Hoppa till innehåll

HUS valvaka och valresultat

Förra veckan var det dags att rösta i HUS delegationsval. HUS – Studentkåren vid Helsingfors universitet – är en organisationen som verkar till förmån för studenterna och utför påverkningsarbete på såväl universitetsnivå, stadsnivå som samhällelig nivå. Vid studentkåren medverkar delegationen som ansvarar för studentkårens beslutsfattande. Delegationen består av 60 studenter som väljs vartannat år, och förra veckan hade Helsingfors universitets studerande möjlighet att rösta på en kandidat och påverka universitetets och studentvärldens framtid.

I år kandiderade 490 studerande från sex olika valringar för att få representera och bevaka studerandes intressen. Platserna i delegationen delades på följande sätt:

Edistykselliset (Samlingspartiets studenter och Centerns studerandeförbund) – 7
HELP (studerande inom medicin, farmaci, veterinärmedicin, odontologi och juridik) – 12
HYAL (ämnesföreningsaktiva vid flera fakulteter) – 12
Maailmanpyörä (HUS Gröna, Obunden vänster och Socialdemokratiska studeranden) – 20
Nationer & Snäf9, varav Svenska Nationer och Ämnesföreningar fick 5.

Årets valdeltagande var 32,74 % som betyder 8521 röster.

I år valdes 60 delegationsmedlemmar som i två kommande år ska bevaka studerandes intressen och ta hand om universitetets och studentvärldens framtid. En av medlemmarna är Emmi Westermarck som studerar medicin vid Helsingfors universitet. Emmi hör till valringen Nationer & Snäf, och hon är en av dem fem delegationsmedlemmarna som ska representera Svenska Nationer och Ämnesföreningar i studentkåren vid Helsingfors universitet.

– Jag är väldigt tacksam för chansen att arbeta för studerandenas sak, säger Emmi. Att bli vald till delegationen är en stor ära och jag ser fram emot allt min mandatperiod har att hämta med sig.

Svenska Nationer och Ämnesföreningar – SNÄf – har som främsta uppgift intressebevakning för sina medlemsorganisationer och svenskspråkiga studerande vid Helsingfors universitet. SNÄf jobbar för en mer inkluderande studentkår i vilken alla oavsett bakgrund har möjlighet att känna sig delaktiga i HUS, samt för bättre levande flerspråkighet vid studentkåren och universitetet.

– Det viktiga för mig är att trygga en miljö där alla är bekväma att uttrycka sig själva, säger Emmi. Detta skapar den unika sammanhållning som utmärker studentsammanhang.

Valvaka på distans

På grund av coronaläget arrangerades även valvaka på distans. Fastän vi inte fick njuta av den festliga valatmosfären på plats fanns det trots allt också positiva sidor med att ha evenemanget på nätet. Eftersom valvakan skedde i form av livesändning på HUS Facebook-sida fick flera människor möjlighet att vara med och följa sändningen var de än var. Det är även många studerande som hade ordnat egen valvaka i form av en liten hemmafest.

Studerandenas tankar och målsättningar är viktiga, och man kan faktiskt påverka studentvärlden och framtiden genom att lyfta fram väsentliga frågor och ta kloka beslut.

Studentbladet gratulerar de nya delegationsmedlemmarna och önskar dem en produktiv mandatperiod.

Engagemangsredaktör för Studentbladet.

Vad tycker du?