Hoppa till innehåll

Prateek Singh odlar sjukdomar i ett chip för att göra världen friskare

Musiken sjuder ur högtalarna samtidigt som folk passerar där jag sitter i ett hörn i en bar i centrala Helsingfors. En efter en kastar förbipasserande sina inbjudningskort i en metallskål och försvinner in i vad som verkar vara ett bakrum.

Var är han nu? Telefonen plingar till. ”Jag befinner mig i bakrummet av baren”. Javisst, ännu ett start-upevenemang Prateek Singh besöker med sitt företag Finnadvance. Människor står i klungor i bakrummet med tillhörande dryck i hand, plötsligt skymtas en ung man viftandes med handen i vimlet.

– Här är jag. Ska vi sätta oss utanför? Det är antagligen för hög ljudnivå om vi ska höra varandra.

Evenemang runt om europeiska huvudstäder hör numera till Prateeks vardag, en kontrast till forskningsmiljön i Uleåborg, dit han tagit sig via Nationella institutet för teknologi i Durgapur, Indien. Valet föll på Uleåborg eftersom universitet erbjöd ett attraktivt Masters program i biokemi, vilket skulle ge möjligheter att röra sig runt om i världen.

– Det är lustigt. Vi höll på med ett projekt som ännu saknade titel. Finansiärerna ville ha ett namn. Jag bor i Finland och håller på med avancerad forskning, därav namnet Finnadvance. Såklart mötes jag av skeptiska miner, förklarar Prateek och rycker på axlarna samtidigt som han ler.

“Vetenskap är min religion”

En vanlig dag hemma i Uleåborg börjar Prateek sin morgon med att läsa BBC News samt de senaste rönen inom forskningsvärlden. Därefter går han igenom inkorgen som ofta är överfull och gör vidare efterforskningar inom relevant forskning tillsammans med sitt team som består av fem personer med bakgrund i Vietnamn, Indien och Finland. Tillsammans utför teamet experiment i laboratoriet långt in på kvällen.

Prateek skrattar för sig själv och slår sig lätt för huvudet och fortsätter:

– Vissa går inte hem förrän efter midnatt! Så det blir en del långa dagar.

– Jag blir förolämpad när personer inte tror på vetenskap, om du är religiös så respekterar jag dig men då borde du också respektera mig tillbaka. Inget är skrivet i sten. Vi ändrar föreställning efter ny information, och just det är vad som gör vetenskapen intressant.

Passion före pengar

Finnadvance har vuxit snabbt under de senaste åren. I en värld där pengar går före medmänskliga värderingar försöker företaget förbättra människor liv omedelbart.

– Jag kan inte vara lycklig innan alla människor har rent vatten och mat på sitt bord.

– Vi vill komma framåt med forskningen till den utsträckningen att vi kan lösa problem som behöver lösas nu och inte i morgon.

Prateek vet att Finnadvance behöver mycket finansiering för att uppnå sina mål, men värderingarna är viktigast och går inte att rubba på. Exempelvis blev Finnadvance blev inbjudna till Saudiarabien för att presentera sin forskning, men teamet tackade nej på grund av mordet på journalisten Jamal Khashoggi.

Men vad exakt är det företaget gör som väcker så stort intresse?

– Vi har utvecklat mikrofluidiska enheter för mikrovaskulär nätverksgenerering in vitro – tredimensionella mikrofluidiska cellodlingschip som simulerar cellmekanik, aktiverar samt ger fysiologiska svar på hela organ och organsystem.

Prateek tar fram sin telefon ur fickan och visar upp en bild av sig själv i full laboratorieutstyrsel, sittandes framför en 3D-printer.

– Då forskare försöker utveckla en ny kemisk substans för att förhindra spridning av sjukdomar och stödja välmående måste man i dagens läge använda sig av uråldriga metoder, det vill säga djurförsök. Det enda alternativet tillsvidare är att göra som Nordkorea och använda människor. Så vi har hittat på ett nytt sätt  – vi tar vävnad och prover från människor och odlar sedan motsvarande organiska strukturer på chip som sedan kan användas för biomedicinsk forskning. Det är snabbare, effektivare och mera etiskt än djurförsök.

Finnadvance har precis fått finansiering av EU som räcker tre år framåt. Målet är att delta i en utmaning Nasa ordnar, som går ut på att skicka ett av företagets body-on-a-chip ut i rymden. Mer än så vill Prateek inte berätta nu.

”Så länge jag har mat på bordet”

Att veta var man kommer ifrån, hålla fast vid sina värderingar och aldrig ge upp är hörnstenar i Prateeks strävan efter att bryta mark inom forskningen. Då jag frågar om kommande forskning ger han ett aningen hemlighetsfullt intryck, och vill inte avslöja för mycket.

– Jag kommer hålla på med det här så länge jag kan, bara jag har mat på bordet så fortsätter jag. Det finns en stolthet i det här vilket också behövts för att ta mig dit jag är idag.

Misslyckas du i Indien betyder det att du hamnar på gatan. Men i Finland finns en grundtrygghet,  här är ett misslyckande i alla fall inte lika allvarligt.

– Jag vet att det beror på att jag kommer från Indien som gör att jag vågar ta risker. Vill vi ha en förändring behöver vi våga och göra mer. Därför vill Finnadvance förbättra livet för människor genom forskning och då är inte pengar målet.

För 2500 euro kan vem som helst bli entreprenör

Helsingfors är ett mecka för startupkulturen. Olika evenemang ger oändliga möjligheter till människor för förverkligande av projekt tillsammans. Dock börjar ordet entreprenör tappa sin tyngd, tycker Prateek. Hypen har dalat.

– Det finns för många vd:ar i världen. Jag väljer att inte se mig själv som en entreprenör, om någon frågar mig vad jag gör så svarar jag att driver ett litet företag.

Prateek konstaterar att ungefär 2500 euro räcker för att starta ett företag i Finland. Viktigare är dock en bra idé och ett bra team, ingen klarar sig ensam. Svårast är det att få genomslag och verkligen göra något meningsfullt.

– Om du har ett startupföretag som utvecklar en app för att sälja lyxkläder kunde man till exempel tänka sig att styra en del av inkomsten till välgörenhet eller mindre välbärgade.

Innan Prateek måste rusa tillbaka till bakrummet hinner han säga några sista ord.

– Alla kan göra en skillnad! Vi kan börja med att fråga hur vi mår av varandra.

Chefredaktör för Studentbladet.

Vad tycker du?