Hoppa till innehåll

Nätneutraliteten i USA berör även oss

Nätneutralitet, eller net neutrality på engelska, är en term som du säkert hört talas om åtminstone i förbifarten och nu har ämnet aktualiserats än en gång i och med att man i USA funderar på att riva de bestämmelser som garanterar nätneutraliteten.

Begreppet nätneutralitet står för principen att all trafik på internet ska behandlas jämlikt. Det är den här principen som gör att vi kan tala om ett fritt och öppet internet. Det är du som bestämmer vilken sökmotor du vill använda för att hitta de sociala medier på vilka du vill skriva om den film du precis sett på den streamingtjänst du valt, och ingenstans i kedjan får din internetleverantör försöka påverka ditt val.

Hur kunde ett internet utan nätneutralitet se ut?

Föreställ dig att du går in på Facebook via webbläsaren på din dator, eller varför inte appen på din mobiltelefon. Det du är van att se kommer aldrig fram utan istället får du ett meddelande från din internetleverantör där det står att du bara har tillgång till baspaketet men för endast en femma extra i månaden får du tillgång till alla populära sociala medier. Samma meddelande möter dig sedan när du går in på Netflix men nu är det underhållningspaketet som kostar extra, förutom den avgift du redan betalar för själva streamingtjänsten. Du biter ihop och betalar för underhållningspaketet men när filmen startar märker du att kvaliteten är dålig och dessutom fryser bilden till med jämna mellanrum. När du ringer upp internetleverantören för att höra vad problemet är får du reda på att Netflix tyvärr inte betalat för att deras trafik ska få plushastighet hos din leverantör men att Viaplay har gjort det. Av internetleverantören får du tipset att byta streamingtjänst, från Netflix rekommenderas att du byter internetleverantör.

För företagens och då särskilt de nya, mindre, företagens del skulle situationen utan nätneutralitet kunna bli helt ohållbar. Tanken på att starta en ny tjänst för att försöka tävla mot till exempel YouTube är redan idag på en sådan nivå att den får David mot Goliat att verka som en rättvis match. Lägg då till att Googleägda YouTube skulle ha laglig rätt att betala internetleverantörer för att prioritera deras trafik. Sannolikheten att ett nystartat företag skulle kunna tävla med summor på samma nivå är rätt liten.

Okej, dags att sluta leka domedagsprofet för en stund. Det här exemplet på ett internet utan nätneutralitet måste väl tolkas som någon slags värsta möjliga, riktigt så illa behöver det inte bli. Vi har trots allt inte haft lagstadgad nätneutralitet längre än sedan 2015 och internet fungerade ju också innan dess. Eller ja, för det mesta i alla fall. Det hände ju sig faktiskt att vissa operatörer blockade Skype och andra liknande tjänster för att slippa konkurrensen. Netflix betalade faktiskt ett par internetleverantörer för snabbare trafik. Exemplet kanske inte är så osannolikt trots allt.

Vad tycker du?