Skattekort från Finland.

Skattekortet har dykt ner i postlådan. Vad är det för något och vad gör man med det?

Artikeln uppdaterades senast i september 2020.

Ingenting är självklart. Vad är ett skattekort?

Alla finländare som är över 15 år och permanent bosatta i Finland får ett skattekort. Skattekortet är ett dokument vars information innehåller en persons förhandsuppgifter. De kallas förskottsinnehållningssats och förskottsinnehållning. Vad det betyder är att det är en beräkning om hur mycket lön du tjänar i året och med hjälp av det hur mycket skatt du ska betala. Skatteförvaltningen vet inte hur mycket du kommer att tjäna under detta år så de har räknat ut det på förhand på fjolårets siffror.

Varför behövs skattekortet?

Informationen som finns på ditt skattekort behövs när en arbetsgivare ska betala lön åt dig. Om du lyfter lön ska du kontrollera om skattesatsen stämmer, korrigera den om så behövs, och sedan ge en kopia av skattekortet till din arbetsgivare före februari då det nya skatteåret börjar.

Varför måste man göra det?

Lämna skattekortet i god tid till din arbetsgivare, senast ett par veckor före löneutbetalningsdagen. Om du inte lämnar in skattekortet i tid, måste arbetsgivaren ta 60 procent i förskottsinnehållning av din lön.

Du behöver däremot inte ge skattekortet till arbetsgivaren om arbetsgivaren begärt uppgifterna elektroniskt från Skatteförvaltningen i början av året. Fråga arbetsgivaren om skattekortet behövs i pappersform.

Finns det något mer att göra?

Kontrollera beräkningar för dina bruttoinkomster (inkomster före skatt) och avdrag som skattesatsen baserar sig på. Se också om eventuella avdrag stämmer. Skatteförvaltningen kan ha fel. Du behöver ett nytt skattekort om du får ett nytt arbete eller om du vill sänka din skattesats.  Du kan däremot höja skatteprocenten genom att bara meddela en högre skattesats till din arbetsgivare. Till det behöver du inget nytt skattekort.

Ändringar görs på nätet i MinSkatt.

Ett enda skattekort 

I Finland ges inte längre olika skattesatser för olika löneinkomster. Det här betyder att du ger samma skattekort till alla dina arbetsgivare. Oavsett om det handlar om huvudsyssla, biinkomst eller frilans. När du räknar ut din skatteprocent ska du ange alla löneinkomster under samma punkt, så att hela din årsinkomst uppskattas.

Vad händer om du tjänar mer än den inkomstgräns som står på kortet?

Ansök om nytt skattekort om din inkomstgräns överskrider den på kortet. Annars riskerar du behöva betala kvarskatt och får inte njuta av återbäringen i december. Mest pengar tjänar du genom att betala den exakta skatten för dina inkomster. Med andra ord ingen kvarskatt och ingen återbäring.

Studerande med ett eller flera korttidsjobb?

Ge samma skattekort till alla arbetsgivare. Om du märker att din uppskattade inkomstgräns inte räcker till ska du ansöka om ett nytt skattekort.

Hur mycket skatt ska du betala?

Om du känner att din skatteprocent inte stämmer för året kan du räkna ut en ny procent med hjälp av skatteprocenträknaren. Om du börjar ett nytt jobb och din inkomst förändras eller avslutar ett gammalt lönar det sig att räkna en ny procent.

På ditt kort står det en grundskatteprocent. Den här har någon på Skatteförvaltningen lagt in baserat på dina inkomster från det föregående året. Skattebyrån utgår ifrån att du kommer tjäna lika mycket även detta år. Skatteprocenten är baserat på inkomster, kommunalskatten och en eventuell kyrkoskatt och pensionärspenning. Om du vill ändra procenten gör så här: gör en uppskattning på dina inkomster för hela året,  räkna ut dina inkomster och skatter från början av året och lägg till uppgifter om eventuella avdrag. Och sen beställer du ett nytt skattekort på MinSkatt baserat på det.

Du studerar på vinterhalvåret och jobbar på sommaren?

Du betalar ingen skatt för studiepenningen. Men om du jobbar vid sidan av studierna behöver du ett skattekort för din lön och då kan studiepenningen inverka på skattesatsen för lönen. Du behöver också ett skattekort om du sommarjobbar.

Från studerande till arbetslivet

Om du slutat studera under våren och börjar arbeta på heltid på hösten är det dags att skaffa ett nytt skattekort. Det gör du genom att beställa ett nytt på nätet. Det gäller att uppskatta dina inkomster för hela året, samt beräkna inkomsterna och skatterna från början av året och fylla i uppgifter om eventuella avdrag.

Hur ska man kunna uppskatta hur mycket man tjänar i framtiden?

När du gör ett nytt skattekort ska du uppskatta hur mycket inkomst du får under året. Det är inte en lätt sak om man inte vet det. I vissa fall är det omöjligt att veta men man ska ändå ge en uppskattning. Sedan när man vet vad man får för lön kan man ändra sina uppgifter på skattekortet.

Jag har tappat bort mitt skattekort?

Ingen fara. Ditt kort hittar du om du loggar in på MinSkatt. Där kan du själv printa ut ett nytt, spara i pdf eller be dem skicka ett nytt till din postlåda.

Varför finns skattekortet ännu i pappersformat?

Från och med i år, 2020, behöver skattekortet inte längre vara i pappersform. Ofta räcker det med att skicka in en bild av skattekortet till arbetsgivaren. Enligt Skatteverket sköter man lättast sina skatteärenden via E-tjänsterna.

Varför måste man betala skatt?

Vart går dina skattepengar? Till samhället. Här kan du själv räkna ut vart dina pengar går.

 

Artikeln är uppdaterad enligt ändringarna 2020.

Om skribenten
Redaktör för Studentbladet.
Publicerad
januari 8, 2018

Lämna ett svar