Hoppa till innehåll

Vappen i Helsingfors blir annorlunda: Ingen Havis Amanda eller fest i Esplanadparken

Det blir en icke-traditionell valborg i Helsingfors, då Havis Amanda saknas och festen ordnas på Medborgartorget istället för Esplanadparken. Men Willjam Tigerstedt från Konstuniversitetets studentkår ska se till att det ändå blir fest.

Vad vore vappen utan traditioner? Redan i över 100 år har valborgsfirandet i Helsingfors kulminerat i mösspåläggningen av Havis Amanda vid Salutorget och folkfest i Esplanadparken.

Men inte i år.

– Vi kommer att vara på Medborgartorget och vi kommer inte att kunna lägga en studentmössa på Havis Amanda, eftersom hon fortfarande restaureras. Det är nog lite svårt att smälta, men vi ska nog lägga en mössa på någonting, säger Willjam Tigerstedt, som sitter i Konstuniversitetets studentkårs styrelse. 

Willjam Tigerstedt fixar Helsingfors största valborgsfest i år. Foto: Kalle Grönroos

Upp till 70 000 personer firade vappen i Esplanadparken och på Salutorget när Havis Amanda fick sin mössa förra året.

Uppgiften att lägga studentmössan på statyn och att ordna programmet vid sidan om mösspåläggningen roterar mellan studentkårerna i huvudstadsregionen. I år är det Konstuniversitetets studentkår som axlar ansvaret. Och den som håller i trådarna från studentkårens sida är Tigerstedt.

– Vi började prata om det här redan förra våren, och personalen på studentkåren har jobbat jättehårt med programmet ända sen dess. Vi har en arbetsgrupp på 12 personer från alla Konstuniversitetets akademier, som har träffats varannan vecka ända sedan oktober. Så det är nog en hel del jobb, säger han.

Så här kommer det inte att se ut denna valborg. Arkivbild från 2018. Foto: Rafael Donner

Tigerstedt tar ändå ingen större stress över att vappen kommer att vara annorlunda i år. Tvärtom säger han att konststuderande är vana med att förutsättningarna inte är helt ideala.

– Vi jobbar målmedvetet, men vi räknar också med att det kommer en kris eller något annat emot. Vi har ingen kontroll över att läget är som det är, så vi måste bara leva med det. Jag ser det personligen inte som ett problem, säger han.

”Vappen skapar en gemenskap”

Tigerstedt säger att han älskar vappen och allt program i staden kring valborg. Också Havis Amanda har hunnit bli en kär tradition för honom.

– Vårt tema är att Havis Amanda tillhör alla. Eftersom det här året blir speciellt så vill vi lyfta fram vad Havis Amanda betyder i dagens läge. Allt som händer kring vappen och Havis Amanda skapar en gemenskap, och det vill vi framhäva, säger Tigerstedt.

Bild: Simon Bergholm. Valborg vid Havis Amanda i Helsingfors 2017.
Tro det eller ej, men det är mindre än två månader tills vappen är här. Arkivbild från 2017. Foto: Simon Bergholm

Hur nervös är du över att ha ansvar för det hela?

– Nog är det ju lite nervöst och skrämmande. Vi vill hålla vissa hemligheter samtidigt som vi vill berätta vad vi håller på med. Men så länge det är roligt och ingen skadar sig så blir det nog bra, säger Tigerstedt.

Mer än att programmet som vanligtvis hålls på Salutorget och Esplanadparken istället hålls på Medborgartorget berättar Tigerstedt inte. Det ska nog ändå bli klart att det är konststuderande som håller i trådarna för det hela.

– Vi sätter vår egen prägel på saken. Jag förväntar mig nog att allt inte går hem hos alla och att vi som arrangörer har en annan smak än publiken, säger han.

Hur kommer det att märkas att det är konststuderande som ordnar evenemanget?

Vårt mål är att inte bara ha ett DJ-bord på plats. Det är inget fel med det, men vi vill ha variation. Vi vill också ha en röd tråd och någon slags helhetsbild, förklarar Tigerstedt.

Konstuniversitetet är ett av Finlands yngsta universitet, och i samband med det är också studentkåren en av landets nyaste. Det här betyder att man inte har så många traditioner bland dem som studerar där, men Tigerstedt tar det lugnt.

– Vi får lov att återuppfinna hjulet hela tiden.

Kalle Grönroos är Studentbladets chefredaktör 2023-2024. Han är politices kandidat från Svenska social- och kommunalhögskolan vid Helsingfors universitet.

Vad tycker du?