Hoppa till innehåll

Regeringens spetsprojekt ”Studera i Helsingfors” är inne på slutspurten

För två år sedan startade projektet Vägledningscenter på svenska i Helsingfors. Studera i Helsingfors blev dess brand och målet var att öka innehållet av svensk information från studievärlden i Helsingfors, och det här tycker projektets ledare att de lyckats med.

– Svenskan drunknar lätt i högskolornas djungel av information. Så därför har vi utvecklat den svenska vägledningen och gjort den mera tydlig och tillgänglig, säger Söderlund som är projektets ledare.

Eftersom Arcada var initiativtagare till projektet är det där utvecklarna sitter, men vägledningen sker främst på webben och erbjuds till hela Svenskfinland. På deras hemsida studeraihelsingfors.fi kan man lätt orientera sig bland utbudet av högskolor i Helsingfors. Och där kan man även söka stöd under sin studietid.

Fråga dygnet runt

Deras koncept är enkelt: här är allt du behöver veta före och under din studietid. Söderlund och Arnautovic säger att inga frågor är för stora eller små för deras vägledare, och du kan ställa dem när som helst. Råkar de inte var online på hemsidans chatt får du istället svar via mejl. Du kan även boka tid till chatten eller ett personligt möte med någon av deras vägledare.

– Det är inget konstigt att behöva hjälp med att orientera sig fram i studievärlden. Speciellt inte när alternativen är oändliga och stressen ökar, säger Arnautovic som är en av vägledarna och även en av projektets utvecklare.

Hon vet själv hur det känns att vara vilsen som studerande. För Arnautovic tog det nämligen tre år av tradenomstudier innan hon insåg vad hon egentligen ville jobba med. Det var inte ekonomi som fick hennes karriärhjärta att slå, utan förståelsen för hur människor ur olika grupper interagera. Så hon slutförde sina studier vid Arcada, gjorde en helomvändning och sökte in till socialpsykologi vid Soc&kom.

– När jag inte slapp in på första försöket kändes det som min värld rasade samman. Men så tog jag ett snack med mamma och började se på andra möjligheter.

Våga drömma

Till de som vill byta studieinriktning – eller högskola – säger Arnautovic och Söderlund att det inte finns ett rätt svar. Det är just sådana frågor som är beroende av förändringar i antagningsprocesser och det ekonomiska stödsystemet för studerande. Därför arbetar de aktivt för att projektet ska få fortsätta även efter den utsatta deadlinen i december.

För att projektet ska få fortleva behövs ytterligare finansiering, eller att högskolorna bidrar med egna resurser.

– Vi är högskolornas och gymnasiernas medhjälpare när deras resurser inte räcker till. Då fungerar vi som en objektiv vägledning i en studievärld som håller på att förändras och där prognoserna visar att allt flera vill fortbilda sig eller helt byta riktning, säger Söderlund.

Som tur har samhället svarat bra på de begränsade utvecklingsmöjligheterna man kunnat se de senaste åren. Bland annat har kvoten för förstagångssökande avskräckt studerande att avvika från sina pågående studier. Dessutom är stödmånaderna inte oändliga och alla vill inte skuldsätta sig. Men med lite planering och mod är allt möjligt enligt Söderlund och Arnautovic.

– Kom och ventilera dina tankar till någon av våra studievägledare och så hjälper vi dig att hitta rätt. Det finns många möjligheter att välja mellan – så våga följ vad du drömmar om att jobba med och börja planera, säger Arnautovic.

Studentbladets chefredaktör 2019

Vad tycker du?