Hoppa till innehåll

Hacka Livet går mot strömmen och utmanar den normativa livsstilen

Valet att göra en serie om olika människors annorlunda beslut och livsstilsval var egentligen ganska självklart i och med att bröderna Poutanen sedan barnsben varit ganska annorlunda.

– Vi har vuxit upp med en väldigt grön livsstil så vi har väl blivit lite hjärntvättade av våra föräldrar, skrattar Titus Poutanen och tillägger att också deras vänners gröna livsstilar påverkat dem.

Elias Poutanen instämmer glatt:

– Våra föräldrars livsstil är egentligen startskottet till allting. Vi växte upp med det att vi var annorlunda. Vi hade varken TV, bil eller annat som folk i vår omgivning såg som självklara saker. Vissa tyckte säkert att vi var lite skumma på grund av det och jag kommer ihåg att någon frågade ifall vi hade elektricitet och vatten hemma.

Ekonomisk frihet   

Men trots den gröna och annorlunda livsstilen valde Elias Poutanen ett väldigt ”normalt” liv i stället. Han studerade juridik och började därefter jobba på banken.

– Vid något skede började jag allt mer att fundera över mina livsval och om det jag höll på med verkligen var något jag tyckte om och ville göra, berättar Elias.

Det var då Elias Poutanen hittade Financial Independence, Retire Early-rörelsen (eller FIRE-rörelsen förkortat). Rörelsen går ut på att man ska spara så mycket av sin lön och leva så billigt man kan så att man sedan kan investera och leva på avkastningen av sitt kapital. Tanken är att kunna sluta jobba och på sätt och vis frigöra sig från arbetet för att kunna leva som man vill med hjälp av sina investeringar. Det första avsnittet i Hacka Livet serien handlar faktiskt om Elias beslut att gå med i FIRE-rörelsen.

– Vissa människor kanske tycker att avsnittet med mig är individualistiskt och något man måste ha pengar för att kunna göra så jag kan förstå ifall vissa blir provocerade. Men den här serien har olika nivåer. Det finns förändringar som vem som helst kan prova på och så finns det mer extrema livsstilsändringar som kanske inte alla har möjlighet till. Genom att ha olika nivåer så kan alla hitta något avsnitt som passar deras egen nivå.

Clayhill teamet. Från vänster: Elias Poutanen, Maria Bayat och Titus Poutanen.

Vill inte missionera

Serien skulle till en början handla om hur man kan leva ett billigare och mer ekologiskt liv. Men i och med att Hacka Livet skulle bestå av 15 avsnitt insåg Clayhill-teamet att de måste tänka bredare och det var då som serien utvecklades till att bli en serie om människor som vågar vara sig själva och göra saker de drömmer om.

– När vi gjorde den här serien var det viktigt för oss att tydliggöra att vi inte vill missionera och berätta för andra hur de ska leva. Vi tänkte mer att vi ville lyfta upp och uppmärksamma 15 modiga människor som vågat vara sig själva och gjort något spännande, berättar Elias.

”Det kom på ett naturligt sätt att inte handla så mycket om pengar egentligen utan mer om egenvärdet i det att byta livsstil och göra förändringar”

Efter att själv ha sett serien kan jag inte annat än överraskas av hur ledigt intervjuerna flyter och hur intervjupersonerna verkar så bekväma i situationen. Det är ingen självklarhet att programledaren lyckas göra stämningen så lättsam.

– De flesta TV-program i Finland är ganska stela och ”tefloniserade”. Därför var det viktigt för mig att jag som programledare kunde skämma ut mig själv och inte ta saker på sådant allvar för att skapa en lättsammare atmosfär, berättar Titus.

– Människor var också öppna med oss och bjöd in oss till dem och berättade väldigt gärna om sina livsstilval, vilket var roligt att märka. Det kom på ett naturligt sätt att inte handla så mycket om pengar egentligen utan mer om egenvärdet i det att byta livsstil och göra förändringar. Pengar var ofta bara en bisak medan det fanns andra faktorer som motiverade personerna att förändra sin livsstil, berättar Elias.

Att våga testa på saker är tryggare än att inte göra det

Att få träffa inspirerande människor som tagit steget att verkligen förändra sitt liv, i mindre eller större utsträckning, påverkade både Titus och Elias Poutanen. Vissa av de livsstilar som de fick bekanta sig med i och med serien har de själva börjat följa.

– Jag har lärt mig mycket av att göra den här serien och till exempel avsnitten om Zero Waste och hur man kan äta mer ekologiskt och billigt har påverkat mig extra mycket, berättar Titus.

– Avsnittet om alkohol var intressant och ögonöppnande för mig. Man insåg verkligen hur viktigt alkoholdrickandet är i vår finska kultur. Om man inte dricker så ses man som konstig, säger Elias.

”Om man inte provar något nytt fortsätter livet i samma banor och man blir kanske i slutet missnöjd med vad man satt sin tid på”

Om det är något som bröderna Poutanen lärt sig av serien är det att verkligen ta steget och göra en förändring. Självklart ska man först sätta sig in i den livsstilen man är intresserad av och läsa om den men det viktigaste är att sedan våga hoppa i det kalla vattnet och göra det.

– Många kanske tänker att det är tryggt att inte testa på nya saker men egentligen så är det mer otryggt att inte göra det. Om man inte provar något nytt fortsätter livet i samma banor och man blir kanske i slutet missnöjd med vad man satt sin tid på. Att våga testa på saker kan egentligen vara mindre farligt för då har man i alla fall vågat göra något nytt, funderar Elias.

Etiketter:

Vad tycker du?