Hoppa till innehåll

Hankens ölsällskap välkomnar starköl till butikerna

Med siffrorna 98 mot 94 röstade riksdagens plenum för en höjning av procentgränsen för alkoholdrycker som får säljas i livsmedelsaffärerna. Det innebär att gränsen höjs från nuvarande 4,7 procent till 5,5 procent. Starkölet flyttar därmed in också i mataffärernas hyllor.

Social- och hälsovårdsutskottet hade velat behålla den lägre procentgränsen med hänvisning till folkhälsoskäl. Frågan om volymprocenten måste ännu behandlas i stora utskottet. Stora utskottets möte började direkt efter omröstningen.

Särskilt regeringspartiet Centern har varit splittrat i frågan, och riksdagsledamöterna har fått rösta enligt samvete, skriver Hbl.

Att starköl upp till 5,5 procent fås i framtiden från matbutikshyllorna kan vara en bra idé. Hankens Ölsällskaps ordförande välkomnar en liberal alholpolitik.

Gynnar en liberalare alkoholpolitik ölentusiasterna?

–  För oss som ölklubb leder det här till att man enklare kan köpa sin öl. Man behöver inte mer gå till Alko för att få tag i starkare öl, säger Christina Shauman ordförande för Hankens Ölsällskap.

Starköl kan snart köpas i matbutikerna.
Starköl kan snart köpas i matbutikerna.

Hur påverkar det här studentlivet?

– Starköl, craft beer, är inte direkt en studentprodukt. Det är nog mer något för finsmakare. Studenter vill ha den vanliga mellanölen. Jag tror inte att starkölen kommer att ersätta mellanölen på studerandefesterna. Jag tycker att människor ska hålla vätskebalansen i skick.

Kommer konsumtionen öka?

– Personligen tror jag det. Det finns statistik från tidigare som visar att när alkohol har blivit tillgängligare så har det haft en positiv korrelation med alkoholrelaterade skador. I Finland är det så att om alkohol blir billigare så dricker man mer. Jag vet inte varför det skulle ske en ändring nu. Om starkölen kommer i matbutiken så kommer folk att dricka mer.

Du själv då?

– Jag kommer troligtvis i matbutiken att plocka med mig en godare craft beer. Men knappast skulle jag börja köpa så mycket så att det når en skadlig nivå. Många kommer att köpa mer. De som är i riskgrupperna kommer att utsättas mer för det här.

Ett större utbud är något positivt?

– Att starta ett bryggeri i Finland är inte en luckrativ affärsidé. Vi har alla dessa lagar emot oss. Finland med sina alkohollagar och skatt är i sin egen särklass i världen. En liberalare alkhollagstiftning kommer att gynna mikrobryggerierna. Det gynnar ekonomiskt de som vill göra sin hobby till ett jobb. Det ökar också skatteintäkter. Vi får se hur det kommer gå. Men för mikrobryggerierna och ölentusiasterna är det här ett steg i rätt riktning. Som ölentusiast är jag nyfiken och glad över att det kommer mer mikrobryggerierna.

Nivån 5,5 procent?

– Jag vet inte hur de kommit på att höja den till just 5,5 procent. När man pratar om goda ölar har inte procenten någon skillnad. En öl med alkoholprocenten tio kan smaka lika bra som en öl vars alkholprocent är fem.

Kan man via lagförändring förändra ölkultur?

– Ja det kan man. Man kan starta ett bryggeri. Det har skett en trend av hanterverksöl i Finland. Och det är ju bättre att folk dricker mikrobryggeriernas produkter än ett tolvpack de köpt från båten före de far in i bastun. Kvalitet före kvantitet på alla sätt då det gäller öl, anser jag. Specialölen är starkare än de vanliga ölarna. Men man dricker inte lika många av dem. En god ipa är så mycket bättre än en lager.

Studenthälsan: Vi går i fel riktning

Jarmo Kantonen, överläkare på Studenternas hälsovårdsstiftelse, säger att beslutet om en friare alkohollagstiftning ökar hälsoproblemen bland studerande.

Vad har den liberalare alkohollagstiftningen för följder bland studerande?

– Tyvärr påverkar förändringen hälsan negativt. Om alkoholen blir billigare, eller lättare att komma åt, så ökar konsumtionen och då ökar också skadorna, säger Kantonen.

Hur mycket dricker studerande om man jämför med tidigare år?

– Alkoholkonsumtionen har minskat bland studerande, precis som i hela samhället överlag. Men i och med det här går vi i motsatt riktning och det är mycket oroväckande att man vill öka konsumtionen igen.

Enligt Kantonen ökar alkohol under studietiden riskerna för flera olika sjukdomar.

– Det finns ingen tydlig gräns för hur mycket alkohol en människa kan dricka på ett säkert sätt. Ju mer alkohol en person dricker under sitt liv, desto större blir riskerna för bland annat cancer i matsmältningsorganen. Små mängder alkohol kan också påverka och nuförtiden kan man inte säga med säkerhet hur stora mängder alkohol en person kan dricka utan att risk för hälsan.

Redaktör för Studentbladet.

Vad tycker du?