Hoppa till innehåll

Bokrecension: Fågel eller fisk

Arkitekten och illustratören Bosse Österberg har skrivit en bok. Det är en bok om ordlekar, vitsiga aforismer och tokroliga bilder till dem.

Nya läsare, som jag, skulle kalla innehållet den torraste humorn av torr humor. Men det vore inte politiskt korrekt för minsann finns det finns torrare. Sen är det ju subjektivt vad som är torr humor också för den delen. Hursomhelst. Österbergs nyaste bok ”Fågel eller fisk” är efter min bästa tolkning en ”Samling anspråklös underhållning för den som gillar att ha kul med ord”.

Vad handlar Fågel eller fisk om?

Det är en bok fylld med anekdoter och illustrerade ordlekar. Illustrationerna har några år på nacken men texten reflekterar filosofiskt över samtiden. Österberg försvarar finlandsvenska dialekten i sitt förord. Språket är viktigt för honom vilket också märks i hans illustrationers bildtexter. Utan finlandssvenskan vore det något helt annat.

Havsluften suger men även mindre sjöar duger

Ett smakprov: Kapitlen består av anekdoter om fågel, havet, restaurangliv, djur, yrken, kvinnor, fritid, etniska aspekter, ekonomi, antiken, strukturerade tankar och fisk.

Indrivningsmannen uppskattade stämningsmusik

Det här verket ska inte tas för allvarligt. Allt mellan Fågel och fisks pärmar är prosa och ska åtnjutas med en nypa salt för önskad effekt.

Gamla filmrullar är bioavfall

Men är boken bra då?

Jo, det är en underhållande bok på 112 sidor. Du behöver inte ropa på hjälp för boken är trots sitt lite gamla språk ganska lättläst. Åtminstone uppdaterar man sitt ordförråd, eller sitt humorförråd. Tacksamt är det i en värld där informationsflödet är mest på engelska och humorn lika så. Att humor görs på svenska språket lär oss att förstå spårket bättre.

Bosse Österbergs finurliga gubbar har i en oavbruten svit på 50 år förekommit i flera tidningar, bland annat i Hufvudstadsbladet, i Forum samt i åtskilliga bokverk.

Österbergs observationer från livets alla områden med igenkänningspotential för finlandssvenskar är en särklass i sig. Du får inte tag i sådan här humor någon annanstans. Tokroligt berättande som i till exempel det absurda kapitlet ”Restaurangliv”, är det brist på. Jag rekommenderar Fågel eller fisk för den som vill ta mer ur sitt svenska språk.

Modersmålslärarinnan blev tillsagd, att på allmän badstrand är det inte tillräckligt med enbart språkdräkt

”Fågel eller fisk” är den fjärde boken efter en trilogi (Ordläkarboken 1993, Brysselspetsen 1996, Ordbrukaren 2009).  Denna gång är Fågel eller fisk ett sammelverk med Forum-teckningar från 2009-2017 plus nyförfattad text i humoristisk och burlesk stil.

Redaktör för Studentbladet.

Vad tycker du?