Hoppa till innehåll

Fem euro ersätter elva läkargranskningar

Pockit är en av sju finalister i innovationstävlingen Helsinki Challenge som tacklar FN:s mål för hållbar utveckling.

– Vi skapar verkligen ett nytt paradigm när vi slutar testa bara en mikrob åt gången, säger Leona Gilbert som leder teamet.

Teamet arbetar på ett enkelt och billigt test som i nuläget testar för fästingburna sjukdomar. Enligt Gilbert har det i USA tagit upp till 11 olika läkargranskningar för att diagnostisera borrelios. Problemet är att det inte är frågan om endast en mikrob, utan fästingar bär på flera olika sjukdomar. Med hjälp av testet ska det gå enkelt och snabbt att testa för flera mikrober på samma gång.

– Människor har rätt till fungerande hälsovård och vi kan göra människor friska snabbare genom att göra ett omfattande test i ett tidigt skede.

Det är framför allt ett sätt att spara på kostnader. I USA läggs årligen kring 1 miljard euro på vård mot fästingrelaterade sjukdomar. Pockits test kostar i nuläget bara fem euro, men det är fortfarande för dyrt, enligt Gilbert.

– Vi vill nå ut med vårt test också globalt och vi vill inte kunna testa bara fästingburna sjukdomar, men då måste vi få ner priset.

I teamet ingår forskare från Thailand och Indien och de har samarbete också i delar av Afrika, så det är huvudsakligen där team Pockit nu satsar för att expandera globalt.

– Den här tävlingen har verkligen fått oss att fundera på hur vi kan påverka globalt. Det är svårt att se utanför det egna landets gränser, men vi har faktiskt insett hur vi kan få vår forskning att nå en global marknad.

Gilbert säger att teamet kommer att fortsätta jobba på att nå en global marknad oberoende av hur det går i tävlingen.

– Patienterna skulle slå bakut om vi gav upp nu. Helsinki Challenge är ändå bara en kanal för finansiering som kunde hjälpa oss att nå vårt mål snabbare men vi fortsätter hur det än går.

Leona Gilbert har själv deltagit i flera innovationstävlingar och hon säger att det är en ovärderlig upplevelse. Helsinki Challenge har till exempel inneburit mentorering och kontaktnät som har drivit projektet framåt och lyft fram nya perspektiv kring vad påverkningsmöjligheter och risker.

– Alla doktorander borde egentligen ta del i den här sortens accelerator-program, det finns så otroligt mycket att lära sig genom dem och man inser vem vi egentligen arbetar för och vad vi försöker uppnå med hjälp av vår forskning. För att få finansiering har det blivit allt viktigare att kunna motivera hur forskningen kan gynna samhället också på ett globalt plan.

Erik Sandström är journalist och Studentbladets f.d. chefredaktör.

1 kommentar till “Fem euro ersätter elva läkargranskningar”

  1. Pingback: Ikväll: Helsinki Challenge - här är alla finalister - Studentbladet

Vad tycker du?