Elpriserna rusar. Priset på bensin slår ständigt nya rekord. Maten blir bara dyrare och dyrare. Hur ska en studerande som lever på studiestöd och studielån tänka i matbutiken för att komma så billigt och hälsosamt undan som möjligt? Studentbladet tog reda på svaret.
Gustav Eriksson studerar första året på Helsingfors universitet med inriktning på skogsvetenskaper. I samband med studiestarten flyttade han hemifrån och bor nu tillsammans med sin kusin Bertil, som även han studerar. Gustav får därför tips av Toni Rautakoski, hushållsrådgivare vid Marthaförbundet, om hur han ska tänka när det är dags för matinköp. Enligt Toni är planering A och O när det gäller att handla mat smart.
― Gör upp en budget. Det låter tråkigt att skapa ett Excel-dokument, men genom det kan studerande hålla koll på sina utgifter och se vart pengarna försvinner, säger han.
Ett annat tips är att veckohandla för att på så vis undvika onödiga köp.
― Planera veckans meny och handla allt på samma gång. Se till du har ett bra basförråd hemma med konservvaror, mjöl, flingor och oljor, med de produkterna kan du göra mycket.
Banan är bra att ha
I matbutiken går Toni och Gustav genast fram till den digra frukt- och grönsaksdisken. Gustav erkänner utan omsvep att han inte äter så mycket frukt till vardags, förutom någon enstaka banan då och då. Enligt Toni är en frukt det perfekta mellanmålet: billigt, enkelt att äta och lätt att ta med sig i väskan.
― Frukt kan alla frossa i. Priset gäller det att ha koll på, det varierar beroende på säsong. Nu under hösten är äpplen billiga, medan citrusfrukter är förmånliga på vintern, säger Rautakoski.
Toni föredrar inhemska frukter eftersom de oftast inte är lika mycket besprutade som utländska frukter. Efter en snabb prisjämföring, där en dyrare äppelsort går bort, väljer Gustav ut några inhemska äpplen som i hans ögon ser goda ut.
Vid grönsakerna spanar Gustav in kål, som han brukar använda i grytor.
― Kål är billigt och tomat brukar jag skiva på smörgåsen, säger han.
― Det är samma sak med grönsaker som med frukter: Ät på så mycket som du orkar. Just nu är det säsong för kål, pumpa, squash och rotfrukter, tipsar Lautakoski.
Potatis är en bortglömd vardagshjälte som Toni gärna lyfter fram.
― Potatis fungerar året om och den håller länge om man förvarar den rätt. Priset varierar inte heller så mycket förutom under sommaren när nypotatisen kommer.
― Jag köpte nyligen potatis som kostade 89 cent per kilo, inflikar Eriksson.
Ge dig inte på rågbröd
Rågbröd är något som Gustav ofta äter. Han och kusinen Bertil brukar alltid välja samma bröd, eftersom den påsen är billig.
― Billigast och godast blir det om man bakar brödet själv, men rågbröd är svårt att få till så matbutikens bröd duger bra, säger Rautakoski.
Att själv tillreda maten är något som Toni starkt förespråkar. Färdig mat är nästan alltid dyrare och kan innehålla många tillsatser. Gustav berättar att han så gott som aldrig köper färdiga matportioner från matbutiken.
― Jag tycker inte om att laga mat, men jag brukar laga stora satser och sedan äta resterna, säger han.
― Det är bra att laga stora satser, resterna kan frysas in och så undviker man matsvinn, säger Lautakoski.
En produkt som tenderar att lämna stora hål i studerandes plånböcker är kött. Att välja ett vegetariskt alternativ eller blanda ut exempelvis köttfärsen med linser håller ner kostnaderna. Gustav berättar att han inte brukar äta kött så ofta och att han brukar spana efter köttprodukter med rabattpriser.
― Ärtkross är ett bra alternativ, säger Rautakoski.
― Bönor är också bra, säger Eriksson.
Priset på fisk, speciellt finländarnas favorit norsk regnbågslax, har stigit i stadig takt under hösten, men Toni tröstar med att det finns gott om inhemska, billigare alternativ.
― Strömmingsfiléer är ett bra val. Det lönar sig att följa med priserna, de varierar enligt säsong, säger han efter att ha tittat på priserna i delikatessdisken.
Förutom mat måste studerande också släcka törsten. Gustav dricker endast havremjölk och vid mjölkskåpet förfasas Toni över det enorma utbudet som finns av mjölkprodukter. Han räknar snabbt till minst tjugofem olika sorters mjölk, men konstaterar att priset mellan produkterna inte varierar så mycket.
― Här kan man låta smak och behov avgöra vilken produkt som man köper med sig hem, säger han.
Att ta en sväng via matbutikens frysdiskar ska studerande inte underskatta. Färdiga wokbladningar eller bär går bra att köpa frysta, så länge man läser innehållsförteckningen.
― Jag brukar ibland ha tinade bär på gröten, säger Eriksson.
― Lite av näringsvärdet försvinner när en produkt fryses, men till exempel bären är ändå hälsosamma, säger Rautakoski.
Kaffe, kaffe, kaffe
En del studerande tyr sig till läsk och energidrickor när sötsuget eller tentpaniken kryper på, men Toni höjer ett varnande finger för att allt för ofta köpa hem en socker- och koffeinstinn dryck.
― En burk energidricka kostar runt två euro, och i stunden kan det kännas billigt. Men om man köper en burk varje dag blir kostnaden snabbt hög. Kaffe är bättre på lång sikt, säger han.
― Jag dricker inte så mycket energidricka, jag tror det är vanligare att man gör det i gymnasiet, säger Eriksson.
Att unna sig något gott då och då ser Toni inget problem med. Lite choklad kan man äta en gång per vecka, men nötter eller torkad frukt är en hälsosammare väg att gå. Gustav är inte mycket för det söta, utan väljer helst grillmat när han vill äta något extra gott.
― Det blir nog ibland lite Pizza Perjantai, säger han med ett skratt.