Hoppa till innehåll

Damkören Lyrans jubileumskonsert blir äntligen av

Körövningar på distans från och till sedan coronapandemin bröt ut våren 2020. Jubileumskonserten har blivit uppskjuten två gånger. Dessutom blev delar av kören coronasmittad under en övningshelg för några veckor sedan. Den Akademiska Damkören Lyran är minst sagt redo att ha sin 75-åriga jubileumskonsert på Musikhuset måndagen den 4 april.

På Musikhuset i Helsingfors är stämningen glad och uppsluppen. Skratt hörs i luften. Den akademiska damkören Lyran är mitt uppe i de sista genrepen inför jubileumskonserten. 

— Jag tycker att det känns jättefint att få förverkliga vår jubileumskonsert. Det är något som jag har sett fram emot. När vi sköt upp konserten för sista gången var jag osäker på om det skulle bli av överhuvudtaget, säger Charlotta Palm, ordförande för Lyran.

Egen konsert

Jubileumskonserten har tre delar och handlar bokstavligen om att förflyttas i tid och rum.

Charlotta Palm, Iréne Lindberg och Mia Hertsberg. — Lyran har stått på Musikhusets scen förut men det har aldrig varit på vår egen konsert. Det har alltid varit något samarbete och nu är det sådär att det är Vi, säger Hertsberg, ordförande för Lyrans jubileumskommitté. Bild: Sandra Broborn

— Först samlas vi i nuet, sedan går vi bakåt och plötsligt går vi framåt. De hör ihop även om delarna är väldigt olika, säger säger Iréne Lindberg, grafisk formgivare och illustratör i jubileumskommittén. 

Det första stycket Sfär som också är namnet på konserten, handlar om vad det innebär att vara med i Lyran och hur tankeprocessen ser ut bland koristerna innan ett scenframträdande. Det är ett nykomponerat verk av Riikka Talvitie och Lyrans dirigent Jutta Seppinen. Verket är även ett samarbete med regissör-dramaturg Akse Pettersson.

De sista stunderna före man går på scen, en ska kolla att en har noterna i pärmen, stretcha ryggen, värma upp rösten och den inre monologen om nerver och vad en egentligen gör. 

Charlotta Palm

I första delen är lyrorna barfota för att det ska bli ett så smidigt intåg som möjligt. 

— Det är så bra när det från olika lyror kommer olika tankar som bidragit till de här texterna. Som “det är så kiva och jag älskar att sjunga” men också “jag vet inte vad jag håller på med, jag är helt ensam”, säger Lindberg

Andra delen består av musik skriven för Vår förening som grundades 1864 och var Finlands första damkör. Detta har Lyran arbetat fram i samarbete med forskare Sakari Ylivuori. Repertoaren har inte hörts på 150 år.

— Där handlar det om att utforska vårt ursprung och hur det en gång såg ut att vara en damkör, säger Lindberg. 

— Många av texterna är skrivna av Topelius och i slutet har vi ett mer modernt stycke som är komponerat av Alex Freeman. Det är en konsert i tre delar med olika slags musik, säger Palm. 

Den sista delen för publiken tillbaka Galileo Galilei och hans verk Sidereus Nuncius

— Den är förstås historisk eftersom den refererar till uråldrig element men samtidigt känns det som att den för en framåt och vad damkörsmusik kan vara i framtiden, säger Lindberg.

Körövningar på distans

Resan till att äntligen få fira jubileet på scen har dock varit allt annat än självklar. Lyran fyllde 75 år redan 2021 men i och med coronapandemin har de fått skjuta upp jubileumskonserten flera gånger. 

— Det känns konstigt. Vi har övat på det här sedan 2020 och inte vetat om det blir av någon gång. De här styckena är inpräntade men samtidigt har en blivit lite slapp med dem. Nu händer det, säger Lindberg. 

Under cirka ett år hade kören distansövningar på Zoom, med mikrofonerna avstängda och bara ljudet av den egna rösten och dirigentens plinkande hördes.

Palm berättar att kompositörerna till verken gästat distansövningarna för att ge koristerna en känsla för vad verken handlar om. 

— Det har varit kul att få en bakgrund till verken när en suttit hemma ensam framför en skärm och inte få lyssna på någon annan, säger Palm. 

Har ni funderat på hur corona har påverkat den här känslan av att vara del av en kör?

— Vi har pratat jättemycket om det. Det har varit viktigt att vi upprätthåller en anda av Lyran och därför har vi fortsatt att ha övningar, möten och program att se fram emot. Jag tror också att det är en orsak till att vi inte har släppt det här jubileet trots att vi haft så många motgångar, säger Palm. 

Palm berättar att det har varit en tung process att hitta tillbaka till det sammansvetsade sound som kören hade 2019 som försvann när alla satt hemma vid sina datorer under coronapandemin.

— Men vår dirigent Jutta har också kämpat ihärdigt med oss för att hitta tillbaka till det och jag känner nog att vi är närmare det nu än vi varit under de här två åren, säger Palm. 

Akademiska Damkören Lyran

Grundades år 1946 och är en av Finlands främsta damkörer.

Det är en modern kör med rötter i finlandssvenska traditioner. Kören representerar Helsingfors universitet och dess studentkår. Har sedan hösten 2009 letts av dirigenten Jutta Seppinen.

Vill du sjunga i Lyran?

Lyran ordnar insjungningar för nya sångare oftast i början av september. Insjungningarna sker inför körens musiknämnd och dirigent. Du ombeds bland annat att sjunga en valfri, kort solosång, träffa toner och sjunga högt och lågt. Mer information om insjungningarna dyker upp på deras Facebook-sida i augusti.

Lyran övar på tisdagar klockan 18-21 i Helsingfors centrum. Övningarna leds på svenska.

Sandra Broborn är Studentbladets redaktör hösten 2021-våren 2022. Hon är journalist och innehållsproducent med en bakgrund inom kulturantropologi. Hon har en fäbless för att låta undangömda fenomen lysa i nytt ljus.

Vad tycker du?