Hoppa till innehåll

Hangögillet portas från Humanistiska föreningen vid ÅA efter blackface och regelbrott

I fredags rapporterade Åbo Underrättelser om en sits ordnad av Hangögillet som gått snett. Sitsen, som hade temat Afrika, resulterade i att ett antal gäster kom på plats med svartmålade ansikten i så kallad blackface-sminkning. Festen ordnades i Humanistiska föreningens lokaler i Åbo Akademis byggnad Arken.

Hangögillet publicerade enligt ÅU bilder på festdeltagare i blackface på Instagram, men bilderna togs under fredag förmiddag bort.

Hangögillets ordförande Henrik Söderblom säger till Stbl att föreningens medlemmar fick ta en kompis med till festen och att det handlat om två utomstående personer som kom i blackface-sminkning till sitsen.

– Vi ville testa på något nytt, så vi kom på Afrika som tema. Vi från styrelsen var till exempel utklädda till en häxdoktor, en turist, en zebra och en safariresenär. Det är lätt att vara klok i efterhand men man måste vara försiktig att folk att tolkar temat fel, vi såg aldrig att det här skulle ske.

Humanistiska föreningen bestämde under sitt disciplinära möte igår att Hangögillet portas från föreningens lokaler till årets slut. Enligt Linda Javén, klubbhövding vid Humanistiska föreningen, handlade det också om andra regelbrott, men Humanistiska föreningen vill inte uttala sig om vad som riktigt skett.

– Det är en kombination av orsaker bakom beslutet som jag inte är villig att diskutera offentligt. Det handlar om saker som är föreningarna emellan, säger Javén.

Hangögillet har på Instagram bett om ursäkt för det skedda.

https://www.instagram.com/p/BhPDzFWBpsD/?hl=en&taken-by=hangogillet

Henrik Söderblom säger till ÅU att Hangögillet är en antirasistisk förening, men tycker också att sitsar får vara lite ”fula” så länge som ingen tar illa upp. Rasism eller sexism ska ändå inte accepteras, tillägger han.

Till Stbl säger han att Hangögillets styrelse har full förståelse för portförbudet.

– Vi respekterar det till hundra procent, det är ingen fråga om vad som hänt. Vi fortsätter med vår verksamhet men vi tar det skedda fullt seriöst och tar det i beaktande för kommande evenemang. Liknande får inte och kan inte ske på nytt.

Söderblom vill be om ursäkt och tar ansvar för Hangögillets agerande.

– Det var vår sits och vi borde ha förstått att det här inte är okej. Vi är väldigt ledsna.

Blackface kan väcka mycket starka reaktioner och symboliserar för många den rasism icke-vita tvingas utstå än i dag.

Speciellt i USA associeras blackface med en assimilering, kulturell appropriering och ett utnyttjande av den afroamerikanska kulturen. Blackface var i USA vanligt inom scenkonst, film och tv ända fram till medborgarrättsrörelsen på 1960-talet.

Samtliga länder har dock sina egna traditioner. I Nederländerna är Zwarte Piet (”Svarte-Petter”) en vanligt förekommande karaktär under jul och sminkningen har först under de senaste åren blivit kontroversiell.

I Finland har det varit tradition att en av stjärngossarna (tiernapojat) varit sminkad i blackface. Enligt jämställdhetsaktivisten Maryan Abdulkarim kan man i en finländsk kontext ändå inte ignorera dess historia. De makthavande är enligt henne ovilliga att bryta upp sexistiska och rasistiska strukturer och hon kritiserar Tiernapojat-traditionen för att göra minoriteter till karikatyrer.

Henrik Söderblom vill inte försvara Hangögillets agerande med en brist på kunskap om blackface.

– Vi förstår nog alla varför det blivit ett så stort tumult. Man är nog dum om man inte vet, vi kan inte skylla på det. Vi borde ha agerat direkt och visat att man inte gör så här. Det var inte något rasistiskt menat med sitsen, det harmar för vi hade tänkt en vanlig sits med ett vanligt tema.

Studentbladets chefredaktör 2017-2018 @rafael.donner

Vad tycker du?