Hoppa till innehåll

”Uppsala är studentstädernas studentstad”

Kön utanför Snerikes nation ringlar sig lång längs med Sankt Larsgatan, en bekant syn på tisdagskvällar. Folk är uppsluppna och musiken dunkar redan högt trots att klockan knappt slagit åtta. Tisdagsklubben är en av de många veckovisa fester som äger rum i Uppsala och som tävlar om studenternas tid med lambskalleqasker*, ostkakegillen* och cykelsittningar*. Uppsala är känt som den bästa, eller i alla fall en av de bästa studentstäderna i Sverige.

– Jag kan inte välja vad som har varit roligast för allt har varit jätteroligt, säger finlandssvensken Ellen Grönlund som är inne på sitt fjärde år av studier i biomedicin.

Uppsala universitet är Nordens äldsta och grundades redan 1477. Här tävlar 13 anrika nationer och oändligt många studentkårer och klubbar om 50 000 studenters tid. Föga förvånande har universitetet satt sin prägel på staden, inte minst då ungefär var fjärde invånare är student.

I Uppsala hör det till vanligheterna att ett spex äger rum under en gasque, samt att någon av de många nationskörer uppträder för att förgylla stämningen. Utöver det sjungs många av de snapsvisor som vi finlandssvenskar känner till. Foto: Moa Aulanko

Studierna i Uppsala lockar till sig såväl svenskar som folk från alla håll och kanter i världen, tack vare det mångsidiga och välkända studentlivet. Det är inte heller en ovanlighet att man stöter på finlandssvenskar i vimlet.

Winona Forslund är inne på sitt andra år av läkarprogrammet i Uppsala och kom till Uppsala främst för att simma ut ur ankdammen. 

– Jag kände att jag behövde se lite nya kretsar och träffa nya människor, säger hon.

Forslund berättar att hennes två bröder kunde intyga att Uppsala är en bra studiestad med bra studieliv.

Ellen Grönlund kom däremot till Uppsala tack vare en kille som berättade om sina studier i Uppsala på deras gymnasium.

– Jag ville plugga på svenska och då kom jag på att det finns ju fler ställen än Helsingfors och Åbo. Så blev det Uppsala, säger hon.

Ellen Grönlund är ordförande för föreningen Finlandssvenska studenter i Uppsala som även ordnar idrottsverksamhet för sina medlemmar. Foto: Winona Forslund

Grönlund beskriver studentlivet i Uppsala som händelserikt. För henne har föreningen Finlandssvenskar i Uppsala varit närvarande under hela hennes studietid och hon är ordförande för föreningen. Hon har också varit aktiv på sittningar och insparkar med dem hon pluggar med. Att jobba på Gotlands nation är något hon väljer att lyfta upp som något av det roligaste hon gjort under sin studietid.

– Man lär känna massa människor som pluggar något annat från olika ställen och det är jättestark samhörighet på nationerna, säger Grönlund.

Lukas Jacobson studerar en master i management, IT och kommunikation. Innan Uppsala studerade han i Piteå.

– Det är två väldigt olika upplevelser. Piteå är väldigt intimt och alla känner alla, på gott och ont. Uppsala är däremot studentstädernas studentstad, säger Jacobson.

Jacobson uppskattar att det finns studentaktiviteter både dag- och kvällstid. En av de sakerna han gillar mest med Uppsala är att det känns som en studentstad. 

Lucas Jacobson (till vänster) tycker att Uppsala är den bästa studentstaden. Bilden är tagen på Finlandssvenskar i Uppsalas fulsittning. Foto: Moa Aulanko

Som en familj

Många som studerar i Uppsala bor i studentkorridor. Det finns områden i Uppsala med endast nationsbostäder. För Winona Forslund är det något hon uppskattar med Uppsala som studiestad. Hon gillar att man har nära till alla kompisar. 

– Jag tycker det är så nice att man bara bor med andra studenter och jag tycker det är en fantastisk lösning på boendesituationen, säger Forslund.

Hon berättar att man lätt kommer nära de man bor tillsammans med när man delar på kök. I hennes korridor delar man också dusch.

– Ibland går vi ut och dricker öl tillsammans eller lagar middag. Det är som att ha en egen liten familj, säger hon.

Uppsala slott tornar sig över staden. På många sätt är Uppsala likt Åbo, fast Uppsala är fint på riktigt. Foto: Moa Aulanko

Många av nationerna i Uppsala erbjuder studentboenden till sina medlemmar. Boendesituationen i Uppsala är ganska ansträngd, men vissa nationer erbjuder bostäder till studenter som är på sin första termin.

Många bor i korridorer med eget sov- och badrum och delat kök, men det finns också dubbletter, tripletter och studentbostäder där man har en hel lägenhet för sig själv till ett förmånligt pris.

Jacobson bor i en triplett.

– När jag möter människor på gatan eller i mitt bostadsområde så är det så många andra som också studerar, det blir som en gemenskap utan att man ens interagerar med dem, säger Jacobson.

”Stoltare över min finlandssvenska identitet”

Uppsala är känt för att vara Sveriges bästa studiestad, men stämmer ryktet? Jacobson, Grönlund och Forslund håller åtminstone med påståendet. 

– Ja! Lund är ju den stora konkurrenten, men det som gör både Uppsala och Lund så bra är nationerna. Jag har hört att det är samma studieliv, men Uppsalas nationer är lite större och lite bättre, säger Forslund.

En av de veckovisa festerna man kan delta på är Östgöta Nations ravecave på fredagar. Här skakar Fisus medlemmar loss till techno efter fulsittningen. Foto: Moa Aulanko

Hon betonar också att Uppsala är nära Stockholm och gör att det är lätt att åka hem till Finland om man vill.

– Jag vågar inte uttala mig för jag har inget att jämföra med, men jag har svårt att tro att det finns något bättre. Jag tror inte att det finns någon stad som har mer studieliv än Uppsala, säger Ellen Grönlund.

Alla tre tycker också att storleken på studiestaden och mängden aktiviteter kan bli för mycket.

– Det är både en för- och nackdel att Uppsalas studentliv är så stort. Det kan också vara svårt att hitta ett sammanhang, säger Grönlund.

I Uppsala är naturen bara ett stenkast ifrån centrum. Foto: Moa Aulanko

Hur har din finlandssvenska identitet påverkats av att bo i Sverige?

– Den finlandssvenska identiteten har förstärkts av att man hela tiden behöver förklara sin finlandssvenskhet och över att man måste förtydliga vad det egentligen betyder, säger Forslund.

Grönlund är inne på samma spår. Hon säger att hon också reflekterat mer över vad det betyder när hon behövt förklara det för svenskar.

– Jag har blivit stoltare över min finlandssvenska identitet, säger Grönlund.

Både Forslund och Grönlund har fått kommentaren “Jag trodde finska är svårt, men jag förstår ju precis vad du säger” av vissa svenskar som tror att den finlandssvenska dialekten är finska.

– Det är det sjukaste, säger Forslund.

När hon flyttade till Sverige blev hon förvånad över hur många det är som härmar dialekten.

– Jag tror att vissa svenskar upplever finlandssvenskar som sagoväsen och vi läggs lite i samma kategori som mumin, säger Forslund.

Även Jacobsons finlandssvenska identitet har förstärkts av att bo i Sverige. Han har bott i Sverige i sju år och skulle få bli medborgare om han vill.

Uppsalas studentnationer har många år på nacken. Här firar Kalmar Nation 360 år. Foto: Moa Aulanko

– Jag vägrar ta medborgarskap. Jag är inte svensk och jag vill inte bli svensk heller, säger han.

Han säger att han blivit mer medveten om sin finlandssvenska identitet genom att man i de flesta gäng alltid är finländaren. Grönlund berättar att hon också fått lära svenskar om vad det är att vara finlandssvensk. Hon berättar att det finns många finlandssvenskar på Gotlands nation. Nationen har numera stenkoll på vad det är att vara finlandssvensk.

– När man möter andra finlandssvenskar så kan man bonda över hur svenskar bemöter en och man fattar precis vad den andra menar, skrattar Grönlund.

Hon flyttade delvis från Finland för att komma bort från ankdammen, men säger att hon ändå hittade andra finlandssvenskar i Uppsala och på så sätt letade sig lite tillbaka till det.

– Det är tryggt, säger hon.

Hon tror att det för många finlandssvenskar kan vara skönt att ibland få umgås med andra finlandssvenskar efter att ha umgåtts med mycket svenskar.

– Man förstår att det är fler som känner som jag och fler som får samma dumma kommentarer. Man får prata som man vill utan att bli utskrattad för att man säger ett ord konstigt, säger Grönlund.

Fyrisån ringlar sig genom Uppsala centrum. Foto: Moa Aulanko

*Lambskallegasq: I Uppsala kallas finare sitser för gasquer, och lambskallegasqen är den äldsta av alla och tillhör Gotlands nations årliga tradition. På grund av Uppsalas långa studenttraditioner finns det vissa som är märkligare än andra och som namnet säger, man äter lammskalle.  

*Ostkakegille: Kalmar nations flaggskeppsbal där den småländska ostakan hyllas. Frågar du en kalmarit vad ostkakan är får du spridda svar, men under fyrarättersmiddagen är ostkakan huvudingrediensen i alla rätter. 

*Cykelsittning: Här tilldelas alla par antingen en förrätt, huvudrätt eller efterrätt och så får man kuvert med adresser där man ska avnjuta de två andra rätterna hos okända människor med andra okända människor i deras hem. En kaotisk men otroligt rolig upplevelse med arrangerade mellan- och efterfester.

Moa Aulanko är frilansjournalist och studerar en master i Digitala medier och samhälle i Uppsala.

Etiketter:

Vad tycker du?