Hoppa till innehåll

Cajsa Tengblad: Psykisk ohälsa och att alltid behöva prestera

Hon är känd som författare för bland annat boken ”Prestationsprinsessan”. Efter år av kamp mot ätstörningar och stressymptom vågade hon till sist kliva ur hetsen av att ständigt prestera det bästa. Hon sökte hjälp och snart började hon inse vad som faktiskt händer med hennes liv. Det fick henne att stanna upp och börja berätta om det för andra – för att hjälpa.

Med sig idag har hon sin ryggsäck av livslärdomar som fungerar som ett pedagogiskt redskap. Sakerna hon plockar ur väskan, sak efter sak, symboliserar verktyg om vad man kan ha med sig på livets resa.

– Jag har känner att jag levt tillräckligt länge nu. Jag känner jag har något jag vill dela med mig av till er i publiken, inleder Cajsa Tengblad.

Tengblads budskap är att du inte behöver överprestera och att du duger som du är. Att alla människor har ett lika värde.

Det oroar henne att ungdomen i det sekulära och individualistiska samhället lider av psykisk ohälsa och ensamhet.  En folksjukdom, förklarar hon, lika farligt som att röka.

Att känna stress i gymnasiet är rätt vanligt bland tjejer i Sverige. Intresset för psykisk hälsa/psykisk ohälsa lockade nästan uteslutande tjejer till föreläsningen i Helsingfors.

Det jag föreläser om är inte ett tjej-, eller killfenomen. Psykisk ohälsa är ett människoproblem. Den värsta sortens psykisk ohälsa, självmord, är dock mer vanligt hos killar än tjejer. Och det kanske beror på att killar är sämre tränade på att våga sätta ord på vad de känner och att de faktiskt behöver söka hjälp.

Varför det är så vet hon inte.

När det blir för tungt vill man bort från livet, det förstår jag. Periodivist är livet inte bara besvärligt det är förfärligt. Det här måste vi vara ärliga och prata om för andra. Du kan resa bort, men du har alltid någon med dig, dig själv. Du måste kunna gilla dig själv.

Tengblads ser att det finns personer som sätter allt för ohållbart höga krav på sitt liv. Men ensam är inte alltid stark, menar Tengblad. Om man träffar på någon som behöver hjälp råder hon alla att håll om, håll ut och håll tyst.

Barn och ungdomar är idag experter på mobbning, men har sällan temadagar i skolan om hur man är en god vän. De vet allt om klamydia, men inte hur man får ett förhållande att fungera. De vet allt om ätstörningar och självskadebeteende, men känner inte till hur man i stället kan hantera livet när det är tufft.

Det ska presteras både privat och offentligt för att man ska ha ett värde.

Prestationer har tagit över. Vi söker bekräftelse. Det kan vara inom betyg, idrott och även kreativiteten bedöms i alla program på tv idag. Där sitter en jury och bedömer. Man får inte göra något som känns meningsfullt och för att man tycker att det är kul utan det ska helst vara någon slags prestation.

Att eftersträva prestation efter prestation är onyttigt, anser hon.

Jag tror inte det är bra för hälsan. Unga ska få göra saker bara för att det är kul. Och när vuxna inte vet vad de tycker är kul längre… Vi går redan omkring som zombies och avskärmar oss från varandra. Vi kanske trodde att den moderna tekniken skulle hjälpa oss att komma närmare varann men det har egentligen avskärmat oss från varandra.

I västvärlden har vi kommit till den grad att vi måste lära oss att integra med varandra, något som förvånar Tengblad.

Med sekuläriseringen har vi kopplat bort tron till något större, genom individualiseringen så är varje individ utlämnad till sig själv. Det finns nya metoder och nya terapier hela tiden. Vi i Sverige är bäst i världen på att ta oss till nya metoder  men vi är mycket sämre på att ta hjälp av varann, något som tidigare har funkat i genereationer.

Tengblad säger att vi tappat tron och hoppet.

En präst sa åt mig. Tidigare var livet en jämmerdal där vi vi väntade på himmelen. Det visar hur man förr såg på livet. Men det finns något klokt i det. Nu har vi bara kvar livet på jorden och därför har vi också ganska höga krav.

Behovspyramiden har självförverkligandet på sin topp.

Vi har fått mättat de flesta behov vi behöver. Men vi har tappat en del av de grundläggande behoven. Får vi tillräckligt med sömn? Har vi tillräckligt med kvalitet för våra relationer?

Det behövs förebilder för att ändra riktningen.

De unga tittar också på de äldre. Vad är det för förebilder kändisarna, idrottsvärlden, artiser, bloggare, vloggare vi har? Jag menar, det sker en förminskning i människovärdet. Det syns vad vi kan köpa och göra, men vi har tappat värdet i att faktiskt vara någon, sig själv, i den här ”jakten på likes” och prestationssökande.

Arrangör var Ungdomsakademin och Psykosociala ungdomsföreningen Acceptans.

Redaktör för Studentbladet.

Vad tycker du?