Hoppa till innehåll

Teknologföreningen visar exempel på hållbart sitsande

Sitsar – som många andra traditioner – fastnar lätt i gamla och bekväma mönster medan världen utanför ändras. Speciellt då det kommer till klimat- och miljöfrågor finns det mycket som sitsarrangörer kunde göra annorlunda.

Förra veckan visade Teknologföreningen exempel på hur en sits helt och hållet kan uppdateras, utan att ändra särskilt mycket på själva upplevelsen. Huvudansvariga bakom initiativet är Svenska Studerandes Intresseförenings ordförande Alexandra Bruncrona och Minéa Wuori.

– Målet är att det ska kännas som en vanlig sits, säger Alexandra.

I fjol kom Alexandra på tanken att grunda ett utskott för miljö- och hållbarhetsfrågor på Teknologföreningen, och i år blev idén verklighet. Nu har hållbarhetskommittén 19 medlemmar, och Gröna sakens sits är kommitténs första stora projekt.

– Vårt mål är inte bara att göra Teknologföreningens verksamhet mera hållbar, utan överlag att inspirera andra föreningar också och visa med eget exempel hur man kan inkludera mera gröna handlingar, säger Minéa.

Gröna sakens sits fungerar som ett slags pilotprojekt. Planeringen av sitsen bygger på grundläggande uträkningar och antaganden om vad som är hållbart. Efteråt räknas det totala koldioxidavtrycket noggrant ut. Det här för att kunna jämföra alla de beslut som gjorts för en vanlig sits. Målet är att producera en omfattande materialbank som kan användas för att ordna grönare evenemang i framtiden.

– Sitsar kommer knappast att försvinna från studentkulturen, så det är ju bra att kunna ordna dem så hållbart som möjligt, säger Alexandra.

Mycket att tänka på

Uträkningar som redan har gjorts inför sitsen jämförde bland annat flasköl med burköl (det blev glasflaska) och biologiskt nedbrytbara engångskärl med vanliga som diskas i maskin (det blev vanliga).

Mat- och dryckesvalen bygger på grundläggande antaganden – om än noggrant övervägda sådana – som hållbarhetskommittén efter sitsen granskar för att fastställa det slutliga klimatavtrycket. På den veganska menyn står det så långt som möjligt närproducerade och ekologiska råvaror, och en del av dem köpta i köpcentret Redis matsvinnsbutik.

Utsläppen har också minimerats genom att köra så lite som möjligt och återvinna gamla material för bordsdukarna och dekorationerna. Dessutom släcktes största delen av belysningen och värmen i lokalen. Bordsplaceringen finns på skärm och sångbladet som pdf-bilaga i Facebook-evenemanget. Klädkoden är halare och temat bring your own cup, för att inte uppmana till onödiga inköp som temasitsar ofta gör.

– Planeringsskedet har definitivt varit tyngre än för en vanlig sits. Man tänker kanske att vegansk mat automatiskt är hållbart, men det finns stora skillnader mellan råvaror. Vi har också tänkt mycket på att maten ska vara mångsidig och innehålla tillräckligt protein, säger Minéa.

– Men nu när grundarbetet är gjort kommer det att vara mycket lättare att ordna hållbara sitsar i framtiden, vilket vi också vill sprida med vår hashtagg #sitstainability, säger Alexandra.

Vi får ännu vänta en stund på de slutliga uträkningarna, men av allt att döma verkar sitsen åtminstone från deltagarnas perspektiv ha varit en succé. Trots att det är kring 0 grader ute håller drygt 100 människors kroppsvärme temperaturen uppe inomhus, och maten visade sig vara så billig att budgeten tillät lite finare öl än vanligt och efterrättsvin istället för punsch.

Den köttfria maten verkar inte heller störa deltagarna. Under sitsens gång hör jag åtminstone tre olika människor säga någon variation av ”ovanligt god mat för att vara TF”.

Redaktionssekreterare 2019

Vad tycker du?