Hoppa till innehåll

Hur ska jag investera? Studentbladet tipsar om de bästa sätten

Varje höst inleder många unga vuxna sina studier vid universitet och yrkeshögskola. De ställs inför en ny livssituation, i vilken de i regel finansierar sina inköp själva. Som ung vuxen har man inte nödvändigtvis någon ekonomisk buffert eller relation till sparande och investerande. Placeringsrådgivaren Sven-Eric Holmström och ekonomie studerande Pia-Maria Nickström, som även håller investeringspoddenMimmit Sijoittaa”, ger tips på hur studerande ska klara vardagens ekonomiska frågor och bygga upp en ekonomisk buffert.   

Man sköter allting själv  

Holmström inledde sina studier vid Yrkeshögskolan Sydväst i Ekenäs. Han flyttade ändå till Åbo Yrkeshögskola efter ett år och tog tradenomexamen inom marknadskommunikation. 

Holmström tipsar om att göra upp budgeter ännu när man bor hemma för att öva sig inför framtiden.

Enligt Holmström finns det vissa utmaningar som unga vuxna stöter på när de inleder studierna. Han anser att studerande först borde skapa en budget i vilken man antecknar de utgifter man känner till på förhand. 

– Som studerande ska man sköta allting själv, utan att man nödvändigtvis har en aning om vad saker och ting kostar. För att göra det lättare för unga att ta ansvar för sin ekonomi skulle jag uppmana föräldrar att ta med dem till butiken då det handlas matvaror och förnödenheter, säger han och fortsätter.  

– Öva handlande på förhand, innan den unga vuxna flyttat hemifrån. Att tillsammans gå igenom vad olika maträtter kostar att tillreda och att göra upp en budget som ska räcka för maten några veckor medan man ännu bor hemma kunde vara något. 

Är det skäl för studerande att spara eller investera sina pengar?

– Ja, det finns utan tvekan ett behov för studerande att spara och investera sina pengar, säger Holmström.  

Holmström väljer hellre att använda ordet placera istället för investera. Han anser att begreppet spara pengar handlar om att skjuta på sin nuvarande konsumtion till ett kommande tillfälle. Även om inkomsten skulle vara jämn alla månader, kommer utgifterna inte att vara det.   

– Att placera sina pengar är däremot en annan sak. Då eftersträvar man avkastning på sina placerade medel. Den kommande konsumtionen finansieras då dels via eget sparande, dels också via avkastning från placeringarna.  

Holmström började själv investera i fonder, men insåg ganska snabbt att direkta aktier var hans grej. Trots att det finns andra investeringsalternativ som optioner och warranter, den senare en variant av värdepapper, rekommenderar han att hålla sig till aktier och fonder 

– Det är ett mycket enklare sätt att få avkastning genom aktier och fonder.   

Holmström har i sin investeringsverksamhet efter hand allt mera börjat prioritera tryggare alternativ framom mer riskfyllda. Han följer därmed den så kallade värdestrategin, i vilken man söker undervärderade bolag.  

– Jag tycker inte så mycket om tillväxtbolag. De är väldigt svåra att förstå sig på och att värdera rätt.  

Ju mer erfaren Holmström blivit som investerare, desto mer funderar han på frågor kring etik och hållbarhet. Han märker en tydlig skillnad i tankesättet jämfört med när han inledde investerandet.   

– Att tänka kring hållbarhet är viktigt för mig eftersom resurserna är begränsade. Det här är en aspekt som dagens unga säkert funderar mycket över. 

Sparandet en muskel som byggs upp  

Pia-Maria Nickström studerar marknadsföring på magisternivå vid Aalto-universitet i Otnäs, Esbo. Hon håller med Holmström om att det är viktigt för de studerande att bygga upp en budget.  

– Man bör ha klart för sig hur mycket studiestöd som kommer in på kontot samt vilka nödvändiga utgifter som finns varje månad, säger hon och fortsätter.  

– Studerande kan även ha större utgifter, som att köpa en ny dator. Det gjorde jag i början av min studietid.  

Nickström beskriver sparandet som en muskel som man gör starkare. För varje deposition som läggs åt sidan blir muskeln större. Hon säger att hon lade undan 20-50 euro varje månad i början av sin studietid.  

– Det handlar om en rutin. När man är ute i arbetslivet och har högre inkomster kan man lägga undan en större summa. Det viktigaste är att börja spara tidigt.  

Nickström tycker själv att fonder är ett tryggare sätt att investera för att uppnå ekonomisk trygghet. Foto: Sam Jamsen.

Förutom sparandet har Nickström även investerat sina pengar, både i aktier och fonder. De senare är dem hon satsat mest på.  

– Det är svårare att välja bra aktier. Direkta aktier blir mera som en rolig sidoinvestering, medan indexfonderna ger mig en känsla av ekonomisk trygghet. 

Hon anser även att det krävs mer pengar för att investera i aktier än i fonder. Nickström säger att fonderna är som en blandning av olika värdepapper – en aktiefond är således en kombination av flera olika aktier.  

– Man kan investera i fonder för endast 10-20 euro och sedan äga tio- eller hundratals aktier på en gång. För den summan får man kanske endast en aktie.   

Behöver man ha en ekonomisk utbildning innan man börjar investera sina pengar?

– Nej, det behöver man inte. Men det gäller att åtminstone ha en viss grunduppfattning om vad det innebär att investera sina pengar.   

Enligt Nickström måste man vara medveten om vilken risk det innebär att investera, vilken avkastning som man realistiskt får genom investeringen och effekten ränta-på-ränta. Effekten medför att pengar i fonder, aktier och andra investeringar över tid växer exponentiellt.   

Var började du själv investera som studerande?

– Jag började investera i indexfonder. De är passiva och har låga kostnader, på sätt och vis sköter förmögenheten sig själv.  

Hon tillägger att man inte behöver besöka en fysisk börs för att investera sina pengar utan allt kan skötas via nätbanken. Dessutom kan studerande öppna ett aktiesparkonto eller en skild investeringsbank på nätet, till exempel via Nordnet.  

– Man kan öppna ett aktiesparkonto via sin egen bank eller via Nordnet. Med kontot kan man endast handla direkta aktier, både finländska och utländska. 

Hon säger även att via Nordnet kan intresserade köpa aktier över hela världen, likväl som hos andra banker.       

Liksom Holmström funderar även Nickström kring etiskt och hållbart investerande. Hon köper fonder som genomgått en screening, ett filter genom vilket somliga bolag utesluts.  

– På så vis investerar jag endast i bolag som uppfyller ESG-kraven.  

ESG står för Environmental, social och governance, vilket betyder företagets hantering av kriterier kring miljön, sociala frågor och företagets styrning. Miljökriterierna beaktar hur ett företag förvaltar naturen och sociala kriterier undersöker hur hanteringen av relationer med anställda, leverantörer, kunder och de samhällen där företaget är verksamt. Styrning handlar om företagets ledarskap, verkställande av löner, revisioner, interna kontroller och aktieägarrättigheter.  

– Jag skulle heller aldrig investera i bolag som producerar tobak, alkohol och vapen, säger hon.   

1 kommentar till “Hur ska jag investera? Studentbladet tipsar om de bästa sätten”

  1. Pingback: Essä: Kan Tiktok rädda humaniora? - Studentbladet

Vad tycker du?