närmar sig vad som hänt.
Fagerholms säregna stil skapar en effektfull helhet som är både rättfram och poetisk på ett balanserat sätt.
Vem dödade bambi? handlar om minnen och kampen mellan att gömma undan det som hänt och att föra fram det i ljuset. Berättelsen är en kraftfull skildring som lämnar en bitterljuv eftersmak.
Madeleine Stjernberg
Vinternoveller – Ingvild H. Rishøi (2018)
Vinternoveller består av tre små berättelser om vad det innebär att vara människa. Ingen av karaktärerna har det särskilt väl ställt, men de kämpar på, de älskar, de längtar, och de lever.
Här finns den som inte har råd att köpa nya trosor till sin nedkissade dotter, den som desperat flyr genom tung snö, och den som bara försöker leva efter fängelsets mörker.
På en prosa som känns nästintill magisk skildrar Ingvild H. Rishøi människoöden som får det att knipa i hjärtat. Realismen är brutal, men samtidigt vill jag närmast likna Rishøis noveller vid sagor.
En underbart vacker liten bok för precis alla, det finns nog ingen som kan lämnas oberörd av kärleken som genomsyrar detta författarskap.
Elvira Niemi
Isprinsessan – Camilla Läckberg (2003)
En död kvinna ligger i ett badkar. Det har bildats ett lager is på ytan. Har hon begått självmord? Eller har någon mördat henne och fått det att se ut som att hon begått självmord?
Erika Falck reser tillbaka till sin hemby Fjällbacka för att reda ut dilemmat med huset som hon bott i som barn och för att skriva en biografi. Där blir hon tvungen att reda ut varför Alexandra, kvinnan i badkaret, har dött och vem som ligger bakom det.
Det finns något som bara Alexandra vet, som Erika måste få reda på. Samtidigt måste hon vara ett stöd för sin syster som blir misshandlad av sin make. Dessutom hittar Erika tillbaka till sin ungdomskärlek.
Hur ska detta sluta? Är Erika redo för allt detta? Läs Camilla Läckbergs debutroman Isprinsessan för att få reda på hur invecklad situationen verkligen är. Riktig mysdeckare!
Ebba-Elisabeth Wallgren