Hoppa till innehåll

Tammerfors universitets fastighetschef om Unissued Diplomas: ”Vi har inte gjort något stort fel”

När en grupp ukrainska studerande ville ordna utställningen Unissued Diplomas på Tammerfors universitet tog det flera veckor och tre nekande svar innan universitetet tillät utställningen i sina utrymmen. Utrymmes- och fastighetschef Pertti Iso-Mustajärvi förklarar nu hur processen gick till från universitetets perspektiv.

― Enligt reglerna och instruktionerna om användningen av campusutrymmen så är utgångspunkten den att politisk, kommersiell och religiös verksamhet inte är tillåten. Enligt e-postmeddelandet som arrangören skickade så drog vi slutsatsen att det kan vara frågan om ett politiskt ställningstagande, säger Pertti Iso-Mustajärvi.

Maryna Shahova är en av utställningens arrangörer i Tammerfors. När universitetets utrymmestjänst första gången avslog utställningen skrev hon i ett svar att den inte har något politiskt syfte. Hon skrev också att arrangörerna kunde tänka sig att ändra delar av utställningen som ansågs vara för politiska.

― Vi vill inte att den här utställningen ska vara propagandistisk eller uppmuntra till hat… Kunde ni berätta vilken del av utställningen verkar vara för politisk? Vi kan ännu göra förändringar i den, skrev Shahova i ett mejl.

Utställningen vill hedra ukrainska studerande som dött under kriget. Bild: Kalle Grönroos.

Shahova fick ändå inget direkt svar på sin fråga. I stället fick hon svaret att universitetet visar sitt stöd för Ukraina på andra sätt, och att de inte ordnar utställningar på campus. Iso-Mustajärvi säger att man eventuellt kunde ha bett om mera information om utställningen, men att arrangören redan från första början borde ha berättat mera om den.

― Det är på arrangörens ansvar att ge tillräckligt med information för att universitetet ska kunna fatta ett beslut. Man måste komma ihåg att sådana här utställningar inte hör till våra huvudsakliga uppgifter, säger Iso-Mustajärvi.

Efter att utställningens öde bollats mellan olika personer inom universitetet var det Iso-Mustajärvi och Tammerfors universitets kommunikationschef Anna-Maria Maunu som fattade beslutet om att tillåta Unissued Diplomas på universitetets campus. Iso-Mustajärvi berättar att det vid här laget fanns tillräckligt mycket information om utställningen för att tillåta den. När utställningen väl tilläts hade den väckt en del diskussion på Twitter och Facebook, främst eftersom föreningen för ukrainare i Tammerfors hade uppmärksammat den i ett öppet brev. Iso-Mustajärvi säger ändå att det här inte påverkade beslutsfattandet.

Pertti Iso-Mustajärvi anser att Tammerfors universitet agerat rätt. Bild: Privat.

― Jag visste att det hade diskuterats om saken på sociala medier, men jag höll mig utanför den diskussionen. Det skulle vara fel ifall utställningen endast skulle ha tillåtits på grund av diskussion på sociala medier, säger han.

Iso-Mustajärvi medger att utställningen nu har gått igenom ett onödigt varv i universitetets förvaltning, men han säger att det inte är aktuellt att ändra på reglerna för att ordna tillställningar på universitetets campus.

― Vi kommer att använda de här reglerna i fortsättningen då vi bestämmer om sådana här saker. Det händer mycket i världen som kan fördömas, och fast det alltid finns en part och en motpart så måste vi ändå fatta beslut enligt samma regler, säger Iso-Mustajärvi.

Han säger ändå att det kan bli aktuellt att fundera på hur man tillämpar reglerna.

― Vi kommer säkert att diskutera hur mycket tilläggsinformation vi behöver be av eventuella arrangörer, och det här fallet kan vara något som vi lär oss av. Jag tycker ändå inte att vi har gjort något stort fel, säger Iso-Mustajärvi.

Kalle Grönroos är Studentbladets chefredaktör 2023-2024.

Vad tycker du?