Studentbladet är på plats då det händer. Åbo akademis studentkårs styrelse har idag svarat på sina studerandes kniviga spörsmål. Redaktionen refererar.
Studerande svarade med kritik, önskningar och förundran. ÅAS-styrelsemedlemmarna Frida Sigfrids och Jonathan Nyström svarade.
– Vi har fått ganska många frågor om vad studentkåren gör, konstaterar vice ordförande Frida Sigfrids i livestreamen.
Fråga 1: Vad gör studentkåren egentligen?
– Vårt största uppdrag är att bevaka studerandes intressen i olika frågor. Jag håller till exempel kontakten med specialföreningarna och ansvarar för olika traditionsenliga evenemang, som till exempel vappen på Vårdberget. Vi kommunicerar också med Åbo akademi, tutorerna och gulisarna och ser till att allting fungerar som det ska, säger styrelsemedlemmen Jonathan Nyström.
– Vi håller också på med högskolepolitik. Det är speciellt Helmi (Andersson) som håller på med det. Högskolepolitiken handlar mest om att påverka ÅA och ÅA:s regler. Sen ser vi också till att studerandes röster hörs inom beslutsfattandet vid Åbo akademi i Åbo eller Vasa. Inom högskolepolitiken påverkar vi också nationellt genom Finlands studentkårers förbund (FSF), som är en takorganisation för alla studentkårer i Finland. Där kör vi med mycket ”lobbying” för olika enheter. Sen håller vi också på med socialpolitik. Till exempel upprätthåller vi kontakten med Campussport för att fundera på hur vi kunde förbättra motionstjänsterna och göra dem mer tillgängliga för studenterna i Åbo. Men vi funderar också på Studenthälsans tjänster. Något som är aktuellt just nu på grund av sote-reformen, säger Sigfrids.
Fråga 2: Vilka är Kårens tyngdpunkter för i år?
– Vi har fyra projekt i år. Det första är intressebevakning och kommunikation: hur ska vi få intressebevakningen mer synlig för våra medlemmar så att kårmedlemmarna vet vad vi gör? Det kan vi göra via vår livestream, vilket är jättekiva, säger Sigfrids.
– I landskapsvalet ska vi se till att studerande ska få sina röster hörda på den nya förvaltningsnivå som kanske blir till i Finland. Vi vill lobba för att studerande ska ställa upp och föra fram de frågor som är viktiga för studerande, säger Sigfrids.
– Vi vill också att våra medlemmar ska använda våra kårhus. Vi håller på att göra om våra bokningssystem så att det ska bli lättare och klarare för studerande att boka utrymmen och så ska vi också göra marknadsföringsvideor för att man ska veta att dessa utrymmen finns. Det finns till exempel många små kabinetter här på Kåren som många inte ens vet om att man kan hyra, säger Nyström.
– Sen ska vi också ordna evenemang på Kårhusen så att kårmedlemmarna får veta hur de ser ut, säger Sigfrids.
– Vårt sista projekt är att öka kontakten med våra specialföreningar. Det gör vi via genom att vara faddrar. Alla i styrelsen har ett visst antal föreningar som de kommer att träffa under åren, säger Nyström.
– Vi har också ett högskolepolitiskt nätverk där alla som ansvarar för högskolepolitik i olika föreningar träffas och diskuterar det ena och det andra, säger Nyström.
Kommentar 1: Jag har inte inte sett någon nytta av Kåren
– Till den kommentaren vill jag hänvisa till det vi sade här tidigare. Mycket av det arbete vi gör syns inte. Men vi jobbar jättemycket med att det ska synas utåt. Jag hoppas att ni sett någon nytta med studentkåren, endera via intressebevakning, våra evenemang eller vad som helst, säger Sigfrids.
Kommentar 2: Ett Snapchat-filter till ÅA
– Åbo akademi håller på med att utveckla ett sådant nu. ÅA väntar bara på att det ska godkännas, säger Sigfrids.
Kommentar 3: Mera e-tenter
– Vi har pratat med ÅA och de lovar mera e-tenter, säger Nyström.
Kommentar 4: Inkludera studerande mer i beslutsfattandet
– Det här gäller säkert Åbo akademi. Vi har tagit upp saken med ÅA:s ledning, säger Sigfrids.
Krav: Två skopor sås borde bara en universell rättighet
– Den här frågan betyder då att man ska få ta två skedar sås på kårkaféerna/restaurangerna istället för en. Det här är något som man absolut kan göra något åt – vi kan jobba för det här. Men det är en ekonomisk fråga, ska vi satsa på det eller något annat? Igår när jag var till caféet såg jag att det inte fanns några restriktioner på hur mycket tzatzikisås man får ta, så det har kanske hänt någonting? undrar Nyström.
– Men det är ju klart att alla kanske inte vill ha två skopor – utan i stället bara en – så det här är något vi måste undersöka. Om det är något som alla våra medlemmar vill ha så kanske vi sen kan föra fram det, säger Sigfrids.