Hoppa till innehåll

Slut på tråkig studentjournalistik

– Jag föraktar torr journalistik. Jag vägrar släppa igenom en enda artikel som känns tråkig, säger Studentbladets nyvalda chefredaktör för 2018 Rafael Donner.

Humor och satir är någonting studerande kommer att se mer av med Donner vid ratten. Men framför allt vill han låta innehållet styra över formatet. Han vill alltså komma bort från att tänka på enbart artiklar, utan göra bild, grafik eller video beroende på vad som lämpar sig bäst.

– Det finns många aktörer som har ett ansvar och Studentbladet har en uppgift att bevaka dem. Det finns ingen annan som kan göra det.

Donner har utbildat sig inom manus och regi på Arcada och har jobbat i filmbranschen. Han är också aktuell som författare med sin debutbok ’Människan är ett känsligt djur’ som kommer ut i januari. Med en lång erfarenhet av berättande vill han nu jobba med de berättelser som passar sig bäst i journalistiskt format och som han har ruvat på en längre tid.

Han lyfter fram bland annat boende, matpolitik, miljö, genus och transport som exempel på sådant som han vill granska på djupet.

– Jag vill utvidga intressebevakningen till att handla om mer än bara studentpolitik. Det finns så mycket som är en del av studerandes vardag som måste bevakas.

Kommer Studentbladet att sluta skriva om studentpolitik?

– Det är värt att ifrågasätta. Ska medlemmarna betala för att studentpolitikerna ska få läsa om sina egna grejer? Nuförtiden handlar det mera om att ordna fester, vilket också är viktigt. Det betyder inte att studentpolitik kommer att falla bort, men att jag vill utvidga innehållet till sådant som berör vanliga medlemmar.

”Studentbladet ska ta ställning”

Studentbladet ska också kunna ta ställning i frågor, enligt Donner, eftersom samhället har börjat inse att det inte går att göra objektiv rapportering. Orden i rubriken eller vinkeln i texten är alltid ett subjektivt val.

– Publiken förstår att objektiv journalistik inte finns så man behöver inte vara rädda för att visa sina åsikter.

Vilka åsikter står du för?

– Om du vill ha ett rakt svar så lutar jag mera mot vänster. Men det viktiga är att det inte handlar om politik. Det handlar om att alla studerandes rättigheter och friheter måste bevakas oberoende av politiken.

Donner har inte tidigare arbetat som journalist, men journalistik verkar vara en familjetradition då både hans föräldrar och hans bror arbetat som journalister.

– För mig är det naturligt att granska och ifrågasätta, för det är vad journalistik går ut på. Eller åtminstone vad det borde vara.

För Donner är målgruppen klar och enligt honom finns Studentbladet till för vanliga studerande och inte för någon annan.

– Studenttidningar finns inte till för att vara en sandlåda för journaliststuderande. Studentjournalister ska kunna göra grävande och seriös journalistik, men då måste det finnas en koppling till studerande.

Hur vet du vad studerande vill ha?

– Man måste ha fingret på pulsådern och jag känner att jag är rätt person för det. Det går inte helt att rationalisera, det är väldigt intuitivt.

Studentbladet ska finnas till för vanliga studerande och Donner vill ta Studentbladet närmare studerandes vardag.

– Jag vill göra Studentbladet till en gräsrotstidning. Om folk har åsikter eller idéer så är dörren öppen och det är bara att komma in på kontoret.

Erik Sandström är journalist och Studentbladets f.d. chefredaktör.

2 kommentarer till “Slut på tråkig studentjournalistik”

  1. Pingback: Studentpolitik handlar inte om att ordna fester - Studentbladet

Vad tycker du?