Hoppa till innehåll

Studentpolitik handlar inte om att ordna fester

När man läser min intervju med Studentbladets nästa chefredaktör Rafael Donner får man lätt uppfattningen att studentpolitik skulle vara någonting tråkigt. Den missuppfattningen och några andra vill jag rätta till.

Jag håller fullkomligt med min efterföljare om att Studentbladet inte ska syssla med tråkiga saker. Vilken tur att vi under min tid som chefredaktör har sysslat med bara sådant som är intressant och roligt.

Bland det roligaste är förstås studentpolitiken:

Politiska broilrar möter cv-jägare som i sin tur möter ointresserade personer som inte har någon aning om varför de ställde upp för styrelseuppdraget. Det är bäddat för en riktig fars. I vår podd kan du höra mera.

De här personerna ska samtidigt se till att studerande inte körs över i samhället, ett stort ansvar som de delar med studentjournalisterna.

”En av orsakerna till att Studentbladet alls existerar är för att granska studentpolitiken”

En av orsakerna till att Studentbladet alls existerar är för att granska studentpolitiken ur de vanliga studerandenas perspektiv. Utan granskande är kårerna mindre demokratiska och transparenta. Utan granskande är kårerna också mindre intressanta och om de inte engagerar medlemmar så är studerandes röst i samhället svagare.

Hat-kärleksrelationen mellan studentpolitiker och studentjournalister gynnar alltså vanliga studerande.

”Då har nog marknadsföringen i någon mån misslyckats”

Kårerna finns alltså inte till för att ordna fester. Vid yrkeshögskolorna, där medlemskapet är frivilligt, behöver kårerna locka medlemmar på något sätt och det är säkert lättare att sälja fester än intressebevakning, men om det verkar som kårernas viktigaste uppgift så har nog marknadsföringen i någon mån misslyckats.

Studentpolitiken är förstås bara en liten del av det Studentbladet håller på med, men det är viktigt att studentjournalisterna förstår sig på den biten.

”Det finns ett stort mångfald av åsikter”

Den viktigaste poängen är kanske ändå att det som upplevs som intressant och viktigt är individuellt. I år har vi väldigt starkt jobbat för att innehållet ska utgå från studerande. Så när enskilda personer påstår att Studentbladet borde skriva på ett visst sätt så går det alltid att hänvisa till exempel till vår enkät som visar att det finns ett stort mångfald av åsikter. Vi på redaktionen har också utmanat vår egen bild av vad Studentbladet borde hålla på med.

Samtidigt är jag väldigt glad för alla tips som vi har haft väldigt mycket nytta av. En av de största möjligheterna vi har lyckats utnyttja i år på webben är att föra Studentbladet närmare studerande eftersom det är betydligt svårare att engagera folk via en tidning.

Det är glädjande att Donner vill fortsätta i den riktningen och göra Studentbladet till en riktig gräsrotstidning. Samtidigt kommer Studentbladets nya chefredaktör med en rad idéer och kunskap för att göra otroligt intressant innehåll för nästa år. Det ser jag väldigt mycket fram emot.

Erik Sandström är journalist och Studentbladets f.d. chefredaktör.

Vad tycker du?