Hoppa till innehåll

Akseli och Hanna talar för finländska unga på klimatmötet i Dubai: ”känns nog motstridigt”

Tusentals politiker, representanter för näringslivet, aktivister och experter har samlats i det stekheta Dubai för att diskutera klimatfrågor på FN:s klimattoppmöte COP28. Två av dem ska föra fram finländska ungas syn på klimatfrågor. De heter Akseli Rouvari och Hanna Höijer.

– Vi är här för att rädda världen. Vi gör vårt bästa för att Finlands, EU:s och hela världens beslutsfattare ska vara mer ambitiösa än vad de är just nu, säger Akseli Rouvari om vad han och Hanna Höijer gör i Dubai på COP28-klimatmötet.

Rouvari och Höijer är på plats i Dubai eftersom båda två i år fungerar som ungas klimatdelegater. Det är ungdomssektorns takorganisation, Allians rf, som utser de ungas klimatdelegater. De här delegaterna får följa med Finlands delegation på diverse viktiga möten både på EU- och FN-nivå.

Allt är stort och ståtligt i Dubai, till och med till den grad att själva evenemangscentret som Rouvari och Höijer tog en bild utanför inte ryms med på bilden. Foto: Akseli Rouvari

– Vi har väldigt annorlunda bakgrunder. Det strider mot narrativet om att alla unga är likadana och tycker och tänker på samma sätt, säger Höijer om vikten av att ha två klimatdelegater.

I grund och botten är uppgiften som ungas klimatdelegat likadan som många andra intressebevakningsuppgifter. Man ska träffa rätt människor i rätt positioner och försöka få dem att fatta rätt beslut. Som ungas klimatdelegat sker det här i praktiken oftast i Miljöministeriet, men också i en hel del andra arbetsgrupper på olika beslutsfattningsnivåer.

Akseli Rouvari

  • 27 år Gammal
  • Magisterstuderande i politik och kommunikation vid Helsingfors universitet
  • Jobbar på kommunikationsbyrån Tekir, har suttit bland annat i HUS och FSF:s styrelse
  • Medlem i De Gröna
  • Stolt politisk broiler

Utöver det kan man också utnyttja sina egna kontakter och nätverk för att påverka på andra håll. Både Höijer och Rouvari berättar att man i hög grad kan bestämma vad man gör som ungas klimatdelegat enligt sina egna intressen.

– En stor del av uppgiften är också att fungera som talare eller panelist på olika evenemang. Både jag och Hanna har tiotals sådana här uppdrag om året, säger Rouvari.

Under klimatmötet i Dubai har duon träffat statsminister Petteri Orpo, Europa- och ägarstyrningsminister Anders Adlercreutz, klimat- och miljöminister Kai Mykkänen och många andra utländska politiker, inklusive mötets ordförande sultan Al Jaaber. Rouvari har också träffat utrikeshandels- och utvecklingsminister Ville Tavio. Under mötet har Rouvari och Höijer också överlämnat klimatställningstaganden från Finlands unga, EU:s unga och hela världens unga till Finlands ministrar.

Det var glada miner då Finlands unga klimatdelegater överlämnade ungas klimatställningstagande till statsminister Petteri Orpo. Foto: Statsrådets kansli

Blandade känslor under mötet

På första dagen under COP28 lyckades man komma överens om en fond för förluster och skada som klimatförändringen orsakar i länder i det globala syd. Efter det har det varit tystare på nyhetsfronten vad gäller konkreta beslut. Rouvari radar ändå upp en lång rad miljöpolitiska ämnen på agendan, som bland annat hur man följer upp på olika länders klimatåtgärder.

– Vi är ju i en oljestat, så vi pratar också mycket om energi. Bland annat är ett av initiativen att tredubbla mängden förnybar energi i världen till år 2030, säger han.

I äkta världspolitisk anda finns det mycket gråa hår med på mötet. Foto: Akseli Rouvari

Rouvari och Höijer verkar båda ha oändligt med energi att driva miljö- och klimatfrågor i alla dess former. Samtidigt säger Höijer att det inte bara är roligt att delta på klimatmötet.

– Det har nog känts som en bergochdalbana, ens känslor far hit och dit flera gånger om dagen. Konferensen började väldigt positivt med ambitiösa anföranden. Just nu ser det ändå ut som att vi får både goda resultat men också besvikelser, säger Höijer.

Hanna Höijer

  • 19 år gammal
  • Förstaårsstuderande i kandidatprogrammet Samhälle i förändring vid Helsingfors universitet
  • Kassör i FN-ungas styrelse, kommunikationsansvarig på Nuorten Agenda 2030
  • Politiskt obunden
  • Kallar sig inte politisk broiler

Rouvari instämmer att stämningen bland dem som vill se ambitiösa klimatåtgärder går lite hit och dit. De unga klimatdelegaterna har lätt att komma överens, men bland dem som på riktigt bestämmer är det svårare. En fråga som har varit på tapeten under klimatmötet är ifall värdlandet Förenade Arabemiraten ens vill se någon ambitiös klimatpolitik. Rouvari bedömer ändå att man går framåt, även om det sker sakta.

– Man lyckades minska på klyftan mellan det globala syd och det globala nord med tanke på fonden för förluster och skada, men flera stater måste ännu ge efter för att vi på riktigt ska få till något resultat. Det här är ett av de sista åren då vi faktiskt kan få till ambitiösa klimatbeslut, säger han.

Motstridigt med möte i dystopiska Dubai

Klimatmötet äger alltså rum i Dubai som ligger i Förenade Arabemiraten. Värdlandet är inte direkt någon förebild i varken klimat– eller människorättsfrågor, något som både Höijer och Rouvari är väldigt medvetna om.

– Det känns nog motstridigt och så har det känts länge. Vi skulle ändå aldrig komma någonstans i klimatarbetet om vi inte skulle inkludera oljestaterna. Många unga klimatdelegater som jag har pratat med under mötet säger också att de har haft samvetskval över att resa hit och stödja Dubais ekonomi. Men det gäller väl att ta vara på situationen så gott det går, säger Höijer.

Också aktivister hade hittat fram till klimatmötet. Foto: Akseli Rouvari

Rouvari lyfter fram värdlandets dåliga människorättsläge, men tycker att man ska vara pragmatisk i hur man förhåller sig till att diskutera klimatfrågor i oljestater. Utan dem får man omöjligen till någon slags förändring. Han passar ändå på att betona vikten av mänskliga rättigheter i klimatarbetet.

– Vi jobbar för att fonden för förluster och skada tydligt lägger vikt på att pengarna ska användas transparent och så att de inte kränker mänskliga rättigheter, säger han.

Hurdant ställe är Dubai?

– Allt är stort och fint, men någon slags själ och historia verkar saknas. Samhället är ändå mycket tudelat och här finns väldigt mycket fattigdom. Nog är stämningen lite dystopisk, men samtidigt är mötet välarrangerat, svarar Rouvari.

– Det är lätt att dissa Dubai, speciellt ur ett klimatperspektiv. Och nog är ju köpcentren och konsumtionskulturen här lite chockerande. Samtidigt har vi inte hunnit bekanta oss med den lokala kulturen för att kunna bedöma den, säger Höijer som också nämner hur väl allt fungerar.

Det vore knappast omöjligt att gå in hit och förvänta sig en fest av rang, och istället mötas av kostymklädda gubbar som pratar om klimatfrågor. Foto: Akseli Rouvari.

Innan vi avslutar vårt samtal understryker ännu Höijer och Rouvari att allt inte är förlorat i kampen mot klimatkrisen. Båda två uppmanar alla med ens minsta lilla intresse att engagera sig.

– Det är synd att många känner en så stark desperation i klimatfrågor, för det händer faktiskt också bra saker. Både medierna och vanliga unga driver ofta ett narrativ om att allt hopp är förlorat, och en av våra uppgifter är att kommunicera att det inte är så. Det är ännu möjligt att påverka, säger Höijer.

Kalle Grönroos är Studentbladets chefredaktör 2023-2024. Han är politices kandidat från Svenska social- och kommunalhögskolan vid Helsingfors universitet.

Etiketter:

Vad tycker du?