Hoppa till innehåll

Konsten att äta och må bra

Sommaren är snart förbi, och det betyder att vi kan börja förbereda oss för hösten. Det finns alltid väldigt mycket att sköta och fundera på, vi vill hinna med allt och satsa stort. Det viktigaste är ändå att ta hand om sin hälsa och inte överbelasta sig själv. Det finns många sätt att bidra till det egna välmåendet och må bra, och ett av dem är en hälsosam och nyttig kost. Med all stress och prestationer är det extremt viktigt att ta hänsyn till vad vi äter och vilka produkter vi konsumerar.

Tara Junker och Anna Sarmanto har tillsammans skrivit två kokböcker, Syö Hyvä Olo och Syö Hyvä Mieli, som behandlar kopplingar mellan vår hälsa och den mat vi äter. De bjuder dessutom på hälsosamma och mumsiga recept. Deras första bok Syö hyvä olo (2018) innehåller bl.a. information om nyttiga produkter som medverkar till tarmfloran vilket i sin tur leder till ett bättre välmående både fysiskt och psykiskt. I boken Syö Hyvä Mieli (2019) diskuteras tarmsystemets påverkan på sinnet och hur vi kan påverka vårt humör genom att ge vårt tarmsystem hälsosam och nyttig mat.

Studentbladet har kontaktat Tara Junker för att få veta mer om matfilosofin bakom böckerna och få tips på hälsosam mat och hur man kan göra matlagningen rolig. Tara har en kandidatexamen från Uppsala universitet i kostvetenskap och håller på med sin magisterexamen i mat- och måltidsvetenskap. Hon driver ett eget företag och jobbar som receptkreatör. Som att det inte skulle vara nog skriver hon också på sin tredje kokbok Kasviksia viikon jokaiselle päivälle som kommer ut i höst. Fastän Tara jobbar med matlagning är det inte bara något hon ser som sitt arbete och plikt, tvärtom. Hon älskar att syssla med matlagning på fritiden och ser det som ett sätt för henne att slappna av.

– Det viktigaste är att äta mångsidigt, säger Tara. Jag tycker inte om att ha för mycket pekpinnar inom min matfilosofi och därför brukar jag understryka just vikten av en mångsidig kost.

Tarmfloran kommunicerar med hjärnan via tre kanaler: nervsystemet, immunsystemet och enteroendokrina systemet. Det betyder att magen reagerar på människans sinnesstämning och på samma sätt hör psykiskt illamående ofta till tarminflammation. Hjärnan påverkar magen och tarmen – och tarmens bakterier påverkar människans humör och uppförande. Därför är det viktigt med mångsidig kost: ju mera olika nyttiga bakterier vi får i oss via mat, desto bättre fungerar vår tarmflora, vilket leder till bättre välmående på alla nivåer.

– Då vi talar om tarmfloran är bl.a. surkål extra bra då det innehåller probiotika, d.v.s. levande mjölksyrabakterier. Byter man ut sitt ris mot finska korngryn får man i sig massa fibrer och jag brukar hälla baljväxter i det mesta jag lagar. På så vis får man också i sig prebiotika, mjölksyrabakteriernas föda, berättar Tara.

Fastän man lever på studentbudget är det ändå möjligt att äta hälsosamt och konsumera nyttiga produkter som är bra för både det psykiska och fysiska välmåendet. Nyckeln till succé är att handla smartare och hålla koll på vilka inhemska grönsaker som är i säsong.

– Ser man till att bygga upp ett bra och billigt basskafferi med olika gryn, baljväxter och kryddor så är det lättare att laga mat då man väl sätter i gång fastän man jobbar med en liten budget. Jag tycker också att lök i alla dess former är en underskattad produkt och det är verkligen en förmånlig råvara. Se till att tillreda lökarna länge i ugnen, oberoende om det är frågan om purjo, vitlök eller vanlig gul lök så blir de söta och milda i smaken och det passar till det mesta.

I boken Syö hyvä mieli hittar man en hel del intressant information om vår organism och hur den fungerar, samt tips på hälsosamma maträtter och smartare matkonsumtion.

– Jag tror att det är viktigt att vi lär oss laga med de lite bortglömda finska matvaror så som kålrabbi, majrova och kålrot igen, säger Tara. Det är ett av de viktigaste budskapen i mina böcker.

Syö Hyvä Mieli.

Engagemangsredaktör för Studentbladet.

Vad tycker du?