Hoppa till innehåll

Enorm arbetsmängd ligger bakom kulisserna på Finlands största gulisevenemang – ”blir nog en 18 timmars arbetsdag”

Gulisäventyret kräver hundratals timmar arbete både av HUS styrelse, personal och frivilliga. Men när Kalle Grönroos skulle kolla läget visar det sig att alla punkter inte väcker lika mycket intresse.

Torsdagen den 28 september skiner solen på Medborgartorget i Helsingfors. Ungefär en kilometer härifrån grälar huvudbyggnadens ockupanter med universitetsledningen om ifall de får stanna i huset under Försvarsutbildningsföreningens evenemang. Här spelas däremot Akcents Kylie på hög volym.

Det är här som startpunkten för Gulisäventyret ligger. Evenemanget är som vilken gulisintagning som helst, fast ungefär hundra gånger större. Man går omkring på stan och besöker olika punkter, som alla består av någon slags utmaning eller uppgift. 

Evenemanget är till för alla gulisar vid Helsingfors universitet, som i höst är ungefär 3500 stycken. Studentkåren vid Helsingfors universitet arrangerar det hela, och en av de huvudansvariga i år är HUS styrelsemedlem Etta Melander. 

Melander har deltagit i Gulisäventyret på ett eller annat sätt sen 2017. Foto: Kalle Grönroos

– Det här är ett massivt evenemang. Det har nog varit mycket jobb med att få föreningar inom HUS krets att hålla punkter och dyka upp, men också att få gulisar att anmäla sig. Det har nog ändå varit supercoolt att ordna det här, säger Melander.

GULISÄVENTYRET I SIFFROR

  • 224 anmälda lag
  • 116 punkter
  • 18 frivilliga från studentkårens håll
  • 25 000 euros budget

Melander uppskattar att det krävs hundratals timmar, både av HUS styrelsemedlemmar, personal och frivilliga att ordna Gulisäventyret. Produktionen började redan i januari, även om det då bara var frågan om att boka Medborgartorget.

– Min dag började klockan 9 och dagens första möte började klockan 10. Jag räknade ut att det nog blir en 18 timmars arbetsdag, säger hon och skrattar till aningen stressat.

Bra stämning hos Spektrum…

Ett par hundra meter från Medborgartorget, nära Finlandiahuset, håller Spektrum sin punkt. Det är studiesekreterare Luukas Määttänen, tutor Roosa Örså och skattmästare Joar Jensén som håller i trådarna. 

Spektrums punkt går ungefär ut på att lagmedlemmarna på alltmer absurda sätt ska bära en lagmedlem till en engångsmugg, som lagmedlemmen som bärs ska dricka. 

Määttänen och Örså demonstrerar hur punkten kan utföras. Foto: Kalle Grönroos

– Det har varit riktigt bra och roligt. Jag är faktiskt imponerad över hur kreativa lagen har varit med hur de har kommit fram, säger Määttänen.

– Det har nog varit lite bråttom, men det är roligt att vara här. Vi hade några lag i kön, men ännu är det inte så illa, säger Örså. Vid det här laget hade Gulisäventyret hållit på i ungefär en och en halv timme.

Så här kunde det se ut när lagen utförde punkten. Foto: Kalle Grönroos

För Spektrums del är det mest för skojs skull som man håller en punkt på gulisäventyret. För föreningens del är evenemanget inte en viktigt för att hitta och rekrytera nya medlemmar.

– Vår förening finns ju främst för de svenskspråkiga studerande på campuset i Gumtäkt, så alla svenskspråkiga där hittar nog till föreningen om de vill, säger Jensén.

… men på Nylands nation är det lugnt

I år är det bara tre helt svenskspråkiga organisationer som håller en punkt under Gulisäventyret. En av dem är Nylands nation, som håller sin punkt i sitt nationshus på Kaserngatan 40.

På plats träffar jag Caroline Holmgren, Maria Mikola och Julia Lindroos. De är alla på gott humör, som tur. Klockan 18:50, nästan tre timmar efter att lagen har fått börja besöka punkterna, har nämligen bara ett lag dykt upp.

– Nog är det synd, men man funderar ju också ifall det beror på att de flesta punkter är på samma ställe, som till exempel i Hesperiaparken. Då kan ju lagen göra flera punkter på samma ställe, säger Holmgren.

Lindroos, Holmgren och Mikola verkade trivas med varandra. Bra så, för många andra var det inte på klubben. Foto: Kalle Grönroos.

Trots att Gulisäventyret inte är någon grym publiksuccé för Nylands nation är det ändå mysigt på klubben. Holmgren, Mikola och Lindroos har spelat beer pong och beställt mat. Själva uppgiften krävde heller inte mycket planering, så de uteblivna gulisarna är ingen grym tragedi för nationen.

– Öppningskarnevalen var nog höjdpunkten för vår rekrytering. Jag har inte hört om någon som har gått med i nationen via att de har upptäckt oss via Gulisäventyret. Det här är ett väldigt finskspråkigt evenemang, säger Holmgren.

– Även om det här inte är viktigt för vår rekrytering så vill vi ju ändå synas och vara en del av studentkårens verksamhet, säger Lindroos.

Kalle Grönroos var Studentbladets chefredaktör 2023-2024. Han är politices kandidat från Svenska social- och kommunalhögskolan vid Helsingfors universitet.

Vad tycker du?