Hoppa till innehåll

Kolumn: Vi kommer aldrig kunna leva utan AI – är det ett hot eller en möjlighet?

SU:s ordförande och EU-valskandidaten Julia Ståhle skriver att vi redan i nuläget skulle ha svårt att leva utan AI. Men är det en dålig sak?

Vi har vuxit upp i en tid som präglats av teknologiska framgångar. I vardagen har vi blivit allt mer vana att använda oss av smarttelefoner, studera på datorer och använda oss av AI i våra arbetsuppgifter. Det finns därför enorma mängder data om varenda en – till den grad att de stora teknologijättarna vet mer om oss än vi vet om oss själva.

AI är ett paraplybegrepp för väldigt mycket. Många av de applikationer som vi dagligen använder har åtminstone någon funktion som använder sig av AI. Spotify gör roliga listor som passar ens musiksmak, Google skräddarsyr reklamer, chatbottar svarar på frågor på diverse sidor och ChatGPT är för de flesta ett självklart redskap när det gäller textbearbetning.

Vi är omringade av AI utan att fundera på saken särskilt mycket – teknologin och dess utveckling är en del av vardagen. Den är en så naturlig del att jag på ett diskussionstillfälle fick frågan ifall man kan leva sitt liv utan att använda AI.

Under diskussionen kom det fram att det för en stor majoritet redan är för sent att leva utan AI. Men är det en dålig sak?

AI behöver reglering, men inte för mycket

Teknologiska framsteg svartmålas ofta. ChatGPT skulle få alla att fuska igenom skolstigen, men istället har man utarbetat sätt med vilken den stödjer inlärningen. Teknologiska framsteg sker oberoende om vi tycker att det är negativt eller
ej. Då är det viktigt att vi hänger med och vet hur man hanterar förändringar.

Med det sagt måste den enskilda individen också kunna lita på att den data som man sänder ut hålls säker och används på ett etiskt sätt. Här kommer den Europeiska unionen in i bilden.

EU är den första organisationen som tagit fram ett lagpaket som gäller AI. AI-direktivet skapar ramar för användningen av
denna form av teknologi och skapar på så vis en större säkerhet för användaren. Unionen är pionjär inom detta tema, vilket vi hoppas att andra kommer att ta efter.

Samtidigt måste man vara försiktig i att inte försämra EU:s position på den globala marknaden. En för stark reglering som enbart negativt påverkar företagens utvecklingsmöjligheter gynnar inte heller EU och vår marknad. Vi måste hålla en klar balans som
både skyddar användaren men ger utrymmer för innovationer.

Den teknologiska utvecklingen är en möjlighet – inte bara ett hot. Du kan också själv påverka hur den utvecklingen ser ut. Detta kan du göra den 9 juni, när det är EU-val!

Julia Ståhle är ordförande för Svensk Ungdom och högskolepolitisk sakkunnig vid Finlands studerandekårers förbund Samok. Hon ställer upp i EU-valet 2024.

Etiketter:

Vad tycker du?