Hoppa till innehåll

En persons matsvinn kan vara någon annans måltid

Ida Larssons hobby är att få fler medvetna konsumenter att vakna till liv. Därför förverkligade hon i höstas ett matsvinnskylskåp i Arabia. Till kylskåpet kan närboende föra råvaror som de inte själva vill tillreda, och ger därmed vidare dem till nya hem. Det är ett kretslopp som främjar både miljö och plånböcker.

Idén kläckte Ida när hon satt hemma i soffan och tittade på ett program om ”community fridges” i Storbritannien. Hon hade tidigare inte ägnat en tanke åt liknande projekt men den dagen blev hon inspirerad.

– Jag var halv sjukpensionär och funderade mycket över hur vi skulle få pengarna att gå runt. Tror att jag helt enkelt var mera mottaglig och hade tid över att grubbla, säger Ida.

Med små medel lyckades Ida på bara några månader få igång verksamheten i Arabia. Skåp och vitvara donerades och utrymmet var Arabian asukastalo bara glada över att få erbjuda.

Många som kommer till matsvinnskylskåpet är medlemmar från barnfamiljer. Ida kommer själv en gång i veckan och hennes barn är även beundrare av konceptet. De tycker det är spännande att se vad som dykt upp i skåpet. Ida vill nu orientera studerande till Indiagatan 1 och välkomnar därför Studentbladet varmt.

— När man en gång vaknat för medveten konsumtion är det svårt att se tillbaka.

Planen är nu att utveckla verksamheten så att även restauranger och butiker ska donera överbliven mat. För tillfället donerar de närliggande butikerna redan all mat till andra — ett positivt bekymmer enligt Ida — men de har alla lovat att höra av sig om situationen blir en annan. Mera realistisk samarbete verkar vara på gång med en restaurang i närheten.

Medveten konsumtion är mera än en trend

Utvecklingen i Helsingfors — och resten av landet — visar mot tider då matsvinn kommer höra till det förflutna. I Berghäll har nu ett matsvinnskylskåp dykt upp, och vid det nya köpcentret Redi i Fiskehamnen har en matsvinnsbutik öppnat. Till och med livsmedelssäkerhetsverket Evira har reagerat på utvecklingen.

— Senast jag talade med dem berättade de att man håller på att utreda en färdig modell för den här sortens verksamhet, säger Ida.

Kylskåpet i Arabia är inte alltid fyllt, men i skåpet med torrvaror och i frysen finns det mera att välja mellan. När högtiderna börjar rulla igång tror Ida att kylskåpet kommer fyllas med mera råvaror när det är vanligt att man köper lite för mycket.

Till matsvinnskylskåpet får man hämta råvaror inom förbrukningsdatum. Om råvaran har ett bäst före datum måste man på eget ansvar att avgöra om den ännu går att förbruka.

Hållbarhetens förespråkare syns även på restaurangscenen. Konkurrensen om restaurangernas överblivna rätter hårdnar på matsvinnsappar, och redan för två år sedan fick Helsingfors sin första restaurang där man enbart tillagar rätter på överblivna råvaror.

I Finland uppgår matsvinnet ännu upp till 120-160 miljoner kilo per år enligt Luke. Och det här är endast från hushåll. I matkedjan är svinnet fyra gånger större, vilket motsvarar 1 000 miljoner CO2-ekvivalent kilo i klimateffekt. Så om vi ska uppnå EU:s mål, och minska matsvinnet med femtio procent innan 2030, är det dags för reflektioner och innovationer.

Kanske har matsvinnet kommit för att åka — är du med i revolten?

Studentbladets chefredaktör 2019

Vad tycker du?