Hoppa till innehåll

Nylands nation lägger miljonbelopp på renovering – höjer taket och gör klubblokalen tillgänglig för rörelsehindrade

När STBL gör ett fredagsbesök hos Nylands nation på Kaserngatan 40 är det full rulle i klubblokalen. Funktionärer springer kors och tvärs på vindsvåningen över det lilla och permanent klibbiga dansgolvet, för samma kväll är det dags för Nylands nations traditionsenliga julmiddag. Förberedelserna är många: julgranen måste kläs i ölburkar, kalendern med ordförandes krabbisbilder måste bildredigeras och sist men inte minst ska snapsglasen ställas fram på borden.

För Finlands äldsta nation är det ingen skam att dansgolvet är lite klibbigt. Här har det festats loss, år in och år ut – eller mera specifikt sen 90-talet, då klubben flyttade till vinden från första våningen.

Efter den första maj nästa år blir det dock paus i det studentikosa. Fram till december 2019 genomgår klubblokalen i stället en grundlig renovering som går under namnet Tillgänglighetsprojektet 2019. Under renoveringen ska bland annat toaletterna byggas om, taket höjas och en ”narikka”, d.v.s. ett kapprum, byggas uppe på vinden.

Allt började med en hiss. ”Nylle” driver sitt nationshus genom Fastighetsaktiebolaget Nyland, mera känt under smeknamnet ”Fabben”. Dess vd Thomas Selenius berättar att klubbutrymmet har varit problematiskt ur ett tillgänglighetsperspektiv och att nationen redan i flera år har försökt hitta en lösning.

– Det här är nationshuset, vi kan inte flytta det annanstans. För att förbättra tillgängligheten är det inget annat vi kan göra, säger Selenius.

Utsikt från bardisken mot trapphuset. Bild: Lumart / Arkitektbyrå Stefan Ahlman

Det fanns planer på att bygga ett hisschakt bredvid trapphuset på innergården, men lösningen var av diverse orsaker inte optimal. Till slut kläckte styrelsemedlemmen och arkitekten Martin French en mera genomförbar idé: man kunde bygga ut det redan befintliga hisschaktet som används för restaurangen Karl XII:s varuhiss.

Från markytan kommer man att komma åt hissen genom dörren i portgången, den som är mellan ingången till kansliet och den som leder till trapphuset. Väl uppe öppnas hissdörrarna ungefär där som damernas wc är just nu.

Detta innebär dock att toaletterna måste omplaceras och att också taket måste höjas. Men trots att det låter invecklat fungerar allt enligt Thomas Selenius ändå ut ett helhetsperspektiv väl. Taket måste hur som helst renoveras och när det höjs får man mera plats i klubblokalen – totalt drygt 60 kvadratmeter. Detta kan användas för kapprummet och det nya förrådet. Också en handikapptoalett finns i planerna, som också kommer att vara könsneutral.

Så här mycket mera utrymme blir det då man höjer taket. Bild: Arkitektbyrå Stefan Ahlman
En mera detaljerad plan på hur det kommer att se ut efter renovationen. Ritningen visar endast den delen av lokalen som renoveras – salongen, dansgolvet och köket syns inte, nb. Bild: Martin French / Arkitektbyrå Stefan Ahlman

– Tanken med projektet är trefaldig: att förbättra tillgängligheten med hiss, ramper och inva-wc, att öka utrymmet för studenter eftersom det är lite begränsat där uppe, och öka uppdatera säkerheten uppe på klubben till dagens standard, berättar Thomas Selenius.

Thomas Selenius är en hundraprocentig nylänning – tröja och allt.

Också trapphusets glastak måste byggas om eftersom sådant numera måste göras med brandsäkert glas.

Allt detta låter dyrt och när det blir tal om pengar skruvar och harklar Thomas Selenius sig lite besvärat.

– Vi började med en budget på 1,1 miljoner euro inklusive moms. Sen när vi började med den tekniska planeringen konstaterades det att det inte räcker och att budgeten i stället är närmare 1,5 miljoner euro. Det är en fruktansvärd summa, man kunde köpa stora bostäder i de här kvarteren för samma summa.

En stor del av budgeten kommer att täckas tack vare ett understöd på 450 000 euro från stiftelsen Tre Smeder. Andra stiftelser hjälper också till, medan privatpersoner kan donera pengar som riktas till specifika ändamål och i samma veva få sitt namn inristat på ett plakat som placeras vid donationsändamålet.

På Nylands nations webbsida går det att se vilka ändamål som ännu behöver pengar. Pissoarerna är slutsålda, men i skrivande stund finns det ännu bland annat tre stycken WC-stolar till salu.

Thomas Selenius vill rikta sina tack till nationens kamrer Edward Lundell, som varit en central figur i insamlingsprojektet. Utöver hedersplakat säljs det också affischer, böcker, snapsglas, slipsar och annat via Nylands nations nätbutik.

– Resten kommer vi i mån av möjlighet att göra med interna lån. Nylands nations stipendiefonder har betydande portföljer som kan användas. Fondernas primära uppgift är att dela ut stipendier, men för att stöda nationen på annat sätt kan pengar lånas till Fabben mot ränta och amortering, säger Selenius.

Fredrik Palmén, Nylands nations ordförande, berättar att nationen i och med renovationen blir Helsingfors första tillgängliga nation. Under renovationens gång blir det dock varken efterfest, julmiddag eller klubbkväll uppe på vindsvåningen, men Palmén litar på att verksamheten ändå kommer att gå smidigt.

– Jag har väldigt stor tillit till styrelsen som valdes för nästa år. De har redan börjat pricka in datum och utreda möjligheter att hyra in sig på andra ställen. Det kommer inte att bli ett problem, det blir små pop up-fester på olika håll. Men hur det blir med klubbkvällarna vet jag inte.

Fåglar har kvittrat att det dracks alkohol under julfesten, men STBL har inte kunnat bekräfta ryktena.

Palmén beklagar sig över att det bara kommer drygt 50 studerande till årets julmiddag. En av funktionärerna säger att deltagandet i nationsverksamheten just nu är historiskt lågt och menar att det kan bero på att ämnesföreningarna har blivit mycket mera aktiva. Thomas Selenius vill påpeka att renovationen inte har med det låga deltagandet att göra.

– Det är hemskt cykliskt. Jag har varit här i 17 år och under min tid har det gått upp och ner, ibland är aktiviteten betydligt lägre och ibland på en otroligt hög nivå. Fester och jatkon och sådant kan under tystare år ha 50 gäster och under rekordåren kan det vara 300 människor på fest, det är bara en naturlig rytm. Ur ett längre perspektiv pekar trenden nog uppåt snarare än tvärtom.

Ordförande Palmén berättar efteråt att trots att antalet gäster på julmiddagen var blygsam, blev efterfesten ”enorm”.

Till Gustav Gyllenbögels minne

Nylänningarna drabbades i juli 2017 av sorgebud. Nationens eldsjäl Gustav Gyllenbögel hade under en seglats somnat in, strax efter att ha fyllt 60 år.

– Han var på många sätt en stor man och en stor nylänning, han brann som få andra för Nylands nation. Han hade suttit med i praktiskt taget allt man kunde sitta med och fungerat väldigt länge som Fabbens vd. Han har postumt tilldelats titeln som hedersledamot i Nylands nation och hedrats på olika sätt. Vi kommer att ha ett extra rum som blir det Gustavianska rummet, det är lite dubbelmening eftersom Gustav råkade likna Gustav II Adolf väldigt mycket, säger Thomas Selenius.

Rummet i fråga är det som i arkitektens ritningar betecknas som ett förråd. Selenius hoppas att det ska bli en mera mysig och intim miljö för nylänningarna – ”ett nyländskt vardagsrum” där man kan spela bordspel, ha ”kisastudio” och umgås.

– Det är viktigt att betona att utrymmet, huset och all vår verksamhet är för studenter, för dem som studerar. Det är för dem vi renoverar och därför vi finns till.

Och priset för årets finaste julgran går till …

Studentbladets chefredaktör 2017-2018 @rafael.donner

Vad tycker du?