Hoppa till innehåll

Ledare: Fosterlandet tar av sitt hopp

Regeringsprogrammet slår fast att ”universiteten har till uppgift att finna nya lösningar på vår tids stora frågor” och att yrkeshögskolorna ”har en viktig roll för att vi ska kunna uppnå målet att höja utbildningsnivån hos unga vuxna”. Med tanke på det är det pinsamt att regeringen planerar att skära i studerandenas socialskydd.

Det har förhoppningsvis inte undgått någon att nuvarande regering gärna tar till kniven då det gäller att balansera statsbudgeten. Regeringen tänker göra både direkta och indirekta nedskärningar i både studiepenningen och bostadsbidraget. För en heltidsstuderande kommer det här att årligen innebära hundratals euro i uteblivna stöd.

Att i den här ledaren ta ställning till ifall nedskärningar är rätt väg att gå för att få ekonomin på fötter är varken realistiskt eller ändamålsenligt. En sak kan oavsett konstateras.

De som just nu bestämmer om studerandenas socialskydd verkar inte ha någon aning om vad de håller på med. 

Ett ypperligt exempel på det här är idrotts-, motions- och ungdomsminister Sandra Bergqvist (SFP) som skämde ut sig i Yles A-studio den 2.10.

Lek- och busminister Bergqvist verkade på allvar föreslå att man enkelt kan be om hjälp av FPA om man har problem med att betala av sina skulder. Lite tidigare sade hon också att pengar inte är en medicin för alla problem. En aningen tondöv kommentar med tanke på att studerande lever i ett stödsystem som systematiskt håller dem vid fattigdomsgränsen. 

Samma sak säger hon knappast när regeringen diskuterar skattesänkningar för att höja Finlands produktivitet till en nordisk nivå.

Och på tal om Norden, så planerar regeringen en totalreform av studiestödet som Bergqvist säger att ska påminna om våra västra grannländer. Men till exempel i Sverige höjer man nästa år både studiepenningen och studielånet, vars ränta nästa år väntas ligga på bara ungefär en procent.

Liknande höjningar och räntesystem kommer vi knappast att se i Finland.

Regeringen gillar att framhäva hur mycket den satsar på forskning, utveckling och innovation. Men vad spelar det för roll att företag får miljonstöd om en vanlig studerande inte har råd med mat? 

Det är dagens studerande som kommer att leva med och lösa mänsklighetens mest existentiella utmaningar. I ett bildat samhälle skulle man ge den här gruppen bästa möjliga förutsättningar för att ta sig an dem. Istället ger man oss aldrig tidigare skådade studielånsskulder.

Spei Suae – Patria Dedit står det högtidligt i gyllene bokstäver på bägge sidor av frisen på Gamla studenthuset. Det betyder ungefär ”fosterlandet gav åt sitt hopp”. Drygt 150 år senare ser det ut som att fosterlandet mer än gärna också tar av sitt hopp.

Kalle Grönroos är Studentbladets chefredaktör 2023-2024. Han är politices kandidat från Svenska social- och kommunalhögskolan vid Helsingfors universitet.

1 kommentar till “Ledare: Fosterlandet tar av sitt hopp”

  1. Pingback: Ledare: Inget slut i regeringens högskolehyckleri - Studentbladet

Vad tycker du?