Hoppa till innehåll

Hiv stoppar inte kärleken – lev livet fullt ut och säkert

Är du sexuellt aktiv kan det bra hända att du någon gång drabbats av hivskräck.  På 80- och 90-talet var den här skräcken betydligt större – då den ibland kallades något så fult som bögpesten – men ännu i dag lever myterna kvar och rädslan för att smittas är stor. Det här grundar sig enligt Anni Susineva och Maria Oinonen i bristen på kunskap och stigmatisering.

– Det finns stora missuppfattningar om vad hiv är, och många tror ännu att det är en väldigt svår sjukdom. Men det här stämmer inte i dagens Finland eftersom här finns bra och moderna läkemedel att få, säger Oinonen.

– Det finns till exempel de som tror att man kan bli smittad till exempel från ett myggbett eller andra vardagliga situationer som inte har någon infektionsrisk, säger Susineva.

Oinonen och Susineva berättar om hur hivpositiva kan leva lika långa och fulländade liv som de utan infektionen. Det finns inget som säger att man som smittad inte kan jobba, studera eller bilda familj. Mest vill de lyfta fram hur en hivinfektion inte betyder ett slut på kärlekslivet. Det är myterna som sätter käppar i hjulet – inte sjukdomen.

– Med en korrekt medicinering kan inte viruset överföras ens under oskyddat sex, säger Oinonen.

Efter ett positivt resultat

Det finns inte bara ett piller som ges till hivpositiva. Medicineringen är mångsidig, och kan anpassas enligt personen i fråga så att man undviker bieffekter. I bästa fall behöver man bara ta ett piller om dagen. Medicinen ger snabba resultat och gör att du kan leva ett kvalitativt liv med så mycket sex du önskar. Så beskriver Oinonen och Susineva verkligheten för en som får det tråkigt positiva resultatet.

Mera info på Hivpoints hemsida hittar du här. Grafik: Hivpoint.

Man får dock inte glömma bort det viktiga arbete de gör för att stoppa infektionens framfart. Hiv är – trots de medicinska framgångarna – en livssjukdom som utan behandling utvecklas till aids. Det är viktigt att inte blanda på hiv och aids. Det första är ett virus som kan överföras mellan människor – medan det andra inte kan överföras. Istället är aids ett sjukdomstillstånd som följer om viruset får gå så långt att det bryter ner immunsystemet och gör kroppen mottaglig för andra sjukdomar, så som infektioner och cancer. Även aids går att behandla med hivmediciner, vilka förbättrar immunförsvaret.

– Viktigaste är att hitta de smittade i god tid. Det finns ställen man kan gå och testa sig gratis, men vi behöver fler testmottagningar med låg tröskel så att människor kommer sig dit, säger Susineva.

Vet du hur hiv INTE smittar? Grafik: Hivpoint.

I genomsnitt diagnosticeras under 200 personer årligen i Finland. En exakt siffra är svår att få eftersom en del går ovetande med smittan. Hiv är så pass ovanlig diagnos bland unga och i Finland att Susineva och Oinonen tycker det är viktigt att påpeka de olika könssjukdomarnas storleksförhållande. Skulle hiv vara så vanligt som exempelvis klamydia skulle stigmatiseringen vara mindre och kunskapen större. Därför är det viktigt att informera och tala om hiv eftersom det är så få som direkt berörs.

Skydd för alla sexställningar

Så gott som alla unga vet vad en kondom är – och att den är bra att träda på. När det kommer till sexställningar utöver ett förenande av penis och vagina är dock kunskapen inte lika utbredd bland unga. Susineva och Oinonen säger att det är viktigt att skydda sig även vid oralt, analt och övriga kreativa sätt att ha sex.

– Unga får i dag en helt bra sexualundervisning men den kunde ge mera rum för andra än heterosexuella relationer. Många lämnas utanför i dagens undervisning, säger Oinonen.

– Och sen borde man även prata mera om hiv med unga för att få ett slut på stigmatiseringen, fortsätter Susineva.

Läs mera om vad studerande vid Teknologföreningen hade att säga om hiv på vår Instagram:

https://www.instagram.com/p/Bt3NHycAMNJ/
Läs mera om hiv och dess mediciner här.

Studentbladets chefredaktör 2019

2 kommentarer till “Hiv stoppar inte kärleken – lev livet fullt ut och säkert”

    1. Överlag har det blivit vanligare att man skriver etablerade förkortningar med små bokstäver. Versaler går lika bra, men då skiljer sig uttalet. HIV uttalas bokstav för bokstav (hå:i:ve) medan hiv uttalas som ett ord.

Vad tycker du?