Hoppa till innehåll

Kolumn: Förluster och vinster under politikåret 2023

Svensk Ungdoms ordförande Julia Ståhle reflekterar kring året som har gått och kring vad som komma skall. 

Vid årets slut reflekterar många över det gångna året, ofta i form av en fotodump på Instagram. Mitt år har inte helt levt upp till mina förväntningar. Från det spännande riksdagsvalet har vi hamnat i en situation med en regering som inte var mitt förstahandsval.

Politiska kriser under sommaren och intensiva diskussioner om nedskärningar, reformer och den geopolitiska situationen har präglat året. Det känns som att jag blundade i januari och plötsligt är julledigheterna här – äntligen en möjlighet att andas ut.

Det gångna året har varit utmanande, men vi har också nått positiva framsteg. Ett exempel är sametingslagen, vars överlämning till riksdagen klarnade förra veckan! Å andra sidan har vårt land brottats med en svår diskussion om gränsen på grund av hybridpåverkan från Ryssland. Gränsstängningen fick starkt stöd från de flesta regeringspartierna, vilket visar allvaret i situationen.

Samtidigt måste vi betona att Finland ska följa de internationella konventioner vi är en del av. Vid hot om nationell säkerhet kan inte andra förpliktelser glömmas bort. Som stat har vi också ett ansvar att se till att oskyldiga personer inte lider av Rysslands hybridpåverkan.

Asylsökandena är inte problemet, problemet är Ryssland – och Finland har en rättslig och moralisk skyldighet att stå upp för mänskliga rättigheter, också i krig.

I en krävande situation bör beslut som att stänga gränsen inte användas för att främja en inskränkande politik.

Inrikesminister Mari Rantanen agerade snabbt för ökad säkerhet på vår östra gräns. Samtidigt skickade hon ett brev till Europeiska kommissionen där hon menade att möjligheten att helt begränsa rätten att söka asyl till Europa bör utredas. Tyvärr skickades brevet på ett oklart mandat, och kommissionens svar betonade vikten av säkerhet men också mänskliga rättigheter.

Trots att situationen på gränsen inte längre syns som ett livereportage, pågår den säkerligen under julledigheterna. Jag är övertygad om att vår gränsbevakning, demokrati och rättsstat hanterar situationen, men det är viktigt att vi som befolkning inte blundar för eventuella övertramp. I svåra tider är det viktigt att ta en stund och fundera över hur vi bäst kan åtgärda situationen.

Ett nytt år bär med sig nya möjligheter. För många innebär det nya året en omstart och ett nytt blad. Jag hoppas att både regeringen och medborgarna kan se de möjligheter ett nytt år för med sig, inte bara hoten och rädslan. Att hålla hoppet uppe är ett svårt och abstrakt nyårslöfte, men ändå ett viktigt sådant.

Glad vinterledighet, god jul och gott nytt år!

Julia Ståhle är ordförande för Svensk Ungdom och högskolepolitisk sakkunnig vid Finlands studerandekårers förbund Samok. Hon ställer upp i EU-valet 2024.

Etiketter:

Vad tycker du?