Hoppa till innehåll

Efterfrågan på högskoleutbildade

Positiva nyheter för högskoleutbildade. Arbetslösheten har minskat rejält. Det här kan Akava, förbundet för akademiker i Finland konstatera efter att de tagit del av uppgifter från Statistikcentralen från september 2017.

Om man tittar på alla arbetslösa i Finland så har arbetslösheten minskat med 14 procent på ett år.

– Men bland högutbildade 15,8 procent, vilket är ett rekord och något väldigt positivt, säger Lotta Savinko, chef för arbetslivsfrågor på Akava – förbundet för akademiker i Finland.

Enligt Savinko beror det på att ekonomin har fått en uppsving och att efterfrågan på högskoleutbildade är stor.

Arbetslösheten har minskat och sysselsättningsgraden har ökat. Men det som är konstigt med gruppen högskoleutbildade är att fast arbetslösheten blir större, och sedan minskar som i år, så är det som att den ändå aldrig normaliseras.

Arbetslöshetensgraden var före lågkonjunkturen, 2010-2011, på 5 procent. Men den nivån når vi inte igen, anser Savinko.

Mest positivt är det för de som är just fått sin examen. Där har arbetslösheten sjunkit med 25,6 procent på ett år.

– Det är positivt, men vi får inte glömma bort att vi har fortfarande över 40 000 arbetslösa högskoleutbildade.

Lönar det sig  att bli högskoleutbildad om arbetslöshetsgraden ökar på läng sikt?

– Basnivån på arbetslöshetsgraden växer vid varje lågkonjunktur. Men vi ska inte sluta utbilda oss. Det finns forskning som visar på att ju hörre andel som har högskoleutbildning, desto högre är sysselsättningsgraden, produktiviteten och löneutvecklingen, säger Savinko.

Savinko rekommenderar att om man inte vill bli arbetslös, så är en högre utbildning ett sätt hålla sig kvar i arbetslivet.

Den senaste lågkonjunkturen drabbade massor med högutbildade. Att det nu ser ljusare ut kan vi fira, men vi måste komma ihåg kompetensutvecklingen. Om man tänker på det nuvarande arbetslivet och framtidens arbetsliv så gäller det att utveckla sin kompetens.

Högutbildningen i dag ger en solid bas för kunskap och kompetens.

Man behöver inte ta en stor stress över det hela. Men det är bra om man reflekterar över vad man vill göra i sitt liv. Hur vill jag utveckla min kunskap?

Vilken bransch lönar det sig att studera?

Främst juridik och vård men också naturvetenskap och inom det humanistiska området. Men det finns en stor variation på magisterprogrammen. Det går inte att sätta fingret på vilken utbildning man inte ska utbilda sig i.

Har Finland lärt sig något av att ha varit i en ekonomisk svacka?

Jag hoppas det. Framtidens Finland bygger på produktivitet. Och varifrån kommer produktiviteten? Den kommer från  kompetens, kunskap och högre utbildning. Det som skyddar och gynnar är en högre utbildning.

Hur ser det ut om 10-15 år?

Det är svårt att säga. Arbetslösheten för högutbildade når antagligen inte 2-3 procent. Den positiva trenden inom arbetslöshet kommer att dämppas ner lite. Arbetslösheten kommer att minska lite. Det viktigaste är kompetensutvecklingen.

Kan du säga något om Högskolevisionen 2030?

Vi på Akava tror att det är rätt väg att gå att allt fler finländare får en högskoleutbildning. Men även de yrkesutbildades examen ska inte glömmas, där ska det också utvecklas med tiden.

Något om långtidsarbetslösa?

Redan efter tre månaders arbetslöshet minskar chansen att få ett jobb kraftigt. Det gäller att vara aktiv som arbetslös och försöka utbilda sig och bilda nätverk. De är de bästa verktygen – fast det kan dröja.

Redaktör för Studentbladet.

Vad tycker du?