Hoppa till innehåll

Metoopodden – ett ungt perspektiv på arbetet mot sexuella trakasserier

Som upptakt till årsdagen av #metoo kommer Nordisk kulturkontakt varje torsdag i sju veckor att publicera ett nytt avsnitt av Metoopodden, med start den 3.9. I podden talar olika kulturaktörer om vad som hänt i den kulturella sfären då det kommer till arbetet mot sexuella trakasserier, sedan hösten 2017.

Poddens programledare är Madeleine Dunderlin. Hon jobbar som biblioteksfunktionär på Nordisk kulturkontakt och till utbildningen är hon litteraturvetare med en magister i nordisk litteratur från Helsingfors universitet. Hon frilansar även som moderator för litteratursamtal och är aktiv inom diverse saker med litterär koppling.

– Då MeToo svepte över oss hösten 2017 satt jag i styrelsen för den feministiska tidskriften Astra, som var de som organiserade #dammenbrister uppropet i Svenskfinland, berättar Madeleine. Jag brinner för att lyssna till och tala med människor, gärna i långsamt tempo och med utrymme för reflektioner.

Foto: Madeleine Dunderlin.

Metoopodden är en fortsättning på Nordiska ministerrådets satsning på #metoo i kultursektorn år 2019. Podden återkopplar till den seminariehelhet om #metoo i kultursektorn i Norden som ordnades i alla nordiska länder och självstyrande områden, på uppdrag av de nordiska kulturministrarna. Seminariehelheten producerades av Nordisk kulturkontakt i samarbete med andra nordiska kulturhus och institut.

Strävan med podden har varit att få in ett ungt perspektiv och lyfta upp framsteg som gjorts i arbetet mot sexuella trakasserier, men även ge rum för kritiska röster och synliggöra de utmaningar som ännu finns.

– Podden fokuserar på temat arbetet mot sexuella trakasserier, men i samtalen vidrörs frågor om allt från individuella erfarenheter till politik, media, utbildning, historia, litteratur och utmaningar i vardagen. Huvudfokus ligger på hur långt vi kommit i arbetet sedan hösten 2017 och vad som ännu behöver göras, berättar programledaren Madeleine.

Eftersom ett nordiskt perspektiv även tas upp i podden kommer poddgäster att representera Norge, Sverige, Danmark och Island. I alla avsnitt medverkar en representant från Finland. Nordiskt samarbete samverkar på olika nivåer: i politiska och samhälleliga frågor, inom kultur- och businessvärlden – därför är det viktigt att kunna peppa och inspirera varandra samt lära av varandra, speciellt när frågan handlar om trakasserier och utmaningar i samhället.

Poddgäster som kommer att diskutera aktuella frågor om läget i Finland just nu och inom musikbranschen är Jukka Maarianvaara (FI), jämställdhetsombudsman och Lottaliina Pokkinen (FI), chef för juridiska ärenden vid Musikerförbundet i Finland.

Med Lærke Reddersen (DK), teaterregissör, dramatiker och Metoo-aktivist, och Nina Nyman (FI), doktorand i genusvetenskap vid Åbo Akademi ska Madeleine Dunderlin prata om läget i Danmark just nu och om feministisk aktivism.

Med Malin Gustavsson (FI), VD för Ekvalita och jämställdhetsexpert, Tanja Rönnberg (AX), som jobbar med Barnens internet på Rädda Barnen Åland och bland annat med kampanjen #prataomporr, och Nicholas Kujala (FI), president för Ungdomens Nordiska Råd diskuteras MeToo och barn- och ungdomskultur.

Ebba Witt-Brattström (SE), professor i litteraturvetenskap, och Nicolas von Kraemer (FI), historiker och skribent, kommer att prata om debatten kring MeToo.

De övriga deltagarna från Norden ska lyfta fram och diskutera andra aktuella ämnen i samhället ur ett nordiskt perspektiv. I dessa tider är det väldigt viktigt att ta hand om sig själv men också om varandra. Alla former av trakasserier är oacceptabla och för att göra skillnad behövs det en gemensam insats.

Du kan hitta Metoopodden här.

Engagemangsredaktör för Studentbladet.

Vad tycker du?