Hoppa till innehåll

Det finns saker man måste våga skriva om, annars är man ingen människa utan bara en liten lort

Det är skrämmande att inte veta hur framtiden eller ens nästa dag ser ut och att följa med smitto- och dödsstatistiken känns minst sagt surrealistiskt. Trots den uppenbart dåliga tajmingen vill jag försöka blicka framåt och skriva mer än bara artiklar om Covid-19. I själva verket är det kanske nu det är som viktigast att skapa bra innehåll? Att med hjälp av texter, podcasts, böcker, filmer, musik och annat kreativt innehåll hålla oss flytande?

Det kommer (trots Covid-19) att bli ett händelserikt år för Studentbladet fullspäckat med intressanta reportage, ledare, opinionstexter, recensioner mm. Tillsammans med medlemskorporationerna, skribenterna, kreatörerna, läsarna och helt enkelt med alla er studerande där ute vill jag skapa en modig tidning. En tidning som väcker debatt, inspirerar och som når ut till så många av er som möjligt. Det kan vara svårt att skapa innehåll för en så bred skara människor men det är samtidigt just den utmaningen som gör alltihop ännu mer spännande. Det mångsidiga innehållet hjälper oss att inte bli för bekväma och att kunna bryta våra invanda mönster, det sporrar oss till att kunna se nya perspektiv och inse att något som tidigare tedde sig ointressant plötsligt kan engagera.

Studentbladet har funnits sedan 1911 och är därmed, med sin imponerande ålder, Nordens äldsta studentblad. Det känns ärofyllt att få leda en tidning som hållit igång sedan dess, som (ibland med nöd och näppe) tagit sig igenom jobbiga tider men framför allt haft roligt, inspirerat och kämpat för studerandena och deras röster. En sådan tidning är värd att slåss för och det är ju med er medlemmar och studerande i tankarna som jag vill jobba hårt för att skapa en plats för oss. En plats där vi kan mötas med våra olika åsikter och intressen.

Jag kommer att försöka mitt bästa för att göra Studentbladet till en plats för oss unga att få sätta ner foten, protestera och vara besvärliga! Som rubrikens lätt modifierade citat av Astrid Lindgren säger ”det finns saker man måste våga skriva om, annars är man ingen människa utan bara en liten lort.” Men bland opinionstexter och andra vattendelande skriverier ska det också få finnas utrymme för det lättsamma och roliga – allt behöver inte (och ska inte) vara samhällsaktuellt eller på annat sätt seriöst och långrandigt. Det är på er vi lyssnar för det är för er vi skriver.

Vad tycker du?