Hoppa till innehåll

”Att vara kvinna i e-sport är som att hälla bensin på en eld”

Ett skräckexempel på hur sexismen kan ta sig uttryck i spelvärlden uppdagades för ett par år sedan när ett par okända män reggade en våldtäkt mot den svenska spelexperten Paula Fenjima Manrique. 

Männen startade ett Instagramkonto i hennes namn, som insinuerade att hon ville ha sex. I själva verket var hon helt omedveten om planerna, när en okänd man kom hem till henne i tron om att hon ville ha sex med honom. 

— De är få, men vi har haft liknande fall i Finland också. Ett par fall har gått till rätten, säger Marianne Määttä, ordförande för föreningen Female Gaming Finland ry. 

Ett fall som Määttä tänker tillbaka på var när en kvinna blev mobbad inom e-sport av manliga spelare. Förövarna fick betala böter och blev utsparkade från laget.

Määttä studerar också speldesign och spelstudier vid Jyväskylä universitet. Hon berättar att en del undersökningar hon läst varit rentav alarmerande. 

Enligt enkätstudier har kvinnor på frågan “vill du spela e-sport professionellt, svarat: “att vara kvinna i e-sport är som att hälla bensin på en eld”, säger Määttä. 

Är spel bara för killar?

— När tv-spelen lanserades var de till för killar. Spelen såldes på pojkavdelningarna, vilket gjorde att människor lärde sig att spel är för pojkar. Det är inte fallet längre, säger Määttä. 

Enligt Määttä är spelvärlden en av få arenor i samhället där männen fortfarande har monopol. 

— De känner sig hotade eftersom könsminoriteter och kvinnor vill vara med och spela, säger Määttä.

— Sätter du på röstchatten i spel får du något toxiskt varje gång. Tävlar du i turneringar finns det de som utbrister “du är en tjej, vad gör du här, det här är ingen plats för dig”, säger Määttä. Bild: Privat.

Föreningen FGF startade år 2019 i syfte att bana väg åt kvinnor och könsminoriteter i spelvärlden och visa att också de spelar. 

— Vi vill skapa en säker miljö, där alla är välkomna, säger Määttä. 

Majoriteten av finländarna spelar digitala spel: 76 procent av 10-75-åringarna spelar tidvis (Spelbarometern, 2018). 

Statistiken på hur många av spelarna som är kvinnor varierar, men enligt Määttä är upp emot hälften av alla kvinnor. 

— Forskningen som finns skiljer inte på plattformarna. Människor antar att kvinnor spelar mer på mobilen, och inte lika mycket på datorn, säger Määttä.

För att slippa trakasserier i spel är det vanligt att kvinnliga spelare antingen stänger av sin röstchatt och har ett könsneutralt username. Att dölja sitt kön i spel, kallas enligt Mättää för gender-masking. 

I dag är gameandet mer accepterat i och med att allt fler spelar. Men att vara en kvinnlig spelare är fortfarande inte helt accepterat. Bild: Sandra Broborn

Fortfarande tabu att vara tjej på spel

— Jag tror att det fortfarande är lite av ett tabu. Många sitter hemma isolerade och pratar inte med andra, säger Laura Korpela, som leder spelcommunityt Lost boys (and girls) på Discord och streamar på Twitch. 

Jag träffar Korpela på ett stimmigt kafé i centrala Helsingfors nära hennes arbetsplats. Jag är en av få utanför spelcommunityt som hon får möjlighet att diskutera spel med. 

Korpela ägnar vanligtvis flera kvällar i veckan åt spelande och streamande. Förutom hennes syster och en annan barndomsvän, känner hon få andra kvinnliga gamers i Finland. 

Hemma i Träskända har Korpela renoverat bort sina tidigare gula 90-tals tapeter och sammanlagt lagt cirka 2 000 euro på sin spelutrustning.

— Jag har arbetat för att ha råd med den här utrustningen. Jag sparade pengar för det internet som jag har nu. Det är inte den bästa utrustning men jag har ett start kit, säger Korpela. Bild: Privat

Smink viktigt

Att använda smink som kvinnlig streamer är en annan kostnad och nödvändighet för att nå en bredare publik, berättar Korpela. 

— Har du inte smink, skulle jag säga att du är mer attraktiv för kvinnliga tittare. Men killarna föredrar något exotiskt, i alla fall utifrån de diskussioner vi haft. De föredrar att du har gjort en uppoffring, till exempel genom att se ut som en spel- eller anime karaktär. 

Det här är min logga, fortsätter Korpela och visar en blåvit symbol, skapad helt i talko-anda. Hon har lett gruppen Lost boys and [girls] på Discord sedan två år tillbaka. Gruppen har en egen logga, 250 medlemmar, varav 10 är tjejer och alla känner varandra. 

— Jag skickar meddelanden till dem ibland och jag vet några detaljer om deras liv. Det kan vara ganska uttröttande ibland också för jag skulle vilja fråga hur de har det och vad som händer i deras liv, säger Korpela. 

Korpela tar upp sin smartphone och visar de olika kanalerna hon har på Discord, som är ett populärt samtalsforum för spelare. En kanal är till exempel till för att enbart dela memes och en annan för mat. 

De tjejer jag känner från min grupp är ganska dystra och deprimerade i bland. Jag vill säga det högt. Vi talar ofta om känslor av att vara ensam. Den typ av ensamhet där de känner att det är lättare att hitta vänner online, säger Korpela. 

Korpela berättar att sexism hör till vanligheten i spelvärlden. 

— Jag måste försvara mig själv med argument och i många fall säger andra manliga spelare på ett skämtsamt sätt “gå till köket, kvinna” eller något liknande. Bild: Privat.

Korpela berättar att det framför allt är i större grupper som sådana kommentarer kommer från manliga spelare, då de får medhåll från varandra. 

Är du öppen med ditt kön när du spelar?

— Ibland nämner jag det inte alls, bara om jag upplever att personen är rolig och snäll och vi klickar. 

Korpela berättar att hennes vänliga kommunikationsstil resulterar i att många manliga gamers misstar henne för att vara en homosexuell man och behöver förklara att hon är en kvinna. 

— De skulle tycka att du är konstig om du är en man som kommunicerar på ett vänligt sätt, säger Korpela.

Började med the Sims

Det började med the Sims 1 på datorn i lågstadiet. I dag lägger gamern Sabina Wärn cirka 12 timmar i veckan på att spela och streama på sin Twitch-kanal där hon har cirka 300 följare och har tjänat pengar på sitt spelande sedan 2019. 

Jag har slagit mig ned på sängen i Wärns sovrum i Vanda. Sovrummet är utrustat med en ordentlig spelstol och speldator. 

Jag spelar både online-spel som man kan spela med vänner och ensam, som i ensamspel och rollspel. 

— Jag kan nog sitta och streama i 3-4 timmar i sträck ibland, säger Wärn. Bild: Sandra Broborn

Några andra kvinnliga gamers känner hon inte, utan hon spelar enbart med vad hon själv benämner som “karlar”. 

Personligen har jag inte varit med om att jag skulle få några elaka kommentarer eller någonting men jag vet en tjej som får, nu som då, riktigt elaka kommentarer och hot om våldtäkt. 

Men trakasserier har hon utsatts för, i form av subtilt flirtande från andra manliga spelare. 

Det var en kille från Amerika som kom och följde mig för ett par år sedan. Han skrev jättemycket i chatten. Sedan följde han mig på Instagram och började skicka till mig där. Det verkade som att han var lite förälskad, säger Wärn. 

Wärn berättar att han troligen var deprimerad. Han skrev kontinuerligt destruktiva meddelanden och och donerade pengar åt hennes Twitch-konto som ett sätt att få uppmärksamhet. Det slutade med att hon blockerade hans konto. 

Det som jag stör mig på med Twitch och killar är att de kommer ofta på streamen och sedan skickar de pengar och är väldigt aktiva och så förväntar de sig att man ska börja spela med dem. ”Men bara för att du ger pengar åt mig och är aktiv” betyder inte att jag vill spela med dig. 

Speldatorn på golvet lyser i olika färger och det hörs att den går på högvarv. Spelstolen är svartvit med ventilationshål och tangentbordet skimrar i regnbågsfärger. 

Wärn har har hittills tjänat ihop cirka 300 euro sedan hon började streama för två år sedan. Pengarna kommer in på hennes konto antingen via att hennes följare prenumererar via hennes kanal eller ger henne så kallade donationer.

Precis som andra sajter som drivs av en så kallad gig-ekonomi, tar Twitch hälften av streamarnas inkomster. Bild: Sandra Broborn

Datorskärmen är smyckad med lila typsnitt och utseendet påminner om Youtube. 

Pools, hot tubs and beaches. Det här är något nytt. Det här går inte ihop. Det är tjejer som sitter i pooler och de får jättemycket pengar för det här, säger Wärn. 

På skärmen uppenbarar sig två asiatiska kvinnor i bikini som står upp i en pool. 1600 tittar på klippet just nu. 

Wärn har tagit upp Twitch, där man kan se hennes 300 följare, vem som senast har följt henne och vad som är mest streamat. Mest streamat just nu är spelet League of Legends. Och det kan konstateras att man kan streama mer än spel, som till exempel bikinikroppar.

Användarnamnet Sabii Chanx är en kombinations av Wärns smeknamn Sabi och Chan som hon blev kallad när hon var i Japan. Bild: Sandra Broborn

Könsroller i Overwatch

Overwatch är ett annat av de populäraste spelen på marknaden. Det går ut på att i två lag om sex spelare ta kontrollen över ett särskilt motiv med hjälp av karaktärer som kallas för “heroes”. Varje spelare väljer en “hero” som baseras på tre roller: tank, damage och support. Att vara tank betyder att det är svårare att dödas i spelet, damage dödar andra lättare och support håller medspelarna vid liv. Varje lag måste ha två hjältar av varje roll.

Enligt Marianne Määttä finns det flera studier som visar att kvinnliga spelare blir tvingade att spela rollen “support”, både i Overwatch och League of Legends. Bild: Overwatch fandom

Määttä, som själv spelar Overwatch och testat alla rollerna, fick en gång höra från en manlig spelare: “oh, the first woman who can actually play damage”. 

— Det är en komplimang på ett sätt men samtidigt visar det på stereotypen att kvinnor inte kan spela karaktärer som åsamkar skada, säger Määttä. 

Määttä som också arbetar som spelutbildare i en skola för spelande, coachar barn i att spela Overwatch och Fortnite och ser hur könsrollerna befästs hos barnen redan där. 

— Jag hör tjejer i 8-årsåldern säga att de fått höra “du får inte spela det här spelet, det är för killar”. Tänk dig om du bara är 8 år gammal och så fortsätter det såhär. Och om du vill spela, så möts du av toxiskt snack på röstchatten, säger Määttä. 

Tillbaka till Sabina Wärns sovrum. Wärn bekräftar den toxiska stämningen på Overwatch. 

— Om man gör minsta fel så kan det vara någon som blir triggad och bara: “you suck”, och säger saker som “why did you do that” och så börjar de svära, säger Wärn. 

Således har hon tagit för vana att stänga av micken när hon spelar. 

Skämmigt 

Till vardags arbetar Wärn som lärare och det tog ett år innan hon berättade för sina elever att hon spelade på fritiden.

— Jag började tänka att kanske de inte skulle ta mig lika seriöst, säger Wärn. Bild: Sandra Broborn

Men när hon började på en ny arbetsplats bestämde hon sig för att vara öppen med sitt spelande. 

De kan säkert relatera bättre då. Det är många killar som spelar. Hälften av killarna i varje klass ungefär. Jag har hört en tjej som spelar. 

Heli Rantanen, som i dag är öppen med sitt spelande, skriver i I Spelfostrarens handbok 2 (Tikkurilan Paino, 20) att hon som kvinnlig gamer till en början skämdes för sin spelhobby eftersom det en gång i tiden ansågs “töntigt”.

Numera får du som kvinnlig spelare bland annat stå ut med hot om våld, mord- och våldtäktshot, förringningar, svordomar, att bli kallad för hora och icke-önskvärda anmärkningar av sexuell karaktär (Ur Spelfostrarens handbok 2)

Rantanen skriver att hon satt i system att inte uppge sitt kön när hon spelar, vilket innebär att hon inte använder mikrofonen, såvida hon inte känner de hon spelar med. 

Enligt Määttä är det nödvändigt att spelare säger till varandra när stämningen blir toxisk på spel och rapporterar våldsamt beteende. 

— De är de små sakerna som räknas. Om du spelar och hör att någon blir trakasserad eller mobbad – säg till att det inte är okej att bete sig så, säger Määttä.

För att råda bot på sexism är det ännu viktigare att manliga spelare säger till andra manliga spelare genom att backa de kvinnliga spelarna som utsätts. 

— Om en tjej spelar med fem killar är det bra om du som kille backar henne. Det är ibland ännu mer verkningsfullt. Om tjejen är den enda som säger till, kanske hon inte blir lyssnad på.

Sandra Broborn är Studentbladets redaktör hösten 2021-våren 2022. Hon är journalist och innehållsproducent med en bakgrund inom kulturantropologi. Hon har en fäbless för att låta undangömda fenomen lysa i nytt ljus.

Vad tycker du?