Hoppa till innehåll

Kemistklubbens vinst i pulkåkningen toppade lyckad Fastlaskiainen i Åbo

Ett av Åbo Akademis Studentkårs största evenemang under studieåret hölls igen fysiskt efter att pandemins närvaro tvingade det att arrangeras i andra former. Fastlaskiainen ägde traditionsenligt rum på Vårdberget i Åbo. Stämningen var fantastisk och evenemanget ville studerande i staden verkligen inte missa. 

Studentbladet besöker evenemanget Fastlaskiainen vid Vårdbergsparken i centrala Åbo 21 februari. Åbo Akademis studentföreningar och nationer hade inför evenemanget byggt kreativa pulkor av olika slag. Tidningens reporter tar sig en titt på pulkorna innan de åker nedför backen. Redan före start var stämningen på topp och det rådde ingen tvekan om att studerande såg fram emot att fira Fastlaskiainen på plats vid Vårdbergsparken i stället för via en skärm, som de tvingats göra under pandemin. 

Flera hundra personer besökte Fastlaskiainen i Åbo. Bild: John Illman.

När STBL anländer till Vårdbergsparken har de stora publikmassorna inte hittat till platsen ännu, men de är på kommande. Då klockan väl slår två är publikmängden flera hundra personer. 

Ekonomistuderandes Merkantila Klubben gör sig redo för start. Föreningens pulka föreställer en julgran med en stjärna i topp. Ett par tomtenissar dyker även upp då STBL:s reporter närmar sig granen. 

Ekonomistuderandes förening Merkantila Klubben byggde i år en pulka som såg ut som en gran med en stjärna i topp. Här styrelsen och några övriga medlemmar från föreningen. Bild: John Illman.

― Här är vi alla taggade för åka pulka. Det kommer att bli riktigt roligt, säger ordförande Carolina Ahlbom och får medhåll av MK:s socialpolitiskt ansvarige, styrelsemedlemmen Alexander Åfors.

― Det här evenemanget är ett av de bästa under studieåret då här sker ämnesöverskridande samarbete, säger han.   

Erik Malmström från Åländska Studentlaget (ÅSL) förbereder sig för att tillsammans med de andra ur ålänningarnas styrelse åka ner för Vårdberget. Ålänningarnas pulka föreställer en grav.

Erik Malmström från Åländska Studentlaget tror årets Fastlaskiainen blir riktigt rolig. Bild: John Illman.
Åländska Studentlaget åker nerför backen i en pulka formad till en grav. Bild: John Illman.

― Det är första gången som jag deltar i Fastlaskiainen. Jag tror det kommer att bli en riktigt rolig tävling.  

Farmacistuderande Ex Tempore är några platser framför ÅSL i pulkakön. Föreningen har i år en liten pulka som är formad som en förpackning av det amerikanska vaccinet Pfizer. 

― Pulkans litenhet symboliserar att vi är en liten förening, säger styrelsens sekreterare Nicole Lindqvist

Ex Tempores pulka. Bild: John Illman.

“Roligt att Fastlaskiainen ordnas fysiskt igen”

Samhällsvetaren Demitra Ahlskog är en i publiken som tagit sig till Vårdberget för att se på pulkåkningen. Ahlskog, som är uppvuxen i Ekenäs, har tidigare sett pulkåkningen per Zoom de senaste åren då pandemin tvingade evenemanget att arrangeras på annat sätt. Hon är glad över att studerande igen får samlas vid Vårdbergsparken för evenemanget. 

― Det är ett av de större studerande-evenemangen här i Åbo. Här samlas studerande från alla föreningen. Det är roligt att det ordnas fysiskt igen. 

 Samhällsvetaren Demitra Ahlskog är glad över att Fastlaskiainen ordnas fysiskt i år. Bild: John Illman.

Jakob Lillrank från Karleby håller med Ahlskog om att stämningen är mycket bra på Vårdbergsparken. Han har klart för sig vilka föreningars pulkor som kommer att ta sig till finalen. 

― SF-Klubben och KK har enligt mig de bästa pulkorna i år. Som samhällsvetare håller jag på SF men det blir en hård kamp om segern mot KK. 

Samhällsvetaren Jakob Lillrank ansåg under Fastlaskiainen att SF-Klubben och KK hade de starkaste möjligheterna till att vinna pulkåkningen. Han kom att få rätt. Bild: John Illman.

Lillrank skulle få rätt i sitt antagande. Även Sofie Relander är glad över att Fastlaskiainen ordnas så att publik kan vara närvarande. 

― Det är en helt annan sak att uppleva det här på plats än via en skärm. Här är jättebra stämning idag och det här evenemanget är något som man inte vill missa.  

Rättsvetaren Relander från Esbo hoppas på framgång för föreningen i pulkåkningen. 

Sofie Relander är glad över att publiken kunde närvara på plats igen. Bild: John Illman.

De olika pulkorna for rätt så snabbt nerför backen, trots att den var i viss mån sandad. Åbo Akademis Studentkår (ÅAS) och Åbo universitets motsvarighet TYT höll en dragkamp under paus, som ÅAS vann. 

Åbo universitets studentkår TYT och Åbo Akademis motsvarighet TYT höll en dragkamp under pausen. Efter en jämn kamp vann ÅAS. Bild: John Illman.

Spännande final

Solen sken då tiotals pulkor åkte nerför backen i Vårdbergsparken, men endast tre gick till final. Dessa var datateknikerna DaTe, samhällsvetarna SF-Klubben och naturvetarna Kemistklubben (KK). Inför de sista åken stod kampen om segern mellan SF-Klubben och KK, då deras pulkor hade väckt särskilt mycket jubel bland publiken. Både SF:s och KK:s pulkor hade inga problem med föret. 

SF-Klubben hade i år ett rör som pulka, vilket skulle föreställa den förstörda Nord Stream-gasledningen mellan Ryssland och Tyskland i Östersjön. KK, som i år fyller 100 år, hade byggt en stor raket med jubileumsslogan ”Tillsammans mot en stjärnfri framtid”. DaTe åkte å sin sida nerför backen i en pulka som föreställde en energidryck. 

Samhällsvetarna SF-Klubben tog sig till final i Fastlaskiainen. Här med pulkan som föreställer den förstörda gasledningen Nord Stream 2. Bild: John Illman.
Datateknologerna DaTe tog sig som tredje förening till final men stod chanslösa mot KK och SF-Klubben. Här med pulkan som föreställer en energidrink. Bild: John Illman.

Vinnaren korades enligt hur högt jubel publiken gav efter varje åktur. Domarna från ÅAS hade med sig en decibelmätare som fångade ljudnivån. Efter de sista åken i finalen kändes det i luften som att KK skulle vinna. När domarna väl utropade föreningen som segrare utbröt ännu mera jubel. Föreningens styrelse och medlemmar samlades i och runt den stora raketpulkan för att fira. 

Studentbladet rycker åt sig KK:s ordförande Viktor Löfgren under segeryran. Löfgren från Ekenäs är mycket glad efter segern i pulkåkningen. 

― Förstås är det roligt att vinna. Jag tyckte redan innan tävlingen att vi hade goda möjligheter att vinna och hoppades att det skulle gå vägen. Det här ska vi fira stort, säger Löfgren. 

Viktor Löfgren har av ÅAS fått pokalen för KK:s seger i pulkåkningen. Bild: John Illman.

En förening som Löfgren nämner, men som inte tog sig till finalen, var fysikerföreningen Quantom. Han tycker ändå att förening varje år kommer med kreativa pulkbyggen trots att föreningen är liten. 

Efter intervjun springer Löfgren upp för Vårdberget till KK:s pulka för att göra ett äreåk med de andra styrelsemedlemmarna och andra medlemmar ur föreningen. Naturvetarnas eufori och jubel från pulkan fyller parken som töms på studerande som fortsätter festen på annat håll.   

Jubel och eufori bröt ut bland KK:s medlemmar då föreningen korades till segrare i pulkåkningen under Fastlaskiainen. Bild: John Illman.

John Illman är frilansjournalist. Du kan läsa hans tidigare alster för Studentbladet genom den här länken.

Vad tycker du?