Hoppa till innehåll

Ode är ett högteknologiskt paradis för tunna plånböcker

När centrumbiblioteket Ode öppnade sina dörrar på självständighetsdagen var andra våningen ännu en byggarbetsplats. Det tog några veckor, men under mellandagarna var alla våningar fria att besöka. Studentbladet tog en rundtur på våningen där studerande har mest att hämta enligt bibliotekets pedagogiska informatör Riikka Leskinen.

Den högteknologiska våningen på bibliotekets andra plan har så många mackapärer att det nästan tog två timmar för Leskinen att presentera allihopa. Rundturen började klockan nio på morgonen, och då var biblioteket ännu lugnt och stilla, men redan efter en halvtimme började byggnaden att fyllas.

– Om man vill få plats i de tysta arbetsrummen rekommenderar jag att man kommer hit redan från morgonen eller senare på kvällen, tipsar Leskinen.

Får du inte rum i någon av de tysta arbetsrummen kan du sätta dig vid trappstegen där det även finns eluttag. Pressfoto: Tuomas Uusheimo.

Hit kommer nämligen många studerande och frilansare. Så många att bibliotekets arbetsplatser är fullsatta så gott som varje dag. En del av de tysta rummen går att reservera via stadens utrymmesbokningstjänst, medan de andra reserveras enligt regeln ”först till kvarn”.

– De rummen som inte går att boka kan man inte heller låsa. Det här för att ingen ska kunna paxa dem när man till exempel går på lunch, säger Leskinen.

En stadsversktad för alla

Förutom olika stora grupprum – som alla är utrustade med tv-skärmar och högtalare – finns på andra våningen dyra apparater som även går att boka via Varaamo. Det enda användaren behöver betala för är materialet. Priset beror på storlek och typ av material, men Leskinen försäkrar att det inte handlar om stora summor.

– Vill du till exempel göra ett par örhängen med vår laserskärare kostar det ungefär en euro. Och vill du printa ut en 3D-modell kostar de alltid sjuttio cent per styck.

Det är svårt att komma på något som saknas i det högteknologiska biblioteket. Här finns speldatorer med färdigt betalda licenser, ljudisolerade musikstudior och apparater för allt sorters skapande. Du kan till och med komma hit och göra dina egna klistermärken – med begränsningen att de inte får vara större än en dörr. Eller har du någonsin funderat på att göra en egen robot? Det kan du också göra vid Ode. Printa bara ut del för del i någon av 3D-skrivarna, och gå vidare till lödningsmaskinerna.

Riikka Leskinen säger att det är väldigt coolt att få arbeta vid Ode. Speciellt eftersom hon får lära sig de apparater som hennes barn i framtiden kommer använda. Leskinen är en av de som tror att alla inom några år kommer ha en 3D-skrivare hemma. Foto: Ebba Håkans.

Snart kan man även hitta alla möjliga konsoler i deras mindre spelrum, och i musikstudion kommer finnas ett analogt inspelningsbord. Det här är minst sagt ett paradis för studerande som vill skapa video och musik, eller bara slappa i en soffa framför en tv-skärm med en spelkontroll i handen. Det är gratis och utrustningen håller hög standard!

Är du en gamer? Här har du all utrustning – och redan betalda licenser. Foto: Ebba Håkans.

De mest populära apparaterna har hittills varit symaskinerna och 3D-skrivarna. De löns därför att förboka och Leskinen säger att man måste räkna med ett par timmar för varje 3D-utskrift. Ett kaffemått tar exempelvis en halvtimme att skriva ut, medan en modell i samma storlek som en häftapparat tar två timmar.

Dessutom: Låna en platta från bibliotekets Hublet-station, och läs alla nationella nyhetstidningar och internationella tidskrifter. Foto: Ebba Håkans.

Tanken som slog mig framför 3D-skrivarna var hur många föremål man kan printa ut för endast sjuttio cent – föremål som annars kostar flera tior. Ta ett telefonskal till exempel. Vid Ode kan du själv välja design och printa ut ett med biologiskt nedbrytbart plast. Om du sedan önskar ett tryck på skalet är det bara att gå vidare till nästa rum.

– Kan du inte själv designa 3D-modeller är det bara att välja ur vårt arkiv eller från hemsidan Thingiverse. Den valda modellen laddar du sedan ner till en minnessticka som bara sticks in i skrivaren och så sköter maskinen resten. Du behöver inte ens ha med en egen minnessticka, berättar Leskinen.

Bibliotek är mera än böcker

Inom en snar framtid hoppas Leskinen att de ska kunna erbjuda öppna kurser vid biblioteket. Nu är personalens scheman fyllda med att själv lära sig bibliotekets alla finesser, medan de på samma gång tar emot skolgrupper som vill lära sig mera om nutidens högteknologi.

Pressfoto av 3D-skrivare: Tuomas Uusheimo.

De öppna kurserna får vänta tills efter våren, men redan i början av februari tänker de hålla en workshop i robotik. Då får alla som vill lära sig grunderna i hur man bygger en robot delta.

– Biblioteksvärlden håller på att förändras. Den har blivit mera pedagogisk och virtuell, säger Leskinen.

Kunskap är mångsidig och så är även dess sökinstrument. Böcker visade ändå att de ännu besitter rollen som det demokratiska samhällets läromedel när Ode plötsligt hade tomma bokhyllor. Som mest har det lånats 5 000 artiklar på en dag (läs mera här). Tomma bokhyllor till trots har Ode gett Finland ytterligare internationell uppmärksamhet som innovatör inom teknologi och arkitektur.

I New York Times skriver man att Ode är ett ambitiöst försök att göra Finland till en av världens mest litterära och digitalt påhittiga nationer. Det här genom att återuppfinna biblioteket för folkets framtida behov. Och vi kan inte göra annat än att hålla med.

Studentbladets chefredaktör 2019

Vad tycker du?