Hoppa till innehåll

Ledare: Inget slut i regeringens högskolehyckleri

Det verkar inte räcka med att skära i bostadsbidraget och frysa studiepenningens indexhöjningar. Nu vill regeringen, som så gärna skryter med sina satsningar på vetenskapen, att universitetsstuderande betalar om de ansöker om tilläggstid för sina studier.

Regeringen ska förnya reglerna kring vilka avgifter universiteten får ta ut i sin verksamhet. Förändringarna går ut på att tredubbla priset för studier vid öppna universitetet. Man ska också införa en 50 euros avgift för universitetsstuderande som ansöker om tilläggstid.

De som läst Studentbladet och mina tidigare ledare kommer knappast att vara överraskade av min bedömning av situationen. Det tål ändå att sägas igen: Den nuvarande regeringen fortsätter att förhålla sig fientligt till studerande.

Att den öppna universitetsutbildningen blir dyrare är en sak. En visserligen dålig sak som minskar allmänhetens tillgång till allt det kunnande som finns vid universiteten, men ändå inte det fräckaste i den nya förordningen.

Idén att kräva 50 euro för att ansöka om tilläggstid för sina studier är det centrala, fullständigt skamliga förslaget. Visserligen är summan knappast en sådan som fäller någons ekonomi, men det är motiveringarna bakom förslaget som är snarast pinsamma.

Införs avgiften för att ge ett extra klirr i statskassan? Nej. Införs avgiften för att det ökar motivationen för studerande att bli klara inom utsatt tid? Nej. Införs avgiften för att kompensera belastningen som ansökningarna om tilläggstid orsakar universitetsförvaltningen? Nej.

På Undervisnings- och kulturministeriet har man bara en förklaring för att införa avgiften: En motsvarande avgift finns för yrkeshögskolestuderande, och på det här sättet tycker man att man gör läget jämlikt.

Monty Python-nivå på politiken

Att dagens tönthöger, med Sannfinländarna och Samlingspartiets konservativa falang i spetsen (och SFP som glad påhejare) har en minst sagt speciell syn på vad jämlikhet innebär borde inte vid det här laget mera överraska någon. Men att motivera införandet av avgifter med jämlikhet låter som något ur en Monty Python-sketch. 

Det känns löjligt att behöva skriva det, men vill man uppnå jämlikhet mellan yrkeshögskole- och universitetsstuderande så gör man det genom att ta bort avgiften för yrkeshögskolestuderandena, inte tvärtom. Framförallt då de här summorna inte har någon påverkan på statsekonomin.

Budskapet är klart: Om dina studier försenas på grund av hälsoproblem, en tidskrävande familjesituation eller för att du är tvungen att jobba vid sidan om studierna för att få din ekonomi i skick, så vill regeringen att du betalar för det.

Och vänta bara, det finns ännu 3 år av Orpos regering kvar. Med den här takten hinner det ännu bli mycket värre. Just nu är det inte bara svaga signaler som tyder på att det antagligen också blir det.

Universitetsockupationerna är slut, och de mest högljudda protesterna har tystnat. De mest drastiska nedskärningarna är redan klara, men regeringen verkar ändå inte ha någon som helst avsikt att trappa ner den till synes avsiktliga nedmonteringen av Finlands kostnadsfria och tillgängliga högskoleväsende.

När man trodde att botten var nådd uppfinner regeringen spaden på nytt.

Kalle Grönroos är Studentbladets chefredaktör 2023-2024. Han är politices kandidat från Svenska social- och kommunalhögskolan vid Helsingfors universitet.

Etiketter:

Vad tycker du?