Hoppa till innehåll

Ollis skulle ha det svårt utan studerande

Ollis och framför allt begreppet ”Ollistisdag” har blivit vida känt inom studiekretsar. Varje vecka hittar ett försvarligt antal festsugna typer till krogen bredvid Vasa torg, för att ta del av de för kvällen förmånligare priserna.

– Från början erbjöd vi två stop till priset av ett på tisdagskvällarna, men på grund av en lagändring fick vi sluta med det. Nu säljer vi krandrycker till ett billigare pris och visst är tisdagarna viktiga för oss, säger Jonathan Ekman.

Tillsammans med Daniel Lytz har han under de senaste åren fungerat som krögare. Men Ekmans relation till Ollis sträcker sig betydligt längre bakåt än så. Det var hans pappa som öppnade stället 1985.

– Det har alltid varit självklart att jag skulle jobba här, det fanns egentligen inte några andra alternativ. Visserligen studerade jag en tid, men ivern att arbeta var alltid större.

Hårt arbete

Orsakerna till att just Ollis har fungerat i alla år är flera. Det är helt klart att det goda ryktet inte har kommit gratis, det är resultatet av ett hårt arbete. Ekman säger att personalen har, och har haft, en stor roll i det hela. Utan den skulle ingenting ha varit möjligt.

– Vi har alltid haft duktiga anställda och det är viktigt, det handlar ändå om en servicebransch. Sedan är det klart att själva stämningen har gjort sitt till. Man får leva om rejält, men förstås inom vissa ramar.

Men det är klart, skulle inte Vasa vara en utpräglad studiestad kunde situationen vara en annan. En stor del av besökarna på Ollis är finlandssvenska studerande. Ekman gör heller ingen hemlighet av att krogen drar nytta av högskolorna och säger att det skulle vara svårt utan dem.

– Det kommer man inte ifrån och skillnaden mellan studieåret och sommarmånaderna är stor. Därför är det också viktigt för oss att samarbeta med olika studentföreningar.

Under de senaste åren har flera krogar fått stänga i Vasa. Det är ändå ingenting som gör Ekman särskilt orolig. Han säger att de som ger sig in i branschen är medvetna om riskerna.

– Jag har lärt mig att det inte är någon idé att se på de andra, man skall gå sin egen väg. Någonting som däremot oroar mig är vilka följder den nya alkohollagen kan få.

”Det är en otrolig stämning”

Mycket hinner ändra på 32 år och Ollis är inget undantag. Från början fanns det ett kök, men i dagens läge kan man inte längre äta på krogen. Inredningen har så klart piffats upp, men grundtanken finns fortfarande kvar.

Besökarna skall uppleva att Ollis är ett ställe dit man kan komma med sina vänner för att ha trevligt. Ekman säger också Ollis är mycket mera än tisdags- och lördagsfester.

– Alla är kanske inte ens medvetna om att vi har öppet på onsdagar och torsdagar. Det går hur bra som helst att komma hit, dricka en öl med kompisarna eller varför inte spela något spel?

Ekman återkommer ofta under samtalets gång till krogens kundkrets. Det är ingen hemlighet att Ollis i första hand anses vara en finlandssvensk krog. Någonting man dessutom är ganska ensam om att vara.

Det betyder förstås att en stor grupp besökare ser krogen som sitt första alternativ vid en utekväll.

– Själva lokalen är också till vår fördel. Det är en otrolig stämning här om 100 personer dyker upp på en tisdag, på ett större ställe skulle det inte alls vara samma sak, säger Jonathan Ekman.

Vad tycker du?