Hoppa till innehåll

I april är det dags att gnugga geniknölarna – Ylonz är här igen

Snart är den här igen – den traditionella och mytomspunna ölorienteringen som arrangerats i åtminstone 70 år och som bara blir mer populärt för varje år. Vi pratar förstås om Ylonz, som kommit att bli en del av Teknologföreningens varumärke.

Baren som intervjun äger rum ligger någonstans i Helsingfors, men vilken bar det handlar om får, av förståeliga skäl, inte avslöjas, varnar fjolårets vinnarlag som bestod av Benjamin Åkerlund, Jonathan Winqvist och Filip Engström. De tre vann upplagan av Ylonz 2022, och eftersom samtliga av dem studerar vid Aalto-universitet och är medlemmar av Teknologföreningen, var det självklart att det var just de som skulle arrangera årets Ylonz.

Vinnarlaget Lag er bestod av Benjamin Åkerlund, Filip Engström och Jonathan Winqvist. Bild: Privat.

― Det är lite oklart när Ylonz ordnades första gången, men den första vandringspokalen delades ut 1953, men TFiF (Tekniska Föreningen i Finland) ordnat en ölorientering en ölorientering redan 1949, säger Åkerlund. 

Under årens lopp har Ylonz förändrats och anpassats efter rådande tidsanda, men grundkonceptet har hållit: Varje lag ska besöka sex olika barer, och dricka en öl, cider eller dylikt vid varje bar. Kontrollanter vid varje bar för bok över lagen och de uppdruckna stopen.

― Starten sker vid någon studentförenings lokaler klockan 11, och målet är i Otnäs. Men alla detaljer avslöjas senare, säger Åkerlund.

Innan 2000-talet fick deltagarna en lista på alla barer i huvudstadsregionen som skulle besökas, men då inga smarttelefoner existerade och många barer inte hittades i gula sidorna, var deltagarna bland annat tvungna att fråga okända människor på gatan om tips och råd för att hitta fram till barerna på snabbast möjliga tid. 

― Nu kan alla deltagare googla sig fram till barerna, och därför måste de först lösa rebusar, korsord och liknande gåtor för att komma fram till vilka barer det är frågan om, säger Åkerlund.

― På vår webbplats finns gamla tips upplagda, så det kan löna sig att gå in där och öva lite, tipsar Winqvist. 

För att delta i Ylonz ska varje lag bestå av tre medlemmar, och det hör även till traditionerna att de deltagande lagen klär ut sig och verkligen satsar på sin utklädnad. Tidigare var det halare som gällde, men så är det alltså inte längre. 

Lag Tomhuvven. Bild: Privat.

― Många satsar verkligen på kläderna, vilket är roligt. Vi har sett öltunnor, agenter, prinsessor, och ifjol klädde ett lag ut sig till en bastu, säger Winqvist. 

Det lag som har har bäst utstyrsel vinner ett pris, och även det lag med bäst stämning premieras. Men det pris som flest vill vinna är det för snabbaste tid, som Åkerlund, Winqvist och Engström lyckades med 2022 – med blott tre sekunders marginal till silverlaget. 

― Vi fick nog springa lite och det blev ganska bråttom på slutet, medger Engström skrattande. 

― Det blev lite som Amazing race. Vi gick in för att vinna tävlingen, men var lite osäkra på om det skulle gå. Men när vi insåg att det kan gå ville vi verkligen försöka. Varje sekund räknades, säger Åkerlund. 

Fjolårets vinnarlag gick i mål på ungefär tre timmar och trettio minuter, men då var laget väldigt snabbt. Vanligtvis tar det över fyra timmar för ett lag att klara av ölorienteringen.

Lag Perkele. Bild: Privat.

Lagen som deltar ska dessutom hitta på ett roligt och smart lagnamn.

― Vi hette Lag er, fnissar Åkerlund.

Lagen kan delta i någon av följande tävlingsklasser: Olympiska eller alkoholfria klassen, eller Cigarrskrået. 

― I olympiska och alkoholfria klassen får endast allmänna fortskaffningsmedel användas, säger Winqvist. 

Väl i mål bjuds deltagarna på mat, exempelvis pyttipanna, som snabbt och enkelt fyller en tom mage. Den traditionella efterfesten ordnas sedan av Teknologföreningen på kvällen i TF:s välbekanta hem, nationshuset Urdsgjallar.

Släng dig i väggen, Stafettkarnevalen!

Varje år deltar nästan två hundra lag i Ylonz, vilket innebär sex hundra deltagare. Det är huvudsakligen svenskspråkiga studerande som deltar, även om finskspråkiga kan delta med sina finlandssvenska studiekamrater. Varje år består deltagarna av en salig blandning av yngre och äldre studerande, och till och med åbobor har börjat dyka upp när det vankas Ylonz. Men alla kommer tyvärr inte i mål, eftersom Ylonz likt Vasaloppet i Sverige drar repet efter ungefär åtta timmars tävlande. 

Vad är det då som gör Ylonz så populärt år efter år? 

― Det här är ju det största idrottsevenemanget efter Stafettkarnevalen, skämtar Winqvist. 

― Det är ett roligt koncept som går hem på olika sätt hos deltagarna. En del gillar den “idrottsliga” aspekten, medan andra satsar på klädseln och de flesta tror jag gillar bara allmänt stämningen under dagen och de kluriga gåtorna! säger Åkerlund. 

Lag Telmi, Kemi och Helmi. Bild: Privat.

Åtminstone avskräcker inte priset någon: Varje lag betalar ungefär trettiofem euro i deltagaravgift, och dryckerna som förtäras sker på självbekostnad. Också biljetterna i kollektivtrafiken står deltagarna själva för.

― Men vi samarbetar med barerna, så lite billigare blir det att köpa ölen under Ylonz, säger Engström. 

Eftersom Åkerlund, Winqvist och Engström ordnar årets Ylonz kan de inte själva delta – ett faktum som de har en tudelad inställning till.

― Det är roligt att ordna, men tråkigt att inte få delta, säger Winqvist. 

Vilka barer som sist och slutligen väljs ut är förstås fortfarande en hemlighet, men att anmälningen till årets Ylonz äger rum ungefär en månad innan den stora dagen den 15 april är klart. Det brukar bildas långa köer till biljettförsäljningen, och enligt Engström har många lika roligt i biljettkön som under själva Ylonz. 

Lag: We´re all mad here. Bild: Privat.

― Det här är ett favoritevenemang för många, och det viktigaste är att njuta av stämningen. Om ens lag har svårt för att lösa de olika ledtrådarna så går det också att följa strömmen, eller gå i en klunga med flera lag. Så länge man håller sig till reglerna går det bra, säger Åkerlund. 

Ylonz.fi kan du läsa mer om alla regler, gamla tips och evenemangets historia. Alla som deltar får också ett halarmärke, och bara det är en anledning att delta.

5 tips för att lyckas i Ylonz

  1. Se till att laget har mat och vatten med sig i en eller flera väskor under hela loppet. Att stanna på Hesburger för att äta tar för lång tid.
  2. Bestäm vem, var och när ni går på toaletten. Medan två ur laget uträttar sina behov kan den tredje beställa drycken i baren.
  3. Bekväma skor är ett måste för att kunna springa och på så vis plocka in dyrbara sekunder.
  4. Planera rutten ordentligt. Lös de olika tipsen först och ladda ner reittiopas-appen för att optimera resan till mål. 
  5. Viktigast av allt: Kom ihåg att ha roligt! En bra feelis och en inte allt för seriös inställning kan ta dig och ditt lag långt. 

Elin Lindberg är Studentbladets chefredaktör 2022-2023. När hon inte bossar omkring på redaktionen dricker hon te, går på promenad med sin hund Mårran eller läser ytterligare en bok av Stephen King.

Etiketter:

Vad tycker du?