Hoppa till innehåll

Gulisintagningen i förvandling: grupptryck, stripp och förnedring ett stycke historia

Det kommer knappast som en nyhet för någon att finländare har ett sällsynt osunt förhållande till alkohol. Det verkar ändå som att framtiden ser ljusare ut: i våras rapporterade Studentbladet att ungdomar dricker allt mindre och mindre. Denna utveckling har nu också lett till konkreta åtgärder bland studerandekårerna.

Efter viskningar och rop om grupptryck och alkoholtvång på gulisintagningar har bland annat Arcada studerandekår med åren gradvis förändrat på konceptet.

– Årets gulisintagning har inte en endaste punkt där det hör till att man ska dricka. Vi strävar efter att alla ska ha det roligt och att ingen ska behöva känna sig obekväm, säger Nea Salvén från Arcada studerandekår.

Hon och hennes klasskompis Tove Salminen är tutoransvariga för ASK:s gulisintagning, som i år lockat 400 studerande. Jag träffar dem och Daniel Tallberg, ASK:s styrelseordförande, i Gamla kyrkoparken, den så kallade ”Ruttopuisto” i folkmun.

Samtidigt pågår en av gulisarnas punkter bredvid: Norsk fylla heter den och går ut på en stafett där man ska springa runt en pinne medan man håller den mot pannan.

Det är den enda ”fyllan” som ASK bjuder på. Resten får deltagarna stå för själva och punkter där deltagarna måste klä av sig har kåren också valt att skippa.

– En individ får göra grejer och fast springa i underkläder om hen så vill, men att bli tvingad till det är en annan sak. Det är på eget ansvar, men att någon ska känna sig obekväm på vårt evenemang vill vi inte, säger Tove.

Daniel Tallberg intygar att det verkligen skett en stor förändring.

– På min gulisintagning år 2010 vill jag minnas att fyra av fem lekar specifikt handlade om att dricka, nämner han.

Så gick det också till när jag var gulnäbb år 2011. Vi drack, vi strippade, vi förnedrades. Vi gjorde det tillsammans och visst måste jag medge att jag hade kul. Men gillar alla att strippa och supa? Och måste man göra det för att en gulisintagning ska bli kul?

– Vi ser hellre att alla har det roligt och känner sig bekväma än att 99 procent har det superroligt och en procent har det jätteobekvämt, menar Nea.

Team Banan övar på pendelrörelser på Senatstorget under årets gulisintagning.

ASK är inte de enda som gått in för att göra sina evenemang mera inkluderande – tvärtom. Enligt Yles utredning är det en allmän trend bland studerandeföreningarna.

Svenska Yle rapporterade ändå för några veckor sedan om en studerande som på grund av grupptryck ansåg sig vara tvungen att dricka alkohol på sin gulisintagning. Men incidenten ägde rum för fem år sedan och det verkar som att framsteg har gjorts.

Utöver att ha ändrat på punkternas innehåll säger ASK att de också har varit noggranna med att instruera tutorerna i hur de bemöter gulnäbbarna. I fall där grupptryck förekommer ska de ingripa och sedan några år tillbaka har ASK också två trakasseriombud på plats under hela kvällens gång.

Men betyder detta att gulisintagningen håller på att bli rumsren och kanske rentav alkoholfri? Inte riktigt.

– Det är viktigt att komma ihåg att efterfesten är på en bar. Man behöver med andra ord inte precis uppmuntra folk till att grunda för det gör de ändå, säger Daniel.

Studentbladets chefredaktör 2017-2018 @rafael.donner

Vad tycker du?