Vanligtvis studerar Katja Tiainen till socionom och jobbar som yogalärare. Denna sommar ska hon också fungera som turistguide, men inte någon vanlig sådan.
I slutet av juni får hon besök av tyska Madeline, som inte planerar att bara besöka Löyly och Allas Sea Pool.
Madeline hittade Katja via Rent a Finn-kampanjen, som ordnas av statsfinansierade Visit Finland. Katja är en av kampanjens tio ”lyckoguider”, det vill säga helt vanliga finländare som ska visa resenärer en naturnära och lugn finsk livsstil.
Enligt FN:s Wold Happines Report är Finland världens lyckligaste land, och enligt Rent a Finn-kampanjen är finländares nära relation till naturen en betydande orsak till vår lycklighet.
Intresset för kampanjen har varit enormt, och massvis människor ansökte om att få uppleva några dagar finsk lycka.
– Vi fick över 6000 ansökningar från 124 olika länder, vilket överträffade alla förväntningar, säger Visit Finlands internationella marknadsföringschef Heli Liminez i ett pressmeddelande.
Katja stötte själv på kampanjen på Instagram, i början av året.
– Det lät som ett kul koncept, då man får vara sig själv istället för att ta en turistguides roll, säger Katja.
Hundratals finländare ansökte om en plats, och i mars fick Katja veta att hon hade blivit vald som lyckoguide. De övriga guiderna som valdes är utspridda kring hela Finland, men de flesta befinner sig på mindre orter, nära naturen.
Katja är den enda guiden i Helsingfors, eller någon större stad överhuvudtaget för den delen.
– Det kan vara en utmaning att kombinera natur med stadsliv, men i själva verket är finska stadsbor ganska privilegierade. Det finns hav, vattendrag, skog och parker överallt. Ingen kan säga att den inte skulle ha någon natur inom räckhåll.
Då Madeline kommer på besök tänker Katja åtminstone ta henne till Kottby, där hon bor, och till Stenudden, där hon tillsammans med sin pojkvän har en liten stuga. Kärnan av det finska sättet att slappna av ser trots allt inte så annorlunda ut i Helsingfors heller.
– Då man till exempel rör sig i centrum märker man att brådska och stress är närvarande, och jag tycker också ibland om att ha mycket saker på gång. Men samtidigt behöver man också något ställe där man kan undvika arbete och stress, vara i naturen och göra saker med sina händer.
I den 14 kvadratmeter stora stugan ryms ett gaskök och ett litet rum med matbord och bäddsoffa. Ingen el, inget rinnande vatten inomhus.
På området, där det finns ett hundratal liknande stugor, kan man bland annat simma, ro ut på Gammelstadsfjärden eller yoga vid stranden.
– Jag tror att hemligheten bakom finländarnas lycklighet ligger i en balanserad närvaro. Stress och andra problem kommer alltid att finnas, men det viktigaste är att kunna hitta balans i sitt liv.
För att hitta en lugn motvikt till det hektiska stadslivet behöver man inte nödvändigtvis åka långt. Katjas stuga är bara är en dryg kilometer från Brändös metrostation, men väl på plats märks det knappt alls. Fågelkvittret och trädens sus överröstar nästan det dova bruset från motorvägen.