Hoppa till innehåll

Hon lägger mössan på Havis Amanda – “Jag kommer aldrig få en andra chans”

I år är det Studentkåren vid Helsingfors universitets tur att sätta studentmössan på Havis Amanda på valborgsmässoafton. Studentkåren fyller också 150, så det är extra mycket kalas i år.

Men kårstyrelsen har historiskt och ovanligt nog gett en frivilliggrupp på elva studerande från Helsingfors universitet, Manta Crew, den stora äran att utföra mösspåläggningen. Den enda personen som studerar på svenska i gruppen är Maija Koivistoinen.

– När jag såg ansökan så visste jag att det var en unik möjlighet för mig. Jag tänkte att jag kommer aldrig någonsin få en andra chans att få göra det här. Så jag sökte direkt. Det var jätteroligt att bli vald, men det blev också spännande. Man visste ju inte riktigt vad allt det här skulle betyda, säger Maija Koivistoinen som studerar statsvetenskap vid Soc&kom för det tredje året.

I Helsingfors universitet finns det ungefär 27 000 studenter, så om man får sköta mösspåläggningen (som HUS utför bara vart fjärde år) så är det ganska stort. Sen att 50 000 – 80 000 personer tittar på tillställningen och det hela förevigas av tv-kameror och tidningspressen sätter också en viss press på utförarna. Helsingforsbon Koivistoinen erkänner att hon blivit lite mer nervös nu då det närmar sig valborgsmässoafton.

Tänk om ni tappar mössan?

– Nå de ju de… huhu.

Placeholder bild för media som inte längre existerar
Den ursprungliga bilden har tyvärr försvunnit från våra arkiv. Originalbilden var tagen av Simon Bergholm och hade bildtexten ”Valborg vid Havis Amanda i Helsingfors 2017.”. Bild: Studentbladets grafiska hustomte.

Så här går det till.

Först hissas ett lag upp från Manta Crew ungefär klockan 17.15, deras uppgift är att tvätta Havis Amanda ren inför vappen. Sen ungefär 17.45 hissas nästa lag upp för att sätta studentmössan på Havis Amanda klockan 18.00.

– En tradition som jag tror att många inte vet är att strax före mössan läggs på Havis Amanda så viftar mösspåläggarna med sina studentmössor till publiken. Det är en en signal till publiken att ta fram sina mössor och vifta tillbaka, säger Koivistoinen.

Vad händer efter att Havis Amanda fått sin mössa?

– Då får alla andra i hela Finland lägga sin studentmössa på sitt huvud. En del bryter mot den här regeln. I till exempel vissa städer lägger de mössor på andra statyer. Principregeln är att när Havis Amanda fått sin mössa får även alla andra göra det.

Efter det stora klimaxet korkas skumvinsflaskor i publiken och det spelas musik.

– I år är programmet lite längre. Det börjar redan klockan 16. Det finns en trollkarl, vappengymnastik, live-musik (Get Me) och en dj spelar. Sen om man vill kan man också få en glittersminkning på plats.

 

PROGRAM
Salutorget, Helsinki, 30.4.2018

16.00 Glitternisti börjar
16.30 DJ
17.00 Magi Show och Valborg jumpa
17.15 Statyn tvättas
17.30 Live band Get Me
18.00 Mösspåläggningen
18 -> Valborgsfest feat. Get Me + DJ

 

Hur ska man vara klädd?

– Studerande brukar ha halare, men om man inte har en halare så får man komma klädd precis hur man vill. Bara man har tillräckligt med kläder på – ni vet hur den finska våren brukar vara.

Efter festligheterna så brukar folket dra hem till sitt eller till någon festlokal. Nästa dag på första maj så fylls Brunnsparken av finskspråkiga studerande och svenskspråkiga tar sig till Kajsaniemiparken. I Kajsaniemiparken brukar man även hitta nationer, kårer och föreningar som njuter av våren, om vädret så tillåter.

 

 

Redaktör för Studentbladet.

Vad tycker du?