Sannfinländarnas Teemu Keskisarja blev den antagligen mest kända riksdagsledamoten bland studerande under sin första höst i riksdagen. Studentbladet ställde Keskisarja fem frågor för att ge honom möjligheten att mer djupgående förklara sina synpunkter.
I dina anföranden i riksdagen hänvisar du ofta till förgångna tiders studerande och hur mycket sämre de hade det. Under årens lopp har ju ändå de studiestödstyperna varierat mycket. Vad anser du vara ett idealt studiestödssystem, och borde man ännu utöver regeringens planer förändra studerandenas förmånssystem på något sätt?
”Studiestödssystemen är inte en grundläggande eller fundamental rättighet utan ett privilegium. Vilken tur, vilken underbar lyckträff för de senaste generationerna! Hoppas att studerandena känner tacksamhet för de här historiska ”förmånerna”! Nästan gratis måltider, bostäder, studiestöd, hälsovård osv. existerade inte innan 1900-talet. En högklassig akademisk utbildning och studieplats utan terminsavgift är exceptionellt ur ett globalt perspektiv. Samhället kan garantera några viktiga möjligheter men inte en levnadsstandard för ungdomen.”
I en intervju för Iltalehti säger du att du skulle förbjuda smarttelefoner och motsvarande vid universiteten. Vad allt skulle omfattas av ett sådant här förbud, och vad tror du att följderna skulle vara för de inhemska universitetens anseende både i hemlandet och internationellt?
”De ’smarta apparaterna’ är den värsta orsaken till psykiska problem. Jag kräver ett totalt förbud. Både universiteten och daghemmen klarar sig bättre med mänskliga resurser.”
I riksdagen sa du att vi för första gången ser en ”pullamössövegenössö”-generation av studerande. Men i samma stil har man ju i alla tider pratat om yngre generationer. Vad tycker du att gör den nuvarande generationen av unga så dålig?
”Jag, filosofie doktor, riksdagsledamot Teemu Keskisarja hör också till pullamössövegenössö-generationen. Givetvis. Från 1970-talet till 2020-talet har jag fått mycket mer än vad jag har gett.”
Du har kallat din egen doktorsavhandling för ”vansinnig” och sagt att den bara nyttjade dig själv. Med tanke på de här kommentarerna, vad anser du som historiker och humanist att humanioras framtid är i de finländska universiteten och samhället?
”Doktorsavhandlingarna är nästan aldrig nyttiga för forskarsamhället eller fosterlandet. Lärdomsprovet bevisar bara att du kan studera – och lite att du kan forska. En riktig karriär och de bästa böckerna kommer senare.”
I en värld som kantas av problem och utmaningar som klimatförändringen, artificiell intelligens och det spändaste säkerhetsläget under 2000-talet, vad är din hälsning till dagens oroade och stressade studerande?
”Sluta klaga, gnälla och jämra!!! Om en student vill känna ångest, räcker säkert de opolitiska och tidlösa orsakerna till detta. Besvikelser och personliga tragedier tillhör ungdomen. Den viktigaste vändpunkten i människans liv är inte en ”nedskärning” i form av 50 euro mer eller mindre från samhället.”
Keskisarja svarade på frågorna på svenska, och enbart grammatiska fel har korrigerats i svaren. Annars står de som sådana i texten.