Hoppa till innehåll

Framtidens prylar på utställning i Otnäs

Helsinki Design Week har kickat igång för i år, med ännu tydligare fokus på hållbarhet och klimat än någonsin tidigare. I dagens läge innebär design mycket mera än bara trendiga och snygga prylar.

Ett av designveckans huvudevenemang ordnas i Otnäs under namnet Designs for a Cooler Planet, och består av elva utställningar. Studentbladet besökte Aalto-universitetets campusområde på evenemangets öppningsdag i går för att se vad det är frågan om.

– Tanken bakom evenemanget är att ta fram och föra samman olika hållbara lösningar, samt att göra dem tillgängliga för en bredare publik, säger Enni Äijälä, som koordinerar samarbetet mellan Aalto och Helsinki Design Week och är kurator för huvudutställningen.

I de elva utställningarna deltar såväl anställda forskare, doktorander och studerande på Aalto-universitetets olika högskolor som via öppen ansökan fick lämna in idéer för projekt. Äijälä understryker vikten av samarbete mellan olika branscher.

– Speciellt huvudutställningen visar konkret hur värdefullt det är att inte bara ha djupt kunnande inom sitt eget område, utan också kunna kommunicera det till andra branscher och tillsammans hitta nya sätt att göra saker. Kreativitet är inte bara till för designers, utan för alla.

Huvudutställningen som tar plats i Dipoli består av två delar. Den första, 1.5 Degree Lifestyles, baserar sig på ett internationellt forskningsprojekt med samma namn och presenterar de 30 mest klimatsmarta individuella livsstilsvalen en kan göra. Livsstilsvalen visualiseras på ett lättillgängligt sätt, och besökarna kan dessutom testa ett spel som hjälper en att räkna ut sitt individuella klimatavtryck.

Kläder tillverkade av Ioncellfibrer. Foto: Elis Karell.

Den andra delen av huvudutställningen består av vardagliga prylar, men inte helt vanliga sådana. Istället är det frågan om prototyper som använder helt nya, hållbara material utvecklade på Aalto.

Sådana är till exempel en cykel tillverkad av förnybar nanocellulosa, ätbara engångskärl tillverkade av potatisstärkelse och kläder av giftfri Ioncell-textil. Till de mest banbrytande prototyperna hör ett par hörlurar som till största delen är gjorda av mikrobodlat biomaterial.

– Det fina med många av utställningens prototyper, till exempel cykeln eller kläderna, är att man inte ens skulle märka någon skillnad om man inte visste att de är gjorda av hållbara material, säger Äijälä.

Om 10 år kunde (och sannolikt måste) flera vardagliga bruksvaror vara gjorda av sådana material, men helt ännu är vi inte där. Föremålen är uttryckligen prototyper – på grund av diverse tekniska begränsningar är materialen ännu inte lämpade för massproduktion.

– Prototyperna är ändå viktiga eftersom de testar materialens gränser och konkret visar hur nya material kunde användas. Kommer materialen i framtiden att användas för exakt samma föremål som de som nu är utställda? Antagligen inte, men sannolikt kommer de att hitta någon annan användning, säger Äijälä.

Både huvudutställningen och de övriga utställningarna är öppna till och med den 26 september.

Redaktionssekreterare 2019

Vad tycker du?