Hoppa till innehåll

Sommarens studierelaterade nyheter i korthet

HUS Gruppens jämställdhetsskulptur nu också jämställd på svenska

Studentkåren vid Helsingfors universitet firar i år sitt 150-årsjubileum och fick i maj av HUS Gruppen en gåva i form av en bronsskulptur, som avtäcktes vid Brunnsplatsen i Helsingfors centrum. Skulpturen symboliserar arbetet för jämställdhet och minoriteternas rättigheter.

– Minoriteternas rättigheter och den universala jämställdheten oberoende kön, sexuell läggning, etniska bakgrund, hälsotillstånd eller något annat… det har HUS arbetat för redan länge, sade Antti Kerppola, vd för HUS Gruppen, i sitt tal under avtäckningen.

Till Stbl:s förvåning var skulpturens gravyr dock endast på finska. När vi ringde upp Björn Weckström, den internationellt kända konstnären bakom verket, medgav han att händelsen borde betecknas som en ”fadäs”. Det var inte Weckström som basade över graveringen utan HUS Gruppen som ägs av HUS. Dess vd Antti Kerppola angav tidsbrist som orsak till det symboliskt rätt betydelsefulla beslutet att skippa svenskan och engelskan.

Nu kan Stbl dock till sin glädje konstatera att skulpturen under sommarens gång har fått gravyr på både svenska och engelska. Nästa steg för Stbl blir därför att kräva HUS Gruppen på en översättning till emoji, som Massachusetts Institute of Technology (MIT) nyligen har utvecklat en översättningsalgoritm för.

FPA:s märkliga krig mot samboende studerande fortsätter

Förra sommaren blev studerandenas bostadsbidrag en del av FPA:s allmänna bostadsbidrag. För många studerande har förändringen varit välkommen eftersom de nu också kan lyfta bostadsbidrag under sommaren. För speciellt ensamboende har reformen dessutom medfört högre bidragsbelopp (nu kan bidraget t.o.m. vara över 400 €, från det tidigare maximibeloppet på 201 €), men för samboende studerande har reformen vållat problem.

FPA bedömer nämligen ofta att två eller flera personer som bor i samma lägenhet är en del av samma hushåll. Bostadsbidraget betalas per hushåll och en arbetande sambo kan få drastiska följder för en studerande som bor i samma lägenhet. Timo Metsola, styrelseordförande för Vuokraturva, anser att förändringen diskriminerar mot personer som vill bo tillsammans med sina vänner. Enligt Vuokraturva har FPA till och med begärt bildmaterial som bevis för att två personer inte sover i samma säng.

Regeringen vill frånta utländska studerande rätten till Studenthälsans tjänster

I samband med den planerade hälsovårdsreformen år 2020, som bland annat öppnar Studenthälsan för studerande vid landets yrkeshögskolor, föreslår regeringen att utbytesstuderande ska förlora sin rätt till hälsovård via Studenthälsan. Utbytesstuderandena skulle enligt förslaget flyttas till de nya landskapens vårdcentraler. Både studerande och högskolor motsätter sig planen men regeringen verkar slå dövörat till.

Spänningen stiger. Vem kan det vara?

Hbl: lättare för svenskspråkiga att få studieplats

Hufvudstadsbladet har utrett vad många redan vet: för svenskspråkiga är det verkligen så att det är lättare att hitta en studieplats. Bland annat nämner artikeln att endast tre procent av sökandena till det finskspråkiga utbildningsprogrammet i medicin vid Helsingfors universitet blev antagna, medan motsvarande siffra för svenskspråkiga var tio procent.

– I den här diskussionen glömmer man ofta bort att finskspråkiga kan studera medicin på flera ställen i Finland. Helsingfors är det enda stället där du kan studera medicin på svenska, säger Markus Österlund vid Folktinget till Hbl.

Utbildningen i Finland får plåster på såren – eller?

I Sipiläregeringens sista budgetmangling, som nyligen avslutades, har små summor på 1-10 miljoner euro öronmärkts för utbildningsrelaterade projekt. Jämfört med de två senaste regeringarnas nedskärningar på 1,5 miljarder euro är pengarna dessvärre en droppe i havet.

Svenska Folkpartiets ordförande Anna-Maja Henriksson anser att regeringen borde göra större satsningar på utbildningen. Hon poängterar också att utbildningen egentligen får mindre nästa år, då vissa spetsprojekt faller bort.

Studentbladets har en ny engagemangsredaktör!

Matias Risikko har återgått till sina studier och Studentbladet har således en ny engagemangsredaktör: Ebba Håkans, 28 år och uppvuxen i Korsholm, arbetar nu på tidningen. Hon har studerat statskunskap med masskommunikation vid Åbo Akademi i Vasa och efter studierna har hon bland annat arbetat på Hufvudstadsbladet, som bibliotekarie i Replot och Björköby, som kock i en fine dining restaurang i Prag och som trädgårdsmästare på ett mentalsjukhus (det är åtminstone vad hon påstår).

Hennes bravurrätt är efterrättspizza med vitchoklad, kardemumma, björnbär och getost. Ebba gillar att experimentera både i köket och i texterna hon skriver och lovar att det inte bara blir klimpsoppu och plättkalas, utan kvalitativa artiklar om berörande och dagsaktuella ämnen.

Studentbladet önskar Ebba välkommen och läsarna en god höst!

Vad tycker du?