Hoppa till innehåll

”Vi måste prata pengar” och sluta frukta sedlarna som ibland är få

Pengar är ett brinnande ämne under alla livsskeenden, inte minst under studietiden då det finns få sedlar att bränna. Därför åkte Marina Nygård, Marthaförbundets ekonomirådgivare, till Luckan för att prata pengar med unga vuxna.

Runt bordet framför Nygård sitter sju unga vuxna – alla i olika livssituationer. Några studerar, några arbetar och någon har redan hunnit bilda egen familj. Alla är där för att lyssna till ekonomens råd om vardagsekonomi. Kanske det låga antalet deltagare kan påvisa vad Nygård anser om finländare: Vi är dåliga på att prata pengar!

– För många är ångestkänslor starkt kopplade till pengar. Och när det kommer till unga tänker de högst tre månader framåt när de planerar sin ekonomi, säger Nygård.

Betalningsstörningar har ökat markant under den senaste tiden och de personliga tragedierna är många. Vi måste bli bättre på att prata pengar  och sluta stigmatisera låginkomsttagare menar Nygård. Vi har alla en egen relation till pengar och kommer från olika bakgrunder, så även om personen i fråga rör sig i dina sociala kretsar betyder det inte att hen har samma ekonomiska friheter. När den sociala pressen att spendera pengar då kan bli för stor är fallgroparna många.

– Snabblån är den vanligaste lyxfällan, och slutar många gånger i personliga tragedier. Det finns till exempel de som överväger att lämna sin bostad för att ha råd med att betala av sina lån, säger Nygård.

Hon har själv lyssnat till personer med liknande öden, och till alla som kämpar med skulder vill hon säga en sak: Ge aldrig upp din hyresbostad – för när betalningsstörningen är ett faktum så är chansen att få en ny lägenhet begränsad. Och det är aldrig lättare att betala av dem från gatan.

Avvärja skulder med enkla spardrag

Istället vill Nygård att vi överkommer skammen och vågar fråga om hjälp. Den kan komma från vänner, familj eller stödorganisationer och är alltid bättre än att sopa räkningarna under mattan. Din ekonomiska situation kommer aldrig bli bättre innan skulderna är avbetalade, och då hjälper det aldrig att skjuta på problemet.

– Påminnelseavgifter är alltid onödiga, säger Nygård.

Bäst är det att helt undvika krediter och lån med hög ränta, och enligt Nygård börjar allt med att se över din vardagsekonomi. För det första ska man se över sin relation till pengar – vad betyder pengar för dig och hurudan konsument är du? För det andra ska du se över din budget – vad är dina utgifter och inkomster? Och för det tredje ska du se över både dina lång- och kortsiktiga besparingar – var kan du spara i dag och hur ska din ekonomi se ut om tio år?

Ekonomirådgivare Nygårds tips:

 • Följ med dina utgifter under en längre tid
 • Konkurrenssätt ditt försäkringsbolag
 • Ta en ungdomsförsäkring
 • Handla efter säsong
 • Gör inköpslista – och håll dig till den
 • Handla inte på tom mage
 • Dokumentera vad som finns i kylskåpet
 • Gör din egen mat
 • Dela på streamingtjänster med familj och vänner
 • Gå till bibliotek (de hyr till och med ut verktyg)
 • Köp hållbara produkter
 • Ta inte lån för att betala räkningar
 • Betala in till arbetslöshetskassa direkt du börjar jobba minst 18 h/vecka
 • Håll koll så att du inte överskrider studiestödets inkomstgränser (FPA tycker om saftiga räntor)
 • Bostadsspara (man kan göra det via skilt bostadssparkonto)
 • Kontakta navigatorn om du behöver stöd gällande din ekonomi. Eller andra stödorganisationer.

Vill du lära dig mera om att placera pengar kommer Marina tillbaka till luckan 7.11. Läs mera om tillfället här! Eller om du vill lära dig mera om ekonomiska kostråd ordnar Marthaförbundet även en överlevnadskurs för studerande. Läs mera om evenemanget här!

Studentbladets chefredaktör 2019

Vad tycker du?