Hoppa till innehåll

Studerandenas närvaro på Luontomarssi var storartad

Lördagen 18 mars klockan 13:00 gick demonstrationen Luontomarssi av stapeln på Senatstorget i Helsingfors. Paraden lockade med sig ungefär 5000 deltagare, däribland en hel del studerande.

Domkyrkans klockor slår och Senatstorget är fullpackat med människor. Människor av olika ålder, bakgrund, intressen  och politisk lutning har samlats här för att kräva en hållbar naturskyddspolitik av den kommande regeringen. Målet är att måla upp riksdagsvalet i april som ”Naturvalet” (Luontovaalit) och därmed understryka naturskyddets vikt i den nationella politiken.

I slutet av förra året klargjorde Luonnonvarakeskus i en rapport orsakerna till varför de finska skogarna inte längre kan klassas som kolsänkor. Föga överraskande är det skogsskövlingen som är boven. Dess takt har varit i ständig ökning sedan 1990-talet och det börjar nu märkas. Detta i kombination med de långvariga aktionerna och demonstrationerna vid Aalistunturi förra månaden gör att det på Senatstorget finns en känsla av beslutsamhet och samhörighet i luften. Med aktivisten Ida Korhonens djupt personliga tal om människans skyldighet att ta vara på den naturen vi innerst inne hör till ekande mellan hustaken tågar folkmassan ner för Alexandersgatan.

I paraden går otaliga falanger som på ett eller annat vis uttycker sina intressen i naturskyddsfrågan. En grupp iklädda ishockeykläder bär på en banderoll med texten ”Save Pond Hockey”, femtioplussare med ”Isovanhemmat vaativat ilmastotekoja” på sina reflexvästar, vänsterförbundet gör valkampanj, Greenpeace och Luontoliitto gör sin grej och ett gäng samiska aktivister kämpar för rätten till sitt land och kultur.

När demonstrationen väl nått målet, Riksdagshuset, märker jag den storartade närvaron av studentkårer och ämnesföreningar. Från Aalto-universitetet deltog Tokyo ry, konststuderandenas ämnesförening och från Helsingfors Universitet åtminstone geologernas, miljövetarnas, biologernas, geografernas och biokemisternas ämnesföreningar – och antagligen många fler. Studerandenas falang tog upp så gott som hela riksdagshusets gräsmatta.

― Vi är här eftersom finska skogarna redan till stor del har förstörts. Naturförlusten måste stoppas och det börjar bli sista chansen att göra det, säger en studerande som håller i Tokyos lila flagga.

Studerandenas närvaro för med sig ett viktigt budskap: unga människor, såväl naturvetare som konststuderande bryr sig om det finska naturarvet. Vi lever i en tidsålder där beslutsfattarnas val är avgörande för den ekologiska framtiden, och de unga är de som kommer att ta beslutens konsekvenser.

Ivar Sundman (hen/hens) är klimat- och människorättsaktivist, studerande och redaktör på Studentbladet 2022-2023.

Vad tycker du?